Alegeri prezidenţiale 2014. Guvernul îşi bate joc de românii din diaspora. Meleşcanu i-a luat la mişto pe românii din Paris: Votaţi la Nancy! Românii din Viena sunt împinşi spre Cehia
0Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, le-a recomandat românilor care stau la coadă în Paris să se ducă în alte oraşe, cel mai apropiat fiind Nancy, o localitate la 385 de kilometri de capitala franceză. La coadă la Viena, românii au primit fluturaşi care îi îndeamnă să meargă să voteze în Slovacia sau în Cehia.
Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), nu numai că nu organizat noi secţii de vot pentru românii din diapsora, dar îi mai şi batjocoreşte. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, le-a recomandat românilro care stau la coadă în Paris să meargă, pe banii lor, în alt oraş. „Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă", a declarat, duminică, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Şeful diplomaţiei a mai spus că cei care doresc "cu adevărat" să voteze şi "pot să facă acest sacrificiu" să se ducă la Nancy, "mai ales că este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România".
Distanţa între Paris şi Nancy este de 385 de kilometri. Astfel, cei care ar dori să voteze acolo ar fi nevoiţi să facă un drum cu o durată de peste trei ore, cu maşina. Cu trenul, distanţa poate fi parcursă în aproximativ două ore şi ar costa, dus, la clasa a II-a, peste 60 de euro.
Meleşcanu spunea, în urmă cu câteva zile, că va vota la Pris, pentru a se asigura că votul decirge cu rapiditate. Însă, azi, Meleşcanu s-a răzgândit. „Nu cred că noi trebuie să venim ca să votăm aici. Putem vota în ţară şi să lăsăm oamenilor de aici posibilitatea să voteze. Cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înţeleagă foarte bine că, având în vedere dorinţa mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul“, a spus Meleşcanu.
Reacţia lui Meleşcanu est scandaloasă, după ce MAE pur şi simplu nu a vrut să deschidă alte secţii de votare pentru ca românii din străinătate să nu mai stea la cozi intermi9nbaile. MAE a motivat refuzul prin faptul că ar încâlca legea, deşi Biroul Electoral Central- principala autoritate în organizarea alegerilor prezidenţiale - a decis că este perfect legal ca Guvernul să poată deschid enoi secţii de vot.
Mesaj către românii din Viena: „Votaţi în Cehia“
Conform Ambasadei României la Viena, în Austria au votat până la ora 10.00 1.969 de români. La Ambasada din Viena au fost 749 de alegători, la ICR Viena -720 de alegători, iar la Secţia din Graz -500 de alegători.
La coadă la Viena, românii au primit fluturaşi care îi îndeamnă să meargă să voteze în Slovacia sau în Cehia, pentru că acolo nu e coadă, arată, printr-un bileţel postat pe facebook, Florin Băncilă.
Citeşte şi:
Alegerile prezidenţiale 2014 au ajuns în turul doi. Bătălia pentru preşedinţia României se desfăşoară între Victor Ponta (PSD) şi Klaus Iohannis (ACL).
Datele furnizate de PSD indică faptul că, la ora 11.00, candidatul PSD ar fi fost votat de 61% din români, în timp ce pentru prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, şi-ar fi exprimat opţiunea de vot 39% din electorat. Datele ACL arată diferit: 56% pentru Victor Ponta la 44% pentru Klaus Iohannis.