Alegeri 2024. BEC ne spune cum ar trebui să interacționăm la urne cu persoanele transgender

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis o circulară către birourile electorale din țară și Autoritatea Electorală Permanentă, conținând un îndrumar elaborat de Asociația Accept cu privire la interacțiunea cu persoanele transgender la urne în cadrul alegerilor din 9 iunie 2024.

Paradă gay. FOTO EPA
Paradă gay. FOTO EPA

Demersul vine ca urmare a solicitării Asociației Accept și a adresării Avocatului Poporului, având ca scop asigurarea exercitării depline a dreptului de vot al tuturor cetățenilor români, inclusiv a persoanelor transgender.

Asociația Accept consideră că este esențial ca toate persoanele, indiferent de identitatea lor de gen, să aibă posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot în mod liber și nediscriminatoriu", a declarat Luiza Munteanu, Președinta Asociației Accept.  

Cum arată îndrumarul:

-Persoanele transgender au dreptul de a vota cu numele din buletinul de identitate, chiar dacă acesta diferă de identitatea lor de gen.

-Operatorii de calculator, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale și toți ceilalți implicați în procesul electoral au obligația de a se adresa persoanelor transgender cu respect, folosind numele și pronumele dorite de acestea.

-În cazurile în care există neclarități cu privire la identitatea unei persoane transgender, aceasta va fi rugată să prezinte un document de identitate, iar operatorii electorali vor trebui să respecte cu strictețe confidențialitatea datelor personale.

-Persoanele transgender care se confruntă cu discriminare sau refuzul de a le permite să voteze pot sesiza incidentul la Autoritatea Electorală Permanentă sau pot depune o plângere la poliție.

Critici de la AUR

Senatorul Claudiu Târziu, candidat AUR la alegerile europarlamentare, a criticat, marţi, regulile de bună conduită pe care un ONG le-a transmis Autorităţii Electorale Permanente (AEP) cu privire la persoanele transgender.

Asistăm la ceva ce nu credeam că este posibil, un ONG transmite reguli de bună conduită AEP cu privire la persoanele transgender, adică la aceia care fie se cred de un alt sex decât cel natural, cu care s-au născut, fie şi-au făcut operaţie de schimbare de sex (...) Iată că astăzi noi suntem obligaţi să ţinem cont de cineva care se declară a fi altceva decât este în realitate şi să-l tratăm nu doar cu respectul cuvenit, ci să modificăm legislaţie, să modificăm maniera de raportare la acea persoană, să umblăm în hârtiile privind drepturile de vot, este ceva de noaptea minţii. Toate lucrurile acestea nu fac decât să ne reconfirme temerile pe care ni le-am exprimat cu ani în urmă, când am fost printre organizatorii referendumului pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat născut bărbat şi o femeie născută femeie", a susţinut Târziu, la o conferinţă de presă.

Târziu a adăugat că AUR susţine iniţiativa unui grup civic privind organizarea unui referendum pentru definirea căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite