Adevărul Live  Predoiu, despre Roşia Montană: „Cred că este un proiect servit, dar nu am probe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu FOTO Marian Iliescu
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu FOTO Marian Iliescu

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a discutat, marţi, la „Adevărul Live“ cu jurnaliştii Ioana Lupea şi Dan Marinescu despre criteriile care au stat la baza alegerii membrilor guvernului din umbră al PDL, precum şi despre proiectul Roşia Montană.

Despre Guvernul alternativă:

Au fost mai multe criterii care au operat simultan. Pe de o parte, am dorit să avem o combinaţie între generaţii. Pe de altă parte, liantul care uneşte cele patru grupe de ministere, economice, sociale şi cultura umaniste. Liantul s-a dorit a fi profesionalismul, capacitatea şi expertiza membrilor guvernului. Am foarte mare încredere în această echipă. Se creează deja un spirit de lucru. Lucrăm intens. Am avut poziţii publice imediat ce ne-am constituit. Vom avea două conferinţe săptămânale la partid.Vom merge în teritoriu.

Privesc foarte serios acest guvern. Nu este doar un exerciţiu de imagine cum au susţinut alţii. Pentru mine este o instituţie foarte serioasă. Ştiu că nu mai există un precedent. Ştiu că pe hârtie au mai fost guverne alternative, dar nu au făcut nimic. Eu şi colegii mei, sprijiniţi de partid,  vom construi o instituţie. se va vedea acest lucru în săptămâni şi luni de zile. Va fi un mecanism prin care vom aduce mai eficient în atenţia opiniei publice greşelile săptămânale pe care le face Guvernul socialist Ponta. 

Deci, criteriile au fost: profesionalism, amestec de experienţă şi de tinere talente, deşi e un clişeu verbal, mix de generaţii. Nu a fost niciun criteriu legat de guvernele anterioare. Rămâne să probăm că am ales oamenii cei mai buni. Îmi asum toate acele nume. Este foarte adevărat că Guvernul a fost aprobat de Biroul Politic Naţional. Este un guvern de partid. Am avut un regulament, pe care ieri l-am îmbunătăţit. În acel regulament sunt prevăzute clar regulile de funcţionare, relaţionarea cu BPN, cu grupurile parlamentare. E o treabă foarte serioasă. Vom vedea ce efecte are. Foarte rapid se va vedea diferenţa. Fiecare ministru va avea în supraveghere unul-doi miniştri, vom avea o strategie. Nu am discutat cu preşedintele Băsescu despre acest Guvern.Chestiunile de echidistanţă politică ar fi împiedicat o astfel de discuţie. Niciun sfat nu strică, dar repet, deciziile mi-au aparţinut. 


Lucrăm la o strategie energetică. Între timp facem ce face orice opoziţie: taxăm ce face guvernul. Domnul Ponta a fost la magistrala 5 metrou. A spus că nu are bani pentru că guvernul anterior a tăiat fondurile. Nu este adevărat! Guvernul Ponta a înjumătăţit fondurile. Şi-a tăiat singuri banii. Îl taxăm. În paralel, ceea ce creăm  este de a construi şi nu numai programe, programe de măsuri concrete: ce faci cu cutare proiect. În plus, vrem să construim echipe.
 

Despre Roşia Montană
 
Primul partid care a ridicat problema este PDL. Am spus că proiectul trimis de Ponta la Parlament creează o problemă majoră. Nu respingem un proiect industrial doar pentru că ni se pare că nu este în regulă. Ce a trimis la Parlament sunt lucruri tehnice. Nu numai că este neconstituţional, dar creează o nebuloasă: în anexa proiectului se vorbeşte de valoarea zăcământului dar nu se spune care. Cred că din punct de vedere economic statul român nu este acoperit.

Vrem să obţinem mai mult pentru statul român. Domnul Ponta şi Şova acţionează ca nişte avocaţi ai RMGC. Înţeleg că sunt nişte dedesubturi contractuale, dar unele lucruri trebuie spuse. Puterea de negociere a statului român este subminată. Am acuzat un priect care nu are ce căuta în Parlament. Domnul Antonescu s-a orientat după ce a văzut că avem o poziţie corectă. Am cerut retragerea proiectul, dar nu vrem să omorâm o idee care poate fi bună. Vrem să negociem mai mulţi bani pentru statul român. În acest moment declaraţiile domnului avocat Sova şi domnului procuror Ponta creează confuzie.

Cătălin Predoiu, premierul „din umbră“ al României, la Adevărul Live


Cred că un premier responsabil avea demult datoria să intre în dialog cu piaţa. Nu poţi închide uşa ca premier şi să spui că am o opoziţie în Parlament care nu poate să-mi facă nimic. Nu am vrut să ne atingem de acest proiect, pentru că a-l lua în discuţie înseamnă a-l valida. Acesta este un act individual pe care Parlamentul este chemat să-l valideze pentru RMGC. Noi în momentul în care subiectul a devenit politic, a doua zi am făcut conferinţă de presă. Am fost în patru emisiuni în care am ridicat subiectul.

Nu mă opresc la aspecte de ordin formal, juridic. Vreau să ştiu cât câştigă statul român, câte locuri de muncă sunt, câţi bani ar câştiga un stat din UE într-o situaţie similară, ce garanţii am că această companie va respecta condiţiile de exploatare. Ca ministru în guvernul Boc nu am avut tangenţe cu acest proiect. Ce au încercat miniştrii guvernului Boc a fost să obţină mai mult pentru statul român.  Subiectul Roşia Montană a fost pus pe agenda publică de cetăţeni. O piaţă plină dă bătăi de cap unui premier.

Despre discuţia din timpul guvernării Boc în legătură cu acest proiect

Nu am cunoştinţe de detalii tehnice. Cred că e important ce face guvernul Ponta azi. Guvernul Boc s-a dus în istorie. Nu ocolesc un răspuns. În guvernul Boc nu aveam o afiliere politică. Ce ştiu este că au fost discuţii generale care făceau referiri la anumite negocieri din ministere. Dar nu am detalii despre aceste negocieri.

Boc a încercat să negocieze şi aşa era şi normal. Acum se întâmplă altfel. Domnul Ponta şi Domnul Şova fac negocieri directe. Cu cine negociază?? Cine a scris legea? Legea este scrisă. Acolo este ordin, frazare, limbaj de avocat internaţional. Cred că este un proiect servit, dar nu am probe.

Fac o glumă. Ne-am făcut guvern alternativ, dar nu primim informări de la servicii. Când eram ministru le citeam. Ministru Justiţiei este şi membru CSAT. Nu pot comenta lucrurile astea. Evident că distilez tot felul de informaţii citite de-a lungul vremii şi de asta pun tot felul de întrebări. Dar nu sunt obligat să vin cu răspunsuri. Domnul Ponta, Şova sunt obligaţi să vină cu răspunsuri. Despre ceilalţi miniştri, Dumnezeu cu mila.

Despre o moţiune de cenzură: O astfel de problemă face obiectul guvernului alternativ, dar nu acum.

Despre liderul Opoziţiei: Nu avem o cutumă constituţională privind liderul opoziţiei. Aici fiecare spune ce vrea. Am fost mandat de CNC şi ulterior BPN să formez o echipă de oameni care să supravegheze actualul Guvern.

Despre membrii Guvernului din umbră

Marinică Dincă 

Radu Carp (Afaceri Externe) are o formaţie multidisciplinară, a avut tangenţe cu diplomaţia, a lucrat la Cotroceni vreo 2 ani. 

Marinică Dincă (Apărare) este un tânăr avocat din Craiova, un om de Parlament. În lume este o tradiţie ca ministerele de forţă să fie reprezentate de oamenii care au în spate o activitate parlamentară.

Alin Tişe (ministru de Interne) a exprimat o intenţie lăudabilă şi anume de a construi o echipă. Atunci când intri în minister intri degeaba dacă nu vin cu tine 15 oameni cu experienţă. Şi în alte state se intră cu oameni în minister. Ai nevoie de aceşti oameni şi e bine să-i pregăteşti din timp.

Vreau la capătul celor trei ani, în 2016, guvernul alternativă să poată prezenta o schemă: oameni buni, noi cu aceştia venim la guvernare. Toată lumea a vorbit de proiecte, dar nimeni nu a arătat un proiect. Politica s-a făcut cu sentimente, cu emoţii. Şi pe mine mă sfătuiesc unii: fii mai spumos, eşti prea tehnocrat. Cu spumă nu faci nimic. Monica Macovei: Foarte bine că a fost critică (n.r.- la adresa conducerii).  Mai sunt 20 de persoane care mai pot fi pe acea listă. 

De ce Elena Udrea nu se află în Guvernul din umbră

Nu a fost un caz special. Doamna Udrea a avut o părere proastă despre ministerul justiţie (n.r. Elena Udrea a spus că secretarii de stat sunt mai bine pregătiţi decât Predoiu). Trecutul e trecut. Cred că ce am pus pe hârtie e în regulă. În rest, nu sunt opac la critici. Sunt gata să explic.

De ce nu aţi căutat mai mulţi oameni noi: Nu am făcut obligatoriu o departajare. Am spus că doresc un amestec de generaţie. Şi Boghicevici, şi Nazare au o experienţă. Au stat 70 de zile în guvernul Ungureanu. Destul de nedrept s-a încheiat totul. Cred că vor fi un pariu câştigat.

Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), la două zile vine şi spune: a mai făcut domnul Ponta o prostie. Este foarte bine pregătit profesional. Are 11 cărţi de specialitate. Sulfina Barbu (Mediu) a făcut un studiu cu privire la problemele de mediu ce trebuie rezolvate la Roşia Montană. Cunoaşte ministerul. Dacă acest Guvern intră mâine la palatul Victoria, rezolvă problemele. Acest guvern pasează problemele.

Turcan (Educaţie) este un om care stăpâneşte domeniul. În ultimii ani s-a preocupat de educaţie. Chemaţi aici miniştri şi vă vor arăta ce ştiu. Chemaţi-i împreună cu miniştrii din guvernul Ponta şi veţi vedea diferenţa. A fost o discuţie despre rămânerea mea în guvernul Ponta. E adevărat că domnul Antonescu s-a opus vehement. Nu ar fi mers. Asta i-a şi spus domnului prim-ministru: Victor, nu o să meargă!

Când am venit în partid era un efort de repornire a motoarelor. După părerea mea. motoarele PDL sunt pornite.  Un partid care pleacă de unde a plecat PDL în 10 decembrie construieşte mai greu. Proiectul de revizuire a Constituţiei, CFR Marfă, Rosia Montană sunt teme pe care PDL a ieşit primul. Dar percepţia se crează greu, dar nu mă plâng.

Despre o posibilă candidatură la Preşedinţie

În acest moment, nu ştiu. Acum mă preocupă să înţeleg complet partidul. Nu sunt om iresponsabil.  PDL este maşinăria care se poate bate cu dificila maşinărie a USL. PDL poate învinge USL.  PDL va înfrânge USL şi nu altcineva.

Nu ştii ce procente ai peste 6 luni. În partid există un sentiment de amărăciune faţă de abandonarea individualităţii în alegerile din decembrie. Mulţi spun că alegerile din decembrie au fost pierdute pentru că nu s-a mers pe culoarea partidului. Cred că vom obţine peste 20% la euroalegeri. Dacă se munceşte în PDL cu forţă şi dăruire se va poate obţine.Ne aşteaptă 7-8 luni de muncă. Ştiu pe ce mă bazez. Antisistemul e tot un sistem. Oricine apare trebuie să-şi facă un partid. Acum trei luni nu eram în politică.

Viaţa mea politică e foarte la început. Stând pe margine rezolvaţi o problemă: spuneţi lucrurile pe nume. Dar acestea trebuie să devină realitate. Progresul este să fii tu mai bun. prima competiţie o dai cu tine însuţi. Competiţia nu omoară valoarea. Mie nu mi-e frică de competiţie. Când văd un competitor mai bun, mă bucur. Altfel te laşi pe o tânjeală.

Noi avem competiţia cu USL. Vrem, nu vrem acest partid e singurul care poate învinge USL. Are arsenalul politic necesar. Motoarele PDL au repornit şi cred că pe unii îi deranjează şi asta mă bucură.

Despre Emi Boc şi Elena Udrea, posibili candidaţi la prezidenţiale: ca să ai o şansă trebuie să joci. Primul pas este să intre în competiţia internă şi să joace.

Despre criticile Elenei Udrea la adresa USL: M-am uitat la comunicate. Sunt bine scrise. Nu mi-e clară proiecţia de viitor. Nu e treaba mea să fac o analiză a doamnei Udrea. Orice critică la USL poate ajuta partidul, dar politica nu e făcută din critici.

 Provocarea mea este să chemaţi miniştrii Guvernului alternativă şi miniştrii de la putere şi puneţi-i faţă în faţă.  La ministerul Justiţiei nu făceam politică. M-au sprijinit oameni politici. Am lucrat cu secretari de stat buni, unii şi mai buni. Politica înseamnă mai multă comunicare şi PDl a înţeles lucrul acesta.
   

Cătălin Predoiu, premierul „din umbră“ al României, la Adevărul Live

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite