Adevărul Live, ora 11.00. Marius Tudor, despre relaţia între comunitatea romă şi stat, după trei decenii de democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Tudor, consilier superior în Parlamentul European. FOTO Arhivă personală / Facebook Marius Tudor
Marius Tudor, consilier superior în Parlamentul European. FOTO Arhivă personală / Facebook Marius Tudor

Marius Tudor, consilier superior în Parlamentul European, vorbeşte, la Adevărul Live, de la ora 11.00, despre evenimentul organizat de legislativul european pentru a celebra 50 de ani de la Primul Congres Mondial al Romilor, situaţia acestei comunităţi în România, după 30 de ani de democraţie, şi ce se poate face prin PNRR pentru a ajuta minorităţile naţionale.

Adevărul: În momentul de faţă, comunitatea romă din România are cu cine să dialogheze la nivel guvernamental? În unele momente e greu să comunici deoarece nu există deschidere

Marius Tudor: Există oportunităţi şi modalităţi de comunicare atât cu reprezentanţi ai Guvernului cât şi cu cei ai Parlamentului. Comunitatea romă a avut prin legislaţie un loc din oficiu în Parlament. Ar putea suna ca un lucru bun sau ca un privilegiu, în condiţiile în care această comunitate nu a putut face pragul electoral. Totuşi, această practică e puţin discriminatorie. Nu dă posibilitatea tuturor romilor să participe în alegerile parlamentare. Dacă domnul Pambuccian s-ar fi strufocat să dea posibilitatea tuturor să candideze, nu doar unui grup specific, atunci reprezentarea parlamentară ar fi fost mai bună în Parlament. Suntem în România, neoficial, peste 2 milioane de romi. Nu ştiu dacă am putea face pragul electoral, pentru că nu am încercat niciodată. Dar niciodată nu-i prea târziu să încerci. La nivel de loc, avem un deputat, Cătălin Manea, un politician dedicat comunităţii. 

La nivel de Guvern am avut la un moment dat un consilier al primului-ministru pe probleme de romi. Acum probabil că nu mai există, dar se vor purta negocieri. E nevoie de o persoană cu rădăcini adânci în comunitate care să simtă nevoile oamenilor, nu doar să implementeze agenda şefilor de partid. Sper că la un moment dat acolo va ajunge o persoană potrivită. Cel mai importat rol în comunicarea cu decidenţii politici îl are societatea dicilă. Aceasta ar fi mult mai eficientă dacă şi-ar înţelege rolul de câine de pasă. Nu e responsabilitatea societăţii civilă de a pune asfalt. E responsabilitatea statului. Dar ca statul să-şi reamintească că şi romii sunt cetăţeni ai statului, societatea civilă trebui să-şi facă treaba. 

În ultimele luni s-a vorbit mult de PNRR. În acest plan sunt proiecte care se adresează către comunitatea romilor?

Există un capitol pentru combaterea sărăciei în care se pot dezvolta proiecte pentru romi. Am trimis domnului Ghinea un set de recomandări, am primit şi răspuns că vor fi incluse aceste recomandări în PNRR. Aşteptăm sfârşitul lunii aprilie şi sperăm ca abordarea să nu fie superficială. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite