Adevărul Live. Adriana Săftoiu: Nu ne putem face că nu vedem dezvăluirile lui Ghiţă. Dacă era un om politic în locul lui Coldea, era chemat imediat undeva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a vorbit, la Adevărul Live, cu redactorul şef adjunct Adevărul, Călin Nicolescu, despre modificările actualei Legi antifumat, despre suspendarea lui Florian Coldea din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, dar şi despre disputele interne din PNL.

Principalele declaraţii ale Adrianei Săftoiu:

Un drept al omului este să fie informat. Dacă aţi întreba parlamentarii care sunt cele două comisii inutile, vor spune că Egalitate de Şanse şi Drepturile Omului. Nu sunt microfoane, că nu se înregistrează. Toate şedinţele ar trebui să fie live. Nu veţi afla cum s-a votat pentru că nu există nici aparatură să fie înregistrate. În total, doar şase sunt transmise live. Comisia pentru Drepturile Omului ar trebui să de a avize la aproape toate legile. Camera Deputaţillor vă încalcă dreptul la informare. Şi eu mai fumez. Când s-a introdus legea, credeam ca este exagerată. Acum nu mi se mai pare.

Dreptul la fumat nu există. În schimb, dreptul la sănătate există. Avizul Comsiei a fost de respingere a legii. Nu mai ştiu dacă cineva a votat pozitiv. Am făcut o glumă şi am zis că dreptul la sănătate trebuie să existe. Poate le luăm dreptul la fericire fumătorilor. Eu cred că actuala lege este bună, funcţională. Modificările se referă la întoarcerea la legea iniţială. În restaurante, puburi, să se facă acele săli pentru nefumători. 

Despre sistemul de vot

Eu am cartelă electronică. Au spus că nu merge. Funcţionează. Alianţa PSD - ALDE refuză să votăm electronic. Noi cerem să votăm electronic. Preşedintele suspune la vot dacă vrem să votăm electronic. Mi se pare important dreptul cetăţenului de a verifica ce face parlamentarul de circumsripţiei. Se poate face doar prin modificarea Regulamentului: vot electronic şi vot nominal. Toate comisiile trebuie să pună pe site motivele pentru care o şedinţă este secretă. Nu aş mai suprapune şedinţele de plen cu cele de comisii. Munca este în comisii, acolo este laboratorul. 

După ce Dragnea spune că Parlamentul trebuie să fie Legislativul, matale inventezi o sesiune extraordinară, anunţi plenul la 16.20 pentru 17.00. Noi ne-am despărţit că este vacanţă parlamentară, sesiune extraordinară doar pentru buget. Ai 35 de speriaţi în plen. S-a decis în Biroul Permanent convocarea plenului, s-a convocat plenul. Plenul nu a votat nimic, s-a făcut că doar dezbate ceva. 

Despre cazul Coldea. Ar trebui să fie subiect de dezbatere parlamentară?

Am avut o disucţie informală între noi. Luni avem plen şi vom avea o şedinţă de grup. Vom lua în disucţie acest subiect. Nu a existat control civil asupra serviciului. Unii dintre noi am spus asta când preşedinte era Traian Băsescu. A ajuns şi el la o soluţie reală. Parlamentul nu a avut curajul să exercite acest control. Trebuie anchetat cum s-a ajuns aici. Ieri, fosutl preşeidnte spunea că ese în ADN-ul SRI să-şi lărgească puterea de influenţă. În mod evident, la prima citire a ceeea ce spune domnul Ghiţă există un conflict de interese. Prieten cu Florian Coldea, domnul Ghiţă avea contracte cu SRI, era membru în Comisia SRI. Doamnei Bica i-a reproşat că era cu doamna Udrea la Paris. Nu poţi să o anchetezi pe doamna Udrea în timp ce eşti prietnă cu ea. Tu, care trebuie să monitorizeze activitatea SRI, faci concedii. 

Ştiam noi toate lucrurile astea? Că s-a dus în Seychelles cu domnul Coldea? Nu ne putem face că nu vedem. Dacă ar fi fost vorba despre un om politic în dezvăluirile astea, deja aveam o problemă. Omul acela politic era chemat undeva. Am zis cancan de presă după primele două serialuri. Vine fostul preşedinte, recunoaşte înregistrarea. Urmează o suspendare şi nu putem să nu ne întrebăm, cum s-a ajuns aici şi ce trebuie făcut?

Îşi mai face DNA la fel treaba sau nu?

Şeful unei instituţii este important, dar dacă acea instituţie stă doar într-o persoană, vai de noi. Nu avem nevoie de erou, ci de instituţii care funcţionează. Văd că toată lumea vorbeşte cu mai mult curaj, că anchetele se bazează pe delaţiuni. Nu este firesc să-ţi bazezi un dosar doar pe delaţiuni, fără probe. În România, există corupţie, dar ai senzaţia că niciun om în România nu este om. Politicienii dezamăgesc şi mulţi nu îşi au locul acolo, dar nu trebuie  să spui că trebuie toţi monitorizaţi. Nu este ok. 

Ce se întâmplă în partid? 

Procesul de reformă a început faţă de alte partide. Ştiu că nu este foarte convingător, dar uitaţi-vă la listele PNL. PNL susţine mult mai mult ideea de luptă împotriva corupţiei. Procesul de reformă a început. Sunt foarte mulţi oameni tineri, la primul mandat, cu un CV foarte bun, şi sunt convinsă că pot deveni într-un an, doi, aceşti lideri pe care îi căutăm. Dacă aţi fi puţin îngăduitor, puteţi vedea că avem oameni tineri - Mara Calista -, care se formează acum.  Greşeala noastră a fost că nu am făcut congres imediat după alegerile prezidenţiale din 2014. Conducerile numite nu vor avea o legitimitate aşa mare ca cele alese. 

Despre intrarea lui Cioloş în PNL

Eu nu împărtăşesc ideea unor colegi că domnul Cioloş ar fi responsabil că noi am pierdut alegerile. Calităţile domnului Cioloş pe care l-am sus'inut nu puteau să dispară peste noapte. Ori nu le-a avut, ori le-a avut şi noi căutăm un ţap ispăşitor. Intrarea domnului Cioloş în politică este decizxia dumnealui, nu a PNL. Minusul în această campanie în relaţia PNL-Cioloş a fost ezitarea domnului Cioloş, care a încurcat electoratul PNL, activul de partid. A fost un element care nu ne-a ajutat nici pe noi, nici pe domnul Cioloş. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite