30 de la Revoluţie. Comemorare cu scandal în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit ieri, într-o şedinţă solemnă pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei, la Timişoara. Preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere şi liderii de grup din Parlament au ţinut discursuri în care au făcut apel la coeziune şi au pledat ca dosarul Revoluţiei să fie dus la bun sfârşit. Pe final însă, evenimentul de la Parlament s-a lăsat cu scandal.

Preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu, cel care a şi condus şedinţa, a supus la vot proiectul declaraţiei Parlamentului. Dintre toţi aleşii, doar deputatul USR Iulian Bulai s-a abţinut. Acesta a venit apoi la microfon şi a explicat că este vorba de o poziţie personală. „Nu este o poziţie a USR, dar mi se pare puţin absurd ca dvs. (Teodor  Meleşcanu – n.r.), comunist cu ştate vechi, să conduceţi această şedinţă prin care noi celebrăm victimele, comemorăm Revoluţia, şi transformăm într-un paradox de neimaginat acest moment solemn. Vă mulţumesc”, a afirmat Bulai, moment în care Meleşcanu este auzit pe fundal cum se stăpâneşte din a izbucni în râs. „Vă mulţumesc şi eu pentru gluma foarte reuşită pe care aţi făcut-o”, a contracarat preşedintele Senatului. Revoluţia l-a prins pe Meleşcanu ca diplomat în Ministerul de Externe.

Şi deputatul PNL Adriana Săftoiu s-a plâns că în sală au fost prezente persoane care, în opinia sa, nu aveau ce căuta. „Mă uit la prezidiu, mă uit în sală. Persoane care în acel decembrie 1989 făceau parte din structurile Securităţii de atunci, persoane care, în acea calitate, îi condamnau pe golanii de la Timişoara, nu au nici o fărâmă de ruşine să se abţină, măcar astăzi. Vorbesc de la tribuna Parlamentului relaxaţi, invocă memoria celor care s-au sacrificat pentru ca să fim liberi. Noi, toţi, inclusiv ei”, a punctat Săftoiu pe Facebook.

Tăriceanu nu-l uită pe Băsescu

Nici liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu s-a ferit de atacuri, acesta făcând referire la vechiul său rival, Traian Băsescu. „Am eşuat în a ţine nomenclatura comunistă departe de instituţiile statului şi, mai grav, am eşuat în a ţine Securitatea departe de pârghiile puterii. Aşa am ajuns în situaţia de a avea un informator al securităţii în funcţia de preşedinte al României nu mai puţin de zece ani”, a afirmat Tăriceanu. De cealaltă parte, fostul preşedinte Traian Băsescu nu a fost prezent la şedinţa solemnă, întrucât, în calitate de europarlamentar, a mers la Parlamentul European unde ieri s-a dezbătut o Rezoluţie despre Revoluţia din decembrie 1989. Joi, la Strasbourg, se va da şi un vot în plen în acest sens.

Deşi preşedintele Klaus Iohannis a făcut în discursul său apel la unitate, acesta a strecurat şi un atac voalat la PSD. „În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii şi de a călca în picioare principiile şi valorile europene au eşuat lamentabil. Folosind un drept câştigat prin sânge, votul, românii au trasat clar direcţia pe care ţara noastră trebuie să o urmeze”, a precizat şeful statului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite