26 de ani de la alegerile din Duminica Orbului. Localele din iunie cad în aceeaşi zi de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Raţiu şi Ion Iliescu - Concept grafic şi desen realizat de Alex Clenciu pentru ziarul Adevărul
Ion Raţiu şi Ion Iliescu - Concept grafic şi desen realizat de Alex Clenciu pentru ziarul Adevărul

Alegerile locale din acest an cad în Duminica Orbului, a cincea duminică de la Paştele ortodox. Precedentul este constituit de primele alegeri libere, parlamentare şi prezidenţiale, din 20 mai 1990, când aproape 86% din alegători l-au votat pe Ion Iliescu preşedinte. Mai mult, partidul condus de acesta, Frontul Salvării Naţionale, a obţinut 67,53% din voturi, ceea ce le-a permis să aibă o majoritate confortabilă în Parlament.

La 26 de ani de la primele alegeri  prezidenţiale şi parlamentare desfăşura  după căderea regimului comunist, electoratul e chemat la urne tot în Duminica Orbului aşa cum s-a întâmplat la 20 mai 1990. Duminică Orbului, sărbătorită în a cincea duminică de la Paşti, e ziua care aduce aminte de una din minunile lui Iisus Hristos, şi anume, redarea vederii unei persoane.  Potrivit textelor biblice persoanei căruia i-a fost redată vederea a fost luminată şi sufleteşte, fiind făcută să înţeleagă mai bine ceea ce se întâmplă în jurul său.

Raţiunea amintită de această zi nu a fost la fel de prezentă la 20 mai 1990, moment când Ion Iliescu a câştigat cu un scor zdrobitor alegerile prezidenţiale fiind votat de 85,07% din cei care au mers la urne. 

Rezultate alegeri 20 mai 1990

La o distanţă considerabilă s-au clasat contracandidaţii săi, reprezentanţi ai partidelor istorice şi anticomunişti convinşi, Radu Câmpeanu (Partidul Naţional Liberal), 10,64%, şi  Ion Raţiu (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat), 4,29%.

Caricatura Alex Clenciu - Adevarul - alegeri 20 mai 1990

Caricatură şi epigramă de Alex Clenciu. FOTO Adevărul

Formaţiunea condusă de Ion Iliescu s-a impus şi în alegerile pentru Parlament din aceeaşi zi. FSN-ul a luat 67,53% din mandatele parlamentare, la mare distanţă fiind PNL şi UDMR cu aproape 7%.

Caricatura Alex Clenciu - Adevarul - alegeri 20 mai 1990

Caricatură şi epigramă de Alex Clenciu. FOTO Adevărul

Alegerile s-au desfăşurat într-o atmosferă tensionată. Liberalii şi ţărăniştii cereau persoane noi în politică, oameni care să nu fi avut de-a face cu Partidul Comunist din România şi să nu fi deţinut funcţii în aparatul de partid sau de stat. Aceste partide erau sprijinite printr-un mesaj similar manifestanţii din Piaţa Universităţii, cei care timp de peste o lună s-au strâns pentru a protesta, nemulţumiţi de modul în care ajunseseră la putere politicieni precum Ion Iliescu sau Petre Roman.

Caricatura Alex Clenciu - Adevarul - alegeri 20 mai 1990

Manifestaţiile erau conduse de Liga Studenţilor din Universitatea Bucureşti, una din principalele voci fiind Marian Munteanu, actual candidat al PNL pentru Primăria Capitalei. De partea cealaltă, se afla cel mai mare şi puternic partid, Frontul Salvării Naţionale, grupare politică în care activau numeroşi foşti nomenclaturişti. Sprijiniţi de o bună partea presei şi având o bună organizare în teritoriu, aceştia din urmă se aşteptau să obţină să câştige primele alegeri.

Iliescu şi FSN-ul au ştiut din timp că sunt câştigători

La o zi după închiderea urnelor, a fost prezentat public un sondaj public realizat de INFAS în colaborare cu IRSOP. În primul exit-poll postdecembrist, Ion Iliescu era prezentat câştigător cert după ce potrivit chestionarelor realizate, 84,6 dintre respondenţi susţinuseră că-l votaseră pe cel care avea să mai fie de două ori ales preşedinte, în 1992 şi 2000.

Sondaj alegeri 20 mai 1990

La mare distanţă în preferinţele alegătorilor se aflau Radu Câmpeanu (10,7% ) şi Ion Raţiu (4,7%). În ceea ce priveşte parlamentarele, sondajul de la urne estimau că FSN va obţine în jur de 65%, în timp ce PNL aproape 7%, iar PNŢCD d-abia 3%.

Alegeri 20 mai 1990

Reacţiile candidaţilor: „Alegerile au fost fraudate“ 

După aflarea datelor sondajului, cei trei candidaţi pentru fotoliul de preşedinte au dat declaraţii. Câştigătorul, mulţumit că numărătoarea voturilor a ieşit bine, a fost prudent şi le-a mulţumit autorităţilor pentru modul cum au decurs alegerile. „Indiferent de rezultatele votului – pe care le vom cunoaşte mai târziu – doresc să-mi exprim satisfacţia pentru modul în care s-au derulat alegerile (…) Doresc să exprim mulţumiri tuturor celor care au asigurat condiţiile organizatorice de desfăşurare a alegerilor, comisie guvernamentale, comisiilor electorale“, declara Iliescu la 21 mai 1990.

Pe de altă parte, contracandidaţii au considerat sondajele mincinoase, Raţiu susţinând că alegerile au fost fraudate. „Am văzut la televizor aceste rezultate ale prognozei pentru alegerea preşedintelui României. Eu nu cred că sunt corecte. Nu-mi pot imagina că poporul român a votat a votat în proporţie de 83 la sută pentru domnul Iliescu şi avem nenumărate dovezi că rezultatele date sunt frauduloase: s-au construit urne noi, declarându-se că cele existente erau prea pline. Ce s-a introdus în acestea nu ştim. Multe buletine de vot erau gata ştampilate cu «Votat»“, declara pentru „Adevărul“ Ion Raţiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite