Pariul handbalului românesc: Ce înseamnă numirea lui Adrian Vasile la naţionala feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Vasile, un antrenor tânăr
Adrian Vasile, un antrenor tânăr

Naţionala feminină de handbal va avea un nou selecţioner, în turneul preolimpic de la Podgorica. Dezavantajul său? Lipsa de experienţă la doar 38 de ani. În schimb, el cunoaşte din interior echipa Muntenegrului cu care ne vom bate pentru calificarea la Olimpiadă.

Ceea ce a anticipat Gheorghe Tadici, într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, încă de la jumătatea lunii decembrie, s-a şi întâmplat: selecţionerul Bogdan Burcea (48 de ani) a fost „decapitat“, urmând a fi înlocuit de Adrian Vasile (38 de ani).

De fapt, contractul lui Burcea a expirat la data de 30 decembrie şi n-a mai fost prelungit, după şedinţa Comisiei Tehnice care a avut loc, marţi. „S-a dorit să se găsească soluţii pentru apropierea naţionalei de Olimpiadă. Şedinţa de analiză s-a făcut abia acum, pentru că tuturor ne-a făcut bine să gândim la rece şi să luăm deciziile cele mai bune. Actualul staff tehnic nu va continua la lotul naţional. Au fost 12 voturi împotrivă, 5 pentru păstrarea staffului şi 2 voturi anulate“, a explicat preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), Alexandru Dedu, după ce s-a decis soarta lui Burcea. Acesta a plătit astfel pentru eşecul din Danemarca, unde România a făcut cel mai slab European din istoria naţionalei feminine, locul 12 din 16.

O anomalie marcă FRH

Acelaşi Dedu a explicat sistemul pe baza căruia va fi numit urmaşul lui Burcea, deşi toată lumea ştie deja că alesul e Adrian Vasile. Oricum, de remarcat o anomalie în strategia federală: dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu Adrian Vasile, teoretic, se va negocia cu Bogdan Burcea, adică omul la care tocmai s-a renunţat!

„Au fost nominalizaţi opt tehnicieni pentru postul de selecţioner, iar eu îi voi contacta pe primii patru, în ordinea descrescătoare a voturilor primite. Primul e Adi Vasile, apoi Bogdan Burcea şi apoi, la egalitate, domnii Horaţiu Paşca şi Aurelian Roşca. Dacă eşuează negocierile cu Adi Vasile, voi vorbi cu domnul Burcea şi tot aşa“, a spus Dedu.

Renunţă la CSM?

În ciuda acestei declaraţii, numirea lui Adrian Vasile în funcţia de selecţioner e o formalitate. Rămâne de văzut doar dacă el va renunţa la banca CSM-ului, unde a ajuns „principal“ din toamna anului 2019, după ce Tomas Ryde a renunţat la post. Cert e că şeful FRH nu prea ar vrea un selecţioner care să lucreze, în paralel, şi la o echipă de club, însă nici n-a respins categoric această variantă. „Nu-mi place ca următorul selecţioner să fie şi la un club, dar şi la naţională, nu sunt de acord. Dar dacă cei din Comisia Tehnică aşa au hotărât, aşa se va face. Până la finalul săptămânii, sper să ajung la un acord cu un antrenor pentru că trebuie stabilit staff tehnic, strategie şi tot ce e nevoie pentru a fi pregătiţi de turneul preolimpic“, a spus Dedu.

Experienţa din Muntenegru, marele avantaj

Adrian Vasile va avea două mari provocări pe banca României, după ce va bate palma cu FRH. În primul rând, turneul preolimpic de la Podgorica, iar apoi Mondialul din Spania (2-19 decembrie). Între aceste două acţiuni, s-ar putea strecura şi Olimpiada de la Tokyo (23 iulie - 8 august), în cazul în care fetele vor obţine calificarea. De fapt, pentru îndeplinirea acestui obiectiv s-a şi produs schimbarea de pe banca naţionalei. 

Dacă anumiţi oameni din handbalul românesc, precum Gheorghe Tadici, au semnalat lipsa de experienţă, în cazul lui Adrian Vasile, în schimb, actualul tehnician al CSM-ului are şi un mare avantaj. Din noiembrie 2017 până în decembrie 2020, el a lucrat, ca asistent al lui Per Johansson, în echipa naţională al Muntenegrului. Adică, principala adversară a României, în turneul preolimpic de la Podgorica. Faptul că Adrian Vasile cunoaşte atât de bine echipa Muntenegrului poate ajuta România, în tentativa de a obţine calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. 

Cât timp a făcut parte din stafful Muntenegrului, Adrian Vasile a contribuit la un rezultate mare pentru această naţională, locul 5 la Mondialul din 2019 din Japonia, acolo unde România, cu Tomas Ryde pe bancă, a terminat pe 12.

Un alt atuu pentru Adrian Vasile, dacă va prelua naţionala, e faptul că deja cunoaşte multe jucătoare importante cu care lucrează, zi de zi, la CSM Bucureşti. Vorbim despre handbaliste precum Cristina Neagu, Crina Pintea, Denisa Dedu sau Laura Chiper.

Şi-a propus îmbunătăţirea sistemului defensiv

Adrian Vasile a şi comentat, de curând, la Digi Sport ce şi-ar propune, dacă va prelua naţionala feminină. „Vreau să schimb sistemul defensiv şi, ceea ce e cel mai important într-o echipă, spiritul, relaţia dintre oameni, inclusiv spiritul de sacrificiu. O să fac tot ce pot, sunt un antrenor tânăr, sunt un bărbat tânăr, am foarte multă energie, foarte multă pasiune şi mă dedic foarte mult în tot ceea ce fac. Le promit tuturor că voi face tot ce depinde de mine, de stafful meu şi de echipă ca să ne îndeplinim obiectivul“, a declarat Adrian Vasile.

Turneul preolimpic

*20 martie: România - Thailanda

*21 martie: Norvegia - România

*22 martie: Muntenegru - România

Meciurile vor fi găzduite de Podgorica (Muntenegru). Primele două clasate vor obţine biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august 2021).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite