Ipocrizia românească: Politicienii se gudură acum pe lângă Popovici, dar au „ucis“ înotul timp de un an!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim

Când era la modă să se strige „Stăm acasă, salvăm vieţi“ s-au luat nişte decizii halucinante care au dus-o în pragul disperării pe Camelia Potec, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.

În mai 2020, când s-a ridicat Starea de Urgenţă, România a continuat să „sufoce“ sportul! Atât pe cel de performanţă, cât şi pe cel de masă. Adoptând nişte decizii şocante, fără nicio logică, factorii de decizie la vremea respectivă au făcut un rău uriaş de care, astăzi, puţini îşi mai aduc aminte.

Situaţia de la înot e chiar elocventă în acest sens. Pentru că aici, aberantul situaţiei a atins cote maxime. Concret, deşi erau studii care dovedeau că virusul SARS-CoV-2 nu se transmite prin apă, fapt despre care a vorbit şi Alexandru Rafila la vremea respectivă (încă nu ajunsese ministru al Sănătăţii), România a ţinut bazinele închise pentru oamenii de rând... mai bine de un an! Abia de la 1 iunie 2021 s-a anunţat redeschiderea piscinelor interioare!

Camelia Potec: „Îmi vine să plâng!“

Ce-i drept, înotul pentru sportivii de performanţă s-a reluat mai devreme, din iunie 2020, însă după un veritabil calvar trăit de preşedintele federaţiei, Camelia Potec. Iată ce declara ea, la vremea respectivă:

*Am avut azi (n.r. - joi) o întâlnire la Ministerul Sănătăţii şi, din păcate, sunt şocată şi bulversată de ceea ce se întâmplă. Pentru că am avut nişte discuţii înăuntru, în care ni s-a spus că nu se pot deschide bazinele pentru sportivi, pentru că prin apă se transmite foarte, foarte rapid virusul COVID-19. 

*Am întrebat acolo de ce sportivii de performanţă nu pot avea acces la bazine, cu reguli stricte de igienă, dar alţii vor putea să intre, de exemplu, să înoate în mare, unde nu există apă cu clor, nu există reguli, unde te poate lovi un val şi contactul între persoane este foarte posibil.

*Specialiştii de la Ministerul Sănătăţii mi-au garantat că nici nu se pune în discuţie să se deschidă plajele şi să se intre în apă la mare. Iar la cinci minute după ce am ieşit din întâlnirea de la minister, aflu că preşedintele Iohannis a anunţat deschiderea plajelor la mare, începând cu 1 iunie. 

*Deci Ministerul Sănătăţii ne spune nouă că înotul este foarte, foarte periculos, că virusul se transmite uşor prin apă, iar, în acelaşi timp, preşedintele deschide plajele. Unii spun un lucru, preşedintele spune altceva.

*Mie îmi vine să plâng, pentru că şi dacă accept argumentul că virusul se transmite foarte uşor prin apă, mi s-ar părea normal ca această regulă să se aplice pentru toată lumea. Nu unii, şi mă refer aici la toată populaţia, să aibă acces la plaje şi să poată înota în mare, iar sportivii de performanţă, care şi-au dedicat viaţa sportului, pentru a-şi reprezenta ţara, să fie blocaţi în casă şi să nu se poată pregăti în bazine.

Abia după această tiradă a lui Potec, Guvernul şi-a schimbat poziţia în privinţa activităţii inotătorilor de performanţă. Pe scurt, s-a decis redeschiderea piscinelor interioare pentru aceştia, însă cu nişte restricţii groaznice, care au îngreunat enorm activitatea sportivă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite