Gimnaste fericite: Cum arată Sărbătorile fetelor de la lotul naţional FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gimnaste

Pe vremuri, fetele erau pregătite pentru marea performanţă cu bătaia, fiind obligate să aibă şi o dietă aproape inumană. Astăzi, România nu mai face parte din elita gimnasticii mondiale, dar, din fericire, s-a încheiat şi calvarul sportivelor care practică acest sport. Ceea ce e mult mai bine!

De curând, încă o gimnastă, Marilena Vlădărău – Pereţeanu a povestit cu lux de amănunte coşmarul pe care l-a trăit, în copilărie, când lotul naţional era pregătit de Bela Karolyi.

Astăzi, asemenea orori sunt de neconceput în lumea civilizată. Dovadă şi un material realizat de agenţia Sports Net despre cum arată perioada de Sărbători pentru gimnastele românce.

„Părinţii ne aşteaptă cu prăjituri“

La ultimul antrenament din acest an, sportivele de la lotul naţional, antrenate de Lucian Sandu şi Gina Gogean, şi-au pus pe cap căciuliţe de Moş Crăciun şi au cântat colinde.

Când spui Deva, gândul îţi zboară într-o secundă la Centrul Olimpic de Gimnastică, locul în care s-au format marile campioane ale României, de la Nadia Comăneci până la Larisa Iordache.

De 24 de ani, Lucian Sandu e coordonatorul principal al lotului, iar de câţiva ani face echipă cu fosta mare campioană, Gina Gogean.

Ce doi pregătesc 12 fete în care România îşi pune marile speranţe la gimnastică. Cu câteva zile înainte de Crăciun, sportivele au intrat în febra sărbătorilor. La ultimul antrenament din acest an, gimnastele şi-au pus căciuliţe de Moş Crăciun pe cap şi au cântat colinde. 

Fetele se pregătesc câte 7 ore pe zi şi abia aşteaptă sărbătorile de iarnă pentru a merge acasă.

*Mara Ceplinschi (componentă a lotului naţional de gimnastică a României): De obicei, merg acasă o dată sau de două ori pe an, dar de Crăciun tot timpul suntem acasă. Nu vreau ceva anume, pentru că am tot ce îmi doresc, doar sănătate şi putere de muncă.

*Andreea Preda (componentă a lotului naţional de gimnastică a României): Îmi doresc să fiu sănătoasă, atât eu cât şi familia mea. Tot ce vreau de sărbători e să fim împreună.

*Amalia Ghigoarţă (componentă a lotului naţional de gimnastică al României): Vreau ca Moş Crăciun să-mi aducă sănătate, nimic altceva.

*Silvia Sfiringu (componentă a echipei naţionale de gimnastică a României): Nu-mi doresc ceva anume, îmi doresc sănătate.

Gimnaste

Atente, totuşi, la ce mănâncă

De Crăciun, fetele sunt aşteptate acasă de către mame cu cele mai mari bunătăţi din care doar gustă.

„Când merg la părinţi, îmi fac toate plăcerile culinare, dar cu grijă. Mănânc puţin din fiecare“, a povestit Andreea Preda.

„I-a spus mamei ce să-mi facă şi mătuşa mea mă aşteaptă cu prăjituri. Nu ştiu ce să-mi mai facă să mă simt bine“, a completat Mara Ceplinschi.

Antrenorii de la Deva pregătesc fetele pentru JO 2024

Lotul naţional de gimnaste de la Deva e format din 12 sportive: senioarele Mara Ceplinschi, Bianca Dorobanţu şi Silviana Sfirigu şi junioarele Ana Maria Bărbosu, Andreea Preda, Iulia Trestianu, Shakira Cantaragiu, Amalia Puflea, Amalia Ghigoarţă, Ioana Danciu, Erica Gogoaşe, Timea Crişan.

Fetele sunt pregătite de antrenorii Lucian Sandu, Gina Gogean, Ramona Micu, Florin Uzum şi coregrafa Mădălina Susan.

Pentru micuţele gimnaste, 2022 va fi un an extrem de greu! Ele vor începe lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, acolo unde echipa României a ratat prezenţa la ultimele două ediţii, cea de la Rio, din  2016 şi Tokyo, în 2021.

„Dorim să ne calificăm, în primul rând şi calificarea începe deja de la anul de la campionatele europene unde trebuie să ne clasăm în primele 13 echipe, să putem merge mai departe la campionatele mondiale“, a explicat Lucian Sandu.

Gimnaste

Amintiri superbe legate de Paris

Pentru Lucian Sandu, prezenţa echipei României la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 ar avea o semnificaţie aparte.

„Primul meu campionat european în 2000 a fost la Paris, poate Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 vor avea acelaşi succes pentru noi ca Europenele din 2000. La Paris, ne dorim să revenim măcar acolo unde a fost gimnastica românească“, a adăugat Lucian Sandu.

În 2000, la Campionatele Europene de la Paris, fetele din echipa de gimnastică feminină a României s-au întors acasă cu 12 medalii, dintre care 6 de aur, 5 de argint şi una de bronz.

La vremea respectivă, din echipa României făceau parte Andreea Răducan, Simona Amânar, Sabina Cojocar şi Silvia Stroiescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite