„Dulăii“ s-au făcut mari: Secretele celei mai bune echipe de handbal masculin din România din ultimii 26 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alireza Mousavi e foarte iubit printre fanii dinamovişti. FOTO: dinamo1948.club
Alireza Mousavi e foarte iubit printre fanii dinamovişti. FOTO: dinamo1948.club

Dacă la fotbal, Dinamo e subiect de bancuri în ceea ce priveşte Liga Campionilor, în schimb, la handbal masculin, „dulăii“ formează, în acest moment, una dintre cele mai respectabile echipe ale continentului.

La fotbal, Dinamo se pregăteşte de Liga Campionilor de pe vremea lui Cristi Borcea. La handbal însă, formaţia din „Ştefan cel Mare“ nu doar că e o prezenţă constantă în grupele competiţiei, dar tocmai a realizat şi un şir de rezultate istorice!

Concret, în acest moment, avem doar trei formaţii neînvinse în grupe: THW Kiel (Germania) în grupa B, Bidasoa Irun (Spania) în grupa C şi Dinamo Bucureşti (România) în grupa D! Cu patru victorii şi două remize în primele şase etape, trupa pregătită de Constantin Ştefan are cele mai bune rezultate pentru o echipă românească de handbal masculin din ultimii 26 de ani! Şi e la un pas de a doua calificare consecutivă în play-off-ul optimilor!

Iar ce se întâmplă acum cu Dinamo e, oarecum, în contradicţie cu ce vedem în sportul românesc! Adică, această ascensiune e rodul unui proiect (termen inexistent la multe echipe!) început în 2015. De atunci, „dulăii“ s-au făcut tot mai mari. În întrecerea internă, Dinamo are patru titluri câştigate la rând, începând din sezonul 2015-2016! La aceste campionate câştigate se adaugă şi trei Supercupe (2016, 2018, 2019) şi o Cupă a României (2017). 

Dacă în ţară, Dinamo n-are rival de mult, în schimb, la nivel european, a ajuns o formaţie competitivă, începând cu stagiunea trecută. Iar doi dintre oamenii care au contribuit din plin la succesul echipei sunt iranienii Alireza Mousavi (29 de ani) şi Saied Heidari (29 de ani). Primul e pivotul care a fost adus în „Ştefan cel Mare“, acum patru ani, iar celălalt e portarul care a făcut minuni în multe dintre partidele roş-albilor.

După victoria de miercuri seară cu Wisla Plock (Polonia), Mousavi a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre cum a ajuns Dinamo una dintre cele mai în formă grupări din Europa în acest moment.

„Nu există energie negativă în această echipă!“

Mousavi şi-a câştigat deja locul în istoria echipei, fiind în teren la ultimele patru titluri luate de Dinamo. Totuşi, i se pare că lotul de acum are o doză de calitate în plus în comparaţie cu cele din anii trecuţi.

„Avem jucători de mare experienţă. Şi antrenorul a creat o atmosferă foarte bună. E prietenul nostru. Băieţii sunt foarte apropiaţi, nu există bisericuţe în lot sau energie negativă. S-a acumulat, într-adevăr, o stare de oboseală, fiindcă jucăm la foc automat. Dar ceea ce ne motivează, în acest moment, e că vrem să scriem istorie în handbalul românesc! Eu sunt convins că, în acest an, putem prinde optimile Ligii Campionilor şi să ajungem chiar şi mai sus!“, ne-a spus Mousavi.

Acesta nu e doar unul dintre cei mai longevivi componenţi ai lotului, dar şi foarte iubit de suporterii roş-albilor. „Îţi spun cu tărie că o contribuţie foarte mare la parcursul nostru din Liga Campionilor au avut fanii! Sunt al 8-lea nostru jucător în adevăratul sens al cuvântului. Când am jucat în Polonia, au venit la meci cu şase autocare. Am fost şocat! Suporterii fac parte din familia noastră“, a continuat pivotul de 29 de ani.

El spune că, pe lângă un lot competitiv şi o susţinere puternică din partea fanilor, Dinamo beneficiază şi de o conducere competentă. „Managerul nostru, Daniel Georgescu, e omul care a contribuit enorm la formarea acestui lot. E ca un tată pentru noi! E foarte apropiat de jucători. Şi a asigurat condiţii financiare foarte bune la club. N-avem grija banilor. Poate că, uneori, sunt întârzieri salariale, dar vorbim de 2-3 zile, nu mai mult. Oamenii sunt foarte corecţi cu noi“, ne-a spus Mousavi.  

Calificarea în play-off, rezolvată în proporţie de 90%

În acest moment, după şase etape, Dinamo e lider în grupa D. Primele două clasate vor prinde play-off-ul optimilor Ligii Campionilor. Acest obiectiv e rezolvat, în proporţie de 90%, având în vedere că Dinamo are cinci puncte peste ocupanta locului 3, dar şi un program favorabil, cu meciuri accesibile, acasă, cu Kadetten Schaffhausen (Elveţia) şi cu Chekhovskiye Medvedi (Rusia).

Liga Campionilor, grupa D

1. Dinamo 6 4 2 0 176-147 10p

2. GOG Håndbold 5 4 0 1 162-147 8p

3. Wisla Plock 6 2 1 3 159-160 5p

4. Kadetten Schaffhausen 5 1 2 2 137-137 4p

5. IFK Kristianstad 5 1 1 3 138-149 3p

6. Chekhovskiye Medvedi 5 1 0 4 127-159 2p

*Primele două clasate vor ajunge în play-off-ul optimilor

Meciurile rămase pentru Dinamo:

*6 noiembrie: Dinamo - Kadetten Schaffhausen

*13 noiembrie: IFK Kristianstad – Dinamo

*20 noiembrie: Dinamo - Chekhovskiye Medvedi

*1 decembrie: GOG Håndbold – Dinamo

Rezultatele obţinute de Dinamo până acum

Kadetten Schaffhausen – Dinamo 28-28

Dinamo - IFK Kristianstad 28-25

Dinamo - GOG Håndbold 35-28

Chekhovskiye Medvedi – Dinamo 20-30

Wisla Plock – Dinamo 26-26

Dinamo – Wisla Plock 29-20

Eliminare dramatică la ultima ediţie a competiţiei

Dinamo a făcut furori şi în precedenta ediţie a grupelor Ligii Campionilor. Anul trecut, „dulăii“ au câştigat grupa D, înregistrând şapte victorii şi trei înfrângeri. Apoi, în play-off-ul optimilor, au dat de Sporting Lisabona (Portugalia). În prima manşă, în deplasare, bucureştenii au pierdut la un gol (31-32), şi au abordat returul de pe teren propriu cu mare încredere. În sala din „Ştefan cel Mare“, Mousavi şi colegii săi au făcut o prima repriză excelentă, având un avantaj de patru goluri: 15-11. Din păcate, toată munca din prima parte s-a năruit după pauză, iar portughezii au câştigat cu 27-26, obţinând calificarea în optimi. Acel eşec a fost singurul suferit de Dinamo, acasă, în sezonul trecut de Liga Campionilor! Chiar şi cu eliminarea din play-off, performanţa roş-albilor şi anume trecerea de faza grupelor a fost una în premieră pentru o echipă românească în Liga Campionilor.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite