Dan Petrescu, campion în ţară, antrenor de ultimul loc afară: Ce ne spune traseul său profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Petrescu a spus, în mod repetat, că visează să antreneze Chelsea într-o zi, echipă la care a cunoscut cele mai mari satisfacţii, ca jucător
Dan Petrescu a spus, în mod repetat, că visează să antreneze Chelsea într-o zi, echipă la care a cunoscut cele mai mari satisfacţii, ca jucător

Dan Petrescu (53 de ani) a câştigat ultimele trei titluri în România cu CFR Cluj, dar în străinătate e căutat de formaţii aflate în situaţii catastrofale. Noua lui misiune va fi salvarea celor de la Kayserispor, o grupare fără victorie în campionat de 95 de zile.

Fotbalul românesc a ajuns să aibă o cotă extrem de proastă în Europa şi această realitate tristă e reflectată atât pe piaţa de transferuri, cât şi în ceea ce priveşte interesul pentru antrenorii care pleacă din Liga I.

Cu mici excepţii, tehnicienii din România sunt ignoraţi de grupările din Occident. Cosmin Olăroiu, probabil cel mai bine cotat antrenor din Asia, a primit foarte rar propuneri atractive din Europa, care să-l convingă să revină pe bătrânul continent, după plecarea de la Steaua, în 2007. Iar Răzvan Lucescu, după ce a făcut furori în Grecia cu PAOK Salonic, n-a ajuns pe lista unor cluburi din Italia, Spania sau Germania, ci a semnat cu Al-Hilal din Arabia Saudită. Iar ceea ce se întâmplă în ultimii ani cu Dan Petrescu, un antrenor care a dominat Liga I cu CFR şi a făcut performanţe europene cu aceeaşi formaţie, dovedeşte, încă o dată, că românii n-au căutare la cluburile importante, nici când CV-urile lor arată foarte bine.

O echipă care nu mai bate pe nimeni

Rămas liber de contract după despăţirea de CFR în luna noiembrie, „Bursucul“ a început să aibă tatonări cu mai multe grupări. Din păcate, cam toate de mâna a treia sau chiar a patra! Mult timp s-a vehiculat că va ajunge în Arabia Saudită, la Al-Nassr Riad, aflată pe locul 14 din 16 în prima ligă. Până la urmă, Petrescu n-a ajuns să se lupte pentru evitarea retrogradării în Regat, însă va face acelaşi lucru în Turcia.

Potrivit presei din această ţară, românul s-a înţeles cu Kayserispor, urmând a fi prezentat, oficial, în funcţia de antrenor principal. Vorbim despre o formaţie aflată într-o situaţie dezastruoasă: locul 21 din 21 în Superliga turcă, fără victorie în campionat din data de 2 octombrie şi cu patru înfrângeri în ultimele patru etape! După 15 meciuri disputate, Kayserispor are doar 10 puncte şi e la şase puncte de locul 17, primul care asigură rămânerea în Superliga turcă.

Sunt deja trei români în lot

La Kayserispor sunt legitimaţi şi trei jucători români: portarul Silviu Lung jr, fundaşul Cristi Săpunaru şi atacantul Denis Alibec. 

Primul a început sezonul ca titular, după care s-a accidentat la finalul lunii noiembrie. Săpunaru e om de bază în apărare, cu 13 meciuri bifate din cele 15 disputate în campionat până acum. Iar Alibec, ajuns mai târziu la echipă, în octombrie, a adunat şapte prezenţe în Superligă, fără să marcheze, ce-i drept, lipsind o perioadă, din cauza unei accidentări.

Între iunie 2017 şi mai 2018, Kayserispor a fost pregătită de Marius Şumudică. Atunci, echipa a rupt norii în prima parte a sezonului, după care s-a dus în cap, în partea secundă, iar Şumudică şi conducerea clubului au reziliat contractul pe cale amiabilă.

Ultima dată, a retrogradat în China

Faptul că Dan Petrescu va prelua o echipă aflată în criză nu mai e o noutate. De fapt, traseul său profesional a arătat la fel şi după precedenta despărţire de CFR. Atunci, după ce a câştigat titlul în România, fostul internaţional s-a dus în China. În iunie 2018, el a fost numit la Guizhou Hengfeng care, în acel moment, era pe ultimul loc în prima ligă, având doar patru puncte după 11 etape. 

Venirea lui Petrescu n-a schimbat însă situaţia. Guizhou Hengfeng a retrogradat, tot de pe ultimul loc, terminând acel sezon cu 24 de puncte strânse din 30 de partide. După eşecul din China, Dan Petrescu a revenit în Liga I şi a mai câştigat două titluri cu CFR Cluj.

500.000 de euro e salariul pe care l-ar primi Dan Petrescu până în vară, dacă va prelua Kayserispor.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite