Vaccinurile Moderna şi Pfizer sunt recomandate pentru copiii cu vârste mai mari de şase luni

Vaccinurile Moderna şi Pfizer sunt recomandate pentru copiii cu vârste mai mari de şase luni

FOTO Arhivă / Shutterstock

Experţii americani au anunţat miercuri că vaccinurile anti-COVID-19, Pfizer şi Moderna, sunt recomandate copiilor cu vârste mai mari de şase luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Membrii unui comitet consultativ din cadrul Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) au trecut în revistă toate datele medicale obţinute în urma studiilor clinice, realizate pe copii cu vârste cuprinse între şase luni şi patru ani pentru vaccinul Pfizer, respectiv între şase luni şi cinci ani pentru vaccinul Moderna.
 
La fel ca în multe ţări, aceasta era ultima grupă de vârstă care nu avea încă acces la protecţia oferită prin vaccinarea anti-COVID-19.
 
În timpul celor două proceduri de votare, cei 21 de experţi din acest comitet al FDA au considerat, în unanimitate, că beneficiile aduse de vaccinarea sugarilor şi copiilor cu serurile Moderna şi Pfizer prevalează în faţa riscurilor, scrie Agerpres.
 
Jay Pornoy, un membru al comitetului, a spus că „numeroşi părinţi care ne ascultă sunt foarte uşuraţi astăzi”. În baza avizului pozitiv, FDa poate emite acum o autorizaţie oficială.
 
Aproximativ 10 milioane de doze de vaccinuri pediatrice anti-COVID-19 vor putea fi trimise imediat în toate zonele ţării, înainte ca alte milioane să fie livrate în săptămânile următoare, a anunţat administraţia americană.
 
Marţea viitoare vor putea începe primele imunizări ale sugarilor, după ce Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) va emite la rândul său aprobarea oficială. Experţii CDC se vor reuni vineri şi sâmbătă.
 

Vaccinarea cu Pfizer în trei doze

Experţii americani au adaptat dozajul celor două vaccinuri, astfel că el reprezintă o pătrime în raport cu cel al adulţilor la Moderna (25 micrograme, comparativ cu 100 de micrograme pentru adulţi) şi o zecime în raport cu cel pentru adulţi în cazul vaccinului Pfizer (3 micrograme, comparativ cu 30 de micrograme pentru adulţi).

O altă diferenţă constă în dozele necesare imunizării: cu serul Moderna se vor face două doze, la interval de o lună, în schimb, cu Pfuizer se vor face trei doze, întrucât primele două nu au generat o reacţie imunitară suficient de puternică din cauza dozajului slab. 

Primele două injecţii cu vaccinul Pfizer vor fi realizate la un interval de trei săptămâni, iar cea de-a treia va fi administrată la opt săptămâni după a doua doză.

Mai mulţi experţi au subliniat că este important ca părinţii să ştie că bebeluşii şi copiii lor nu vor fi corect protejaţi după doar două doze Pfizer şi ar trebui să aştepte finalizarea schemei cu trei doze - deci mai multe luni - înainte ca protecţia să devină eficientă.

Efecte secundare

Aproximativ un sfert dintre copiii mici care s-au vaccinat cu Moderna au făcut febră, mai ales după cea de-a doua doză. Simptomele au dispărut a doua zi.

În cazul serului Pfizer, rata observată de episoade febrile la copiii care au primit vaccinul a fost comparabilă cu cea înregistrată la copiii care au primit un placebo.

Deşi copiii sunt mai puţin vulnerabili în faţa COVID-19 şi riscurile medicale sunt pentru ei mai mici, 480 de copii cu vârste mai mici de patru ani au murit din păcate în Statele Unite din cauza acestei boli.
 
În plus, ratele de spitalizare au crescut puternic pentru această grupă de vârstă în timpul valului epidemiologic cauzat de varianta Omicron. În total, circa 45.000 de copiii mai mici de cinci ani au fost spitalizaţi în Statele Unite de la începutul pandemiei, din care un sfert au trebuit să fie internaţi la terapie intensivă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările