Un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate în Europa, din cauza pandemiei. Medic: În România lipsesc 3000 de pacienţi doar în cancerul pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, dr Marius Geantă, a explicat că pandemia a accentuat inegalităţile în privinţa controlului cancerului  Foto: Arhivă
Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, dr Marius Geantă, a explicat că pandemia a accentuat inegalităţile în privinţa controlului cancerului  Foto: Arhivă

Aproape un milion de cazuri de cancer sunt în pericol să nu fie diagnosticate la timp în Europa, din cauza contextului sanitar datoat pandemiei de coronavirus, arată datele publicate de Organizaţia Europeană de Combatere a Cancerului. Totodată, Dr. Cezar Irimia afirmă că „în România lipsesc 3000 de pacienţi nediagnosticaţi doar în cancerul pulmonar”.

Datele au fost publicate de Organizaţia Europeană de Combatere a Cancerului, care lansează campania „Time To Act”, concepută să conştientizeze lupta împotriva cancerului în contextul pandemic.

Astfel, potrivit raportului, peste 1 milion de cazuri de cancer ar putea fi nediagnosticate în Europa din cauza Covid-19. Iar din 5 pacienţi cu cancer din Europa nu primesc în prezent operaţia sau chimioterapia de care au nevoie. 

„Aceste constatări scot în evidenţă impactul pe care Covid-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum şi pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului şi a combate, totodată, deficitul de forţă de muncă şi de aprovizionare din sectorul medical”, punctează Dr. Matti Aapro, Preşedinte al European Cancer Organisation (OCE).

Totodată şi preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, dr Marius Geantă, a explicat că pandemia a accentuat inegalităţile în privinţa controlului cancerului.

„La nivel european, pandemia a accentuat inegalităţile în privinţa controlului cancerului, pe fondul accesului diferenţiat, atât la servicii, cât şi la inovaţie. Noua organizare a sistemelor de asistenţă medicală post-pandemie trebuie să pună în centru cetăţeanul şi nevoile sale şi să pună accent, mai mult ca niciodată, pe inovaţia în lupta împotriva cancerului (prevenţie, depistare precoce, screening, diagnostic de precizie şi acces la tratament), căci reprezintă un factor care poate reduce inegalităţile, şi nu sporirea lor”, explică Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină şi membru al Steering Board Inequalities Network – European Cancer Organisation.

Dr. Cezar Irimia: În România lipsesc 3000 de pacienţi nediagnosticaţi doar în cancerul pulmonar”

"Asta a făcut că mulţi pacienţi să nu mai fie diagnosticaţi, aşa că sistemul de sănătate a fost copleşit de cazuri noi şi tardive. A fost limitat accesul la diagnosticare şi monitorizare. Doar în România şi Ucraina s-a făcut această delimitare. În restul Europei, spitalele şi-au creat acele circuite specifice pentru bolnavii de cancer. În România am adoptat o politică greşită, ceea ce a dus la mulţime de pacienţi nediagnosticaţi. Lipsesc 3000 de pacienţi nediagnosticaţi doar în cancerul pulmonar, iar când vor fi diagnosticaţi, vor fi în fază avansată de boală. Vom cuantifica aceste politici greşite ale Ministerului Sănătăţii în sute de decese", a declarat preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, la Digi24

El a atras atenţia şi cu privire la lipsa tratamentelor necesare şi a medicamentelor vitale care nu au alternativă terapeutică.

Campania „Time To Act” se va lansa în luna septembrie printr-un eveniment la care vor participa mai multi lideri politici europeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite