Telefonul, tableta şi ghiozdanul ca o ghiulea fac ravagii: o treime dintre copiii români suferă de o boală cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Un copil român din trei suferă de afecţiuni cronice. Aceasta este concluzia alarmantă a celui mai recent studiu care şi-a propus să evalueze nivelul de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate la copiii şi tineriii din colectivităţile şcolare din mediul urban şi rural. Concret, 28,1 % din copii sunt bolnavi, iar repartizarea pe mediul din care provin arată că, procentual, cei din mediul urban sunt mult mai afectaţi.

Studiul arată că, pe genuri de afecţiuni, există unele diferenţe între rezultatele înregistrate la copiii din mediul urban sau rural. Astfel pe primele două locuri se înregistrează, în ambele medii, aceleaşi două tipuri de afecţiuni medicale, problemele de vedere şi obezitatea. Procentele de afectare sunt net superioare în cazul copiilor din mediul urban, de trei sau chiar patru ori mai mari.

Apoi, de pe locul trei apar diferenţe clare între bolile de care suferă copiii din mediul urban spre deosebire de cei din mediul rural. Astfel, micuţii care trăiesc la oraş suferă de deformări serioase ale coloanei vertebrale, afecţiuni ale amigdalelor şi de astm bronşic, iar cei de la ţară au probleme cu anemia şi carenţele de creştere în greutate sau înalţime.

Alimentaţie proastă, medici puţini

Medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti şi Ilfov, a explicat că afecţiuni precum hipotrofia ponderală, hipotrofia staturală sau anemia prin carenţă de fier, des întâlnite la copiii din mediul rural, sunt provocate de o alimentaţie defectuoasă. „Mănâncă mai mult fasole şi cartofi, iar carnea roşie lipseşte aproape cu desăvârşire. La fel ca şi ouăle. Chiar dacă fac mişcare şi stau mult timp în aer liber, aceşti 

copii au probleme pentru că sunt alimentaţi foarte prost. De aici şi carenţe de creştere şi anemia. Oricum, această alimentaţie proastă se simte în starea lor generală de sănătate, mai ales că aceşti copii nu au parte nici de servicii medicale bine puse la punct pentru că în unele zone nu există nici măcar un medic de familie. La polul opus, elevii din mediul urban ajung într-un procent destul de mare obezi din cauza alimentelor de tip fast - food“, susţine medicul Sandra Alexiu.

31 % din copiii din oraşe suferă de boli cronice în timp ce, în mediul rural, 14,6  % se află în această situaţie.

Cauzele colaterale

În acelaşi timp, specialiştii susţin că obezitatea are o cauză principală şi unele colaterale, ajutătoare. „O serie din problemele cu care se confruntă copiii îşi au originea în mediul familial. De exemplu, în cazul obezităţii, vorbim mai degrabă de o lipsă de interes sau de cunoştinţe a unor părinţi cu privire la ce presupune o alimentaţie sănătoasă“, spune şi Daniela Alexe-Coteţ, preşedinta Centrului pentru Politici Educaţionale.

Referitor la deformările de coloană suferite de o mare parte a copiilor din mediul urban, Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei Părinţilor din România, crede că o problemă mare este cea a ghiozdanelor şcolare. „În urmă cu doi ani am avut o campanie cu privire la greutatea ghiozdanului elevilor, care la noi este dublă faţă de greutatea recomandată chiar de minister. Am venit atunci cu o serie de propuneri, să se facă dulăpioare, să avem manuale digitate, însă în final ne-am trezit cu aceste manuale auxiliare care nu au făcut decât să crească greutatea ghiozdanelor copiilor“, este de părere Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei Părinţilor din România.

Medicii nuanţează însă modul în care apar deformările cronice de coloană. „Dincolo de poziţia în bancă şi greutatea ghiozdanului, pe primul loc drept cauză pentru deformările de coloană aş pune utilizarea telefonului mobil şi a tabletei. Prin modul în care este folosit telefonul mobil, gâtul mult aplecat în faţă, ultima vertebră cervicală de la gât este afectată. Numărul cazurilor este atât de ridicat încât în curând va trebui să avem o denumire specifică pentru această afecţiune“, e de părere medicul ortoped, Liviu Muntean.

Medic: „Transportaţi un copil de 8 ani în jurul gâtului câteva ore pe zi“

Utilizarea excesivă a telefoanelor poate provoca vătămarea discurilor intervertebrale ale coloanei cervicale, atrage atenţia şi doctorul Kenneth Hansraj, şeful Secţiei de Chirurgie a coloanei vertebrale de la Spitalul de Reabilitare Medicală din New York într-o cercetare. Potrivit acestuia, capul uman poate atinge şi opt kilograme, şi de aceea este foarte important cum menţinem corect greutatea acestuia pentru a evita problemele cervicale. „În cele mai multe cazuri, coloana încovoiată este cauzată de greutatea capului şi menţinerea unei posturi nefavorabile, cu gâtul plecat înainte, poziţie adoptată în timpul folosirii îndelungate a telefonului“, arată studiul. Mai exact, pe măsură ce gâtul se apleacă înainte şi în jos, greutatea pe coloana cervicală începe să crească. La un unghi de 15 grade, această greutate este de aproximativ 12 kilograme, la 30 de grade este de 18 kilograme, la 45 de grade este de 22 de kilograme şi la 60 de grade, de 27 de kilograme. Oamenii de ştiinţă susţin că această postură deficitară a gâtului poate conduce, în timp, la uzura precoce a coloanei vertebrale, degenerarea acesteia. „Postura gâtului plecat înainte în timp ce folosim smartphone-ul este foarte frecventă, e precum o epidemie. Uită-te în jurul tău, toată lumea are capul în jos“, atrage atenţia doctorul Kenneth Hansraj. „Nu vă daţi seama cât cântăresc 27 de kilograme? Imaginaţi-vă că transportaţi un copil de 8 ani în jurul gâtului câteva ore pe zi“, atrage atenţia medicul. Utilizatorii de smartphone petrec, în medie, între două şi patru ore pe zi în timp ce-şi ţin capul aplecat şi se uită la ecranul telefonului, citind e-mailuri, trimiţând texte sau verificând site-urile de socializare. Drept urmare, de la 700 de ore până la 1.400 de ore pe an, utilizatorii pun o mare presiune pe coloana vertebrală, conform cercetătorilor. ; Iulia Cimpoeru

Liceenii, cei mai afectaţi

Conform studiului, liceenii ar fi cei mai afectaţi de postura deficitară a gâtului în timp ce stau pe smartphone. „Problema e cu adevărat critică în rândul populaţiei tinere“, atrage atenţia medicul Ken Hansraj. Conform studiilor, tinerii ar putea petrece până la 5.000 de ore pe an în această poziţie.  „Cu acest stres suplimentar în zona gâtului, s-ar putea să vedem tot mai mulţi tineri care au nevoie de îngrijiri medicale la nivelul coloanei vertebrale. Mi-ar plăcea să văd părinţii că acordă mai multă atenţie acestui aspect“, mai spune Hansraj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite