Sondaj SNMF: 70% dintre cei care s-au vaccinat au făcut-o din propria iniţiativă. Cine i-a convins pe cei indecişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea atitudinii faţă de vaccinare a celor indecişi sau opozanţi ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie Foto: Cezar Rădulescu
Schimbarea atitudinii faţă de vaccinare a celor indecişi sau opozanţi ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie Foto: Cezar Rădulescu

70% dintre pacienţii care au ales să se vaccineze împotriva noului coronavirus au luat această decizie din proprie convingere, în timp ce 25,7% au fost consiliaţi şi sprijiniţi de medicul de familie, arată datele unui sondaj  transmis de Societatea Naţională de Medicina Familiei din România (SNMF). Chestionarele au fost realizate în perioada 19-31 mai, pe un eşantion de 1016 persoane care urmau să se vaccineze.

Chestionarul a fost lansat pe data de 19 mai, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienţilor cu privire la vaccinarea anti COVID-19. 

Potrivit SNMF, la începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacientii care acum au ales să se vaccineze erau convinşi de importanţa şi siguranţa vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriaţi şi lipsiţi de informaţii, iar 4,11% erau împotriva vaccinării. 

De altfel, motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informaţiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%). 

Iar schimbarea atitudinii faţă de vaccinare a celor indecişi sau opozanţi ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei şi anturajului (42,1%).

„Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relaţia pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienţii se bazează. De asemenea, exemplele comportamentale au efect de pată de ulei în comunitate. Iar medicul de familie este medicul comunităţii! Pilonii esenţiali care pot influenţa campania de vaccinare sunt medicul de familie şi comunitatea, reconfigurarea campaniei ţinând cont de aceste rezultate poate fi soluţia pentru asigurarea procentului optim de pacienţi vaccinaţi, stoparea pandemiei şi revenirea la o viaţă normală. La noua viaţă normală”, transmite sursa citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite