Răzvan Cherecheş: Doar 30 de persoane din 5 milioane vaccinate cu AstraZeneca au făcut tromboze VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş spune că, potrivit unui studiu privind efectele vaccinului AstraZeneca, doar 30 de persoane din cele cinci milioane imunizate cu acest ser au făcut tromboze după ce s-au vaccinat.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Răzvan Cherecheş, care este profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, mai spune că 100.000 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de persoane infectate cu coronavirus.

„30 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de vaccinaţi cu vaccinul AstraZeneca. 100.000 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de persoane care au fost infectate COVID-19, potrivit unui studiu. Cred că putem să începem să ne liniştim cu toţii”, scrie Răzvan Cherecheş pe Facebook.

Alte studii recente arată că vaccinarea reduce semnificativ transmiterea virusului.

”Veste bună - tot mai multe studii încep să demonstreze că vaccinul reduce semnificativ transmiterea virusului, nu doar exprimarea simptomelor. Un studiu în Scoţia pe mai mult de 190.000 membri de familie a peste 140.000 angajaţi ai sistemului de sănătate arată că au fost mult mai puţine cazuri noi şi spitalizări din familiile angajaţilor vaccinaţi din sănătate faţă de familiile angajaţilor nevaccinaţi. De asemenea, s-a observat că riscul pentru familii scade semnificativ după rapel, comparativ cu cei vaccinaţi doar cu prima doză”, a explicat, pe Facebook, Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Într-un clip pe aceeaşi pagină a sa de Facebook, expertul în sănătate publică arată că efectele adverse după rapel sunt mai severe decât efectele adverse după prima doză a vaccinului COVID-19. „Sunt şanse mai mari ca după rapel efectele adverse să fie mai severe. Studiile au arătat că, spre exemplu, pentru vaccinul Pfizer, după prima doză, 7% dintre persoanele imunizate au dezvoltat febră, iar după rapel 31 %. Pentru vaccinul Moderna, 1% dintre persoane au dezvoltat febră şi 17 % au dezvoltat febră după a doua doză. Oboseala şi durerile de cap tind să apară mai degrabă după a doua doză decât după prima doză”, explică Cherecheş în clipul respectiv.

Sursa citată menţionează că persoanele peste 55 de ani tind să aibă reacţiile adverse după rapel similare cu cele după prima doză. „Reacţiile adverse după rapel tind să fie uşor mai intense decât cele după prima doză la persoanele mai tinere de 55 de ani”, mai spune Răzvan Cherecheş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite