Părinţii care postează online imagini în care copiii lor apar goi riscă dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Părinţii care postează fotografii în care apar copii minori dezbrăcaţi pot fi sancţionaţi penal. Autorităţile susţin că pozele în cauză pot fi încadrate la nuditate infantilă şi, în plus, îi pun pe micuţi în pericol, întrucât imaginile pot ajunge la pedofili.

Chiar dacă unii părinţi intenţionează să facă poze copiilor lor pentru a avea amintiri, din momentul în care ele sunt urcate online, unele imagini pot fi încadrate la nuditate infantilă, iar asta se poate sancţiona cu un dosar penal. Facebook, de exemplu, consideră sprijin sau participare la exploatarea sexuală a copiilor inclusiv „sfârcurile feminine neacoperite în cazul copiilor de peste trei ani” sau „lipsa hainelor între gât şi genunchi în cazul copiilor de peste trei ani”. Unele fotografii sunt şterse automat de către aplicaţie. Altele, considerate mai explicite şi susceptibile de nuditate sau pornografie infantilă sunt raportate Centrului American pentru Copii dispăruţi şi exploataţi. Sesizările sunt trimise Europolului, pentru cazurile europene, iar Europol le direcţionează fiecărei ţări în parte. 

Specialiştii din domeniu estimează că până la împlinirea vârstei de cinci ani, părinţii postează aproximativ 1.500 de poze cu copiii lor. În aceste condiţii, este îngrijorător faptul că 85 la sută dintre cei care îşi expun copiii nu verifică nici măcar o dată pe an setările de confidenţialitate. Adică nu ştiu cine poate să păstreze, vadă sau redistribui acele poze şi astfel, cel mai mare risc este că aceste fotografii să ajungă pe mâinile pedofililor. Tocmai de aceea, numeroase organizaţii pentru protecţia copilului şi-au îndreptat direcţia spre campanii menite să-i facă pe părinţi să se gândească de două ori înainte să publice poze cu micuţii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite