Observatorul pentru Romi, lansat după cinci decenii de la Declaraţia de la Orpington şi primul Congres Internaţional al Romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Observatorul pentru Romi Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Observatorul pentru Romi Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Observatorul pentru Romi, o entitate de cercetare şi analiză pentru situaţia socio-economică şi drepturile omului, va fi lansat anul acesta, a declarat joi pentru News.ro sociologul Gelu Duminică. Ambasada Marii Britanii sprijină, inclusiv financiar, înfiinţarea entităţii care va oferi Guvernului date esenţiale pentru a-şi construi deciziile politice privind comunitatea romă.

Andrew Noble, ambasadorul britanic la Bucureşti, a găzduit joi seară un eveniment prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la semnarea Declaraţiei de la Orpington în cadrul primului Congres Internaţional al Romilor. 

Ambasadorul a anunţat că instituţia pe care o reprezintă va sprijini financiar, cu 12.500 de lire sterline, înfiinţarea Observatorului pentru Romi de către Agenţia Împreună. 

„Suntem încântaţi să finanţăm proiectul lor de cercetare iniţial cu 12.500 de lire sterline, care va oferi apoi Guvernului date esenţiale pentru a se informa în vederea deciziilor politice”, a declarat Noble. 

Observatorul va ajuta la măsurarea succesului abordărilor anterioare şi cum au răspuns acestea la nevoile comunităţii roma, „în special cum aceste nevoi s-au schimbat din cauza pandemiei”, a explicat ambasadorul.

 „Observatorul pentru Romi este o entitate de cercetare şi analiză a situaţiei socio-economice, drepturile omului, astfel încât să putem oferi Guvernului dovezi pe care să îşi crească deciziile politice în cunoştinţă de cauză. Pentru că în momentul de faţă toată lumea crede că ştie, dar nimeni nu ştie. Şi atunci noi venim cu partea asta”, a declarat Duminică pentru News.ro. 

Proiectul va fi lansat anul acesta, iar primele rezultate sunt aşteptate în martie 2022. „Primele rezultate cred că vor veni în martie anul viitor, primul studiu de amploare. Noi facem asta de ani buni, dar nu o făceam structurat. Acum o să o facem structurat”. 

Comunitatea romă, afectată disproporţionat.de pandemie 

În opinia ambasadorului britanic, nu s-au schimbat suficient de multe lucruri în ultimii 50 de ani de la Declaraţia de la Orpington semnată la primul Congres Internaţional al Romilor, care a avut loc în Marea Britanie. „Trebuie să milităm încă pentru drepturile populaţiei noastre de cetăţeni romi. Este o recunoaştere mai bună a importanţei drepturilor egale, dar până acum nu s-a dovedit în fapte. Cum am văzut şi în perioada pandemiei. Comunitatea romă a fost afectată disproporţionat.de pandemie, care a exacerbat stereotipurile şi inegalitatea existente”. 

Cât priveşte situaţia comunităţii rome din România, Noble a spus: „Nu ne putem imagina ce problemă înseamnă o viaţă fără să fii acceptat. Oamenii nu au acces la servicii la care majoritatea populaţiei are. Sunt oameni care nu au posibilitatea de a merge pe stradă fără a se lovi de prejudecăţi. Asta e ceva enorm la care trebuie să ajutăm noi toţi cei care avem drepturile normale”. 

„Eu vin dintr-o ţară unde există aceste probleme. Din păcate, nu pot spune: «Aceasta este soluţia». Din acest motiv, lucrăm cu organizaţii care au expertiză în aceste chestiuni. Ne-au spus că dacă noi atragem atenţia, ei au posibilitatea să explice ce trebuie să se întâmple”. 

Semnal de alarmă 

În 2021 sunt marcate două momente importante pentru comunitate: se împlinesc 165 de ani de la abolirea sclaviei romilor în România şi 50 de ani de la Declaraţia de la Orpington. 

„Sclavia şi faptul că romii nu au primit sprijinul real privind integrarea în urma abolirii au creat o moştenire care are impact negativ asupra lor până astăzi. Este important să ne amintim şi să atragem atenţia asupra acestui lucru, nu doar pentru că stereotipurile negative, formate în timpul perioadei sclaviei, continuă să afecteze comunitatea romă, dar şi pentru că, mulţi ani, acestă realitate istorică a fost şi continuă să fie necunoscută unui segment mare de populaţie”, a semnalat ambasadorul. 

Orpington, suburbie a Londrei, a găzduit în 1971 primul Congres Internaţional al Romilor. „Declaraţia a fost un moment cheie în formarea naţiunii roma, pentru că a stabilit oficial indicatorii identităţii roma: steagul, imnul, numele. Din păcate, cele mai multe dintre aspiraţiile celor care au creat-o continuă să fie neîndeplinite în multe părţi ale Europei şi din acest motiv apelul lor pentru incluziune şi egalitate rămâne azi la fel de relevant ca în 1971”. 

Andrew Noble a salutat şi numirea lui Iulian-Costel Paraschiv în fruntea Agenţiei Naţionale pentru Romi. „Sunt în mod deosebit fericit să aflu că Strategia Naţională de Integrare a Romilor este finalizată şi contez pe domnul Paraschiv să monitorizeze că Guvernul va implementa măsurile asumate în Strategia Naţională, ca să putem vedea reale îmbunătăţiri în vieţile romilor”. 

Compensaţii pentru secole de robie 

La acelaşi eveniment, deputatul Cătălin Manea, reprezentant al minorităţii rome, a atras atenţia asupra faptului că robia romilor ar trebui compensată. „După mai bine de patru secole de robie, e mai mult decât important să recunoaştem oficial, nu doar printr-o lege adoptată în 2011 în Parlamentul României, ar trebui să avem mai multe măsuri reparatorii, compensatorii, pentru îndelungata perioadă de robie”. El a precizat că nu trebuie uitat că minoritatea romă este una istorică şi că ar trebui să aibă un muzeu al istoriei sale şi un teatru dedicat. 

Sociologul Gelu Duminică, director executiv al Fundaţiei Agenţia de dezvoltare comunitară Împreună, a mai punctat că Guvernul trebuie să realizeze ceea ce şi-a asumat: că va crea instituţii rome, că va lupta împotriva discriminării. „Rolul nostru e să fim atenţi şi să facem ceea ce ţine de noi, astfel încât Guvernul, partidele politice, osatura care ne reprezintă şi pe noi, să facă ceea ce au zis”. 

La eveniment a cântat pianistul Cătălin Răducanu, solo şi cu taraful său, şi a dansat argentinianul Lucas Molina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite