Nicotina dispare din SUA, în România se vinde copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, autorităţile luptă pentru „Toleranţă zero faţă de comercializarea produselor cu nicotină către minori”  FOTO Shutterstock
În România, autorităţile luptă pentru „Toleranţă zero faţă de comercializarea produselor cu nicotină către minori”  FOTO Shutterstock

Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat că va elabora o nouă politică prin care va cere producătorilor de ţigări să reducă nicotina la niveluri care nu creează dependenţă, informează AFP. Dacă va avea succes în obiectivele sale, noul standard american ar putea salva milioane de vieţi până la sfârşitul secolului şi ar putea contura un viitor în care ţigările nu mai sunt responsabile de dependenţă şi de boli debilitante.

Iniţiativa impune ca Food and Drug Administration să elaboreze şi apoi să publice o normă, care va fi probabil contestată de industrie. „Nicotina creează o puternică dependenţă”, a declarat comisarul FDA, Robert Califf. „A face ca ţigările şi alte produse din tutun cu combustie să creeze o dependenţă minimă sau să nu creeze dependenţă ar ajuta la salvarea de vieţi”, a adăugat el.

Se aşteaptă ca acest proces să dureze mai mulţi ani şi ar putea fi întârziat sau deraiat de litigii, sau inversat de o viitoare administraţie favorabilă lobby-ului tutunului. Nicotina este substanţa chimică „bună” care îi atrage pe oameni la ţigări, tutun de mestecat, dispozitive de vapare şi alte produse din tutun. 

Mii de alte substanţe chimice conţinute în tutun şi în fumul acestuia sunt responsabile de boli precum cancerul, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, bolile pulmonare, diabetul şi altele. FDA a finanţat un studiu randomizat publicat în 2018 care a constatat că „ţigările cu conţinut redus de nicotină faţă de cele cu conţinut standard de nicotină au redus expunerea şi dependenţa de nicotină şi numărul de ţigări fumate”. 

România, la alt nivel  

Între timp, în România, autorităţile luptă pentru „Toleranţă zero faţă de comercializarea produselor cu nicotină către minori”. 

„Sancţiunile aplicabile pentru încălcarea legii au fost înăsprite şi, din acest an, ajung până la 20.000 de lei şi închiderea unităţii. Campania «Alege asumat un comportament comercial curat» se desfăşoară anual cu scopul de a preveni accesul persoanelor sub 18 ani la produse care nu le sunt destinate. Întrucât niciun minor nu ar trebui să aibă acces la produse cu nicotină, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pune la dispoziţia consumatorilor numărul de contact 021/9551 – Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza încălcarea legii”, arată BAT într-un comunicat. 

„Dacă te apuci de fumat înaintea vârstei de 18 ani, ţi se va părea că eşti un personaj interesant. Atât de interesant încât vei rămâne sclavul acestei decizii pentru o bună bucată de vreme. Recomand tinerilor să ia deciziile celor care astăzi cheltuie sume importante pentru a se lăsa de fumat. Teribilismul va dispărea şi, în locul acestuia, rămân problemele de sănătate, respiraţia urât mirositoare şi atitudinea unui dependent”, a declarat la rândul lui Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. 

Intenţii lăudabile, dar fără acoperire legală  

Bunele intenţii declarate ale preşedintelui ANPC sunt lăudabile, numai că Legea 64 din 22 martie 2022 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun arată negru pe alb la că ANPC nu are competenţa de a sancţiona comercianţii care vând tutun minorilor. „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu excepţia prevederilor art. 10 lit. a), b) şi b^1), pentru care constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne”, unde aliniatul b 1) face referire tocmai la cei care vând tutun minorilor. Preşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu a declarat pentru „Adevărul” că nu înţelege strategia ANPC. „Protecţia Consumatorului nu poate avea autoritatea legală de a aplica sancţiuni celor care vând tutun minorilor. Şi nu ştiu de ce s-ar ocupa de astfel de probleme când au multe de făcut”, a precizat Costel Stanciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite