Ministrul Sănătăţii, despre măsurile de relaxare: „Încă suntem pe un plan ascendent. Nimic nu este stabilit deocamdată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele de peste 65 de ani vor avea un interval mai mare în care li se va permite ieşirea din casă
Persoanele de peste 65 de ani vor avea un interval mai mare în care li se va permite ieşirea din casă

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, spune că mai avem un hop de trecut pentru a ajunge să ne liniştim în privinţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus: Ziua Municii, de 1 Mai, când în mod tradiţional românii se întâlnesc la grătar. Astfel, oficialul avertizează că relaxarea din 15 mai poate fi o utopie dacă nu vom păstra şi la finalul acestei săptămâni distanţarea socială

Persoanele de peste 65 de ani vor avea la dispoziţie un interval mai lung pentru a ieşi din casă pentru cumpărături sau activităţi fizice. Astfel, dacă până acum, aceste persoane puteau ieşi doar între orele 11.00-13.00, noua Ordonanţă Militară le va permite să iasă din casă în două intervale orare. „Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziţie două intervale zilnice: dimineaţa, de la ora 7.00 până la ora 11.00, şi seara, de la ora 19.00 până la ora 22.00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mişcare în jurul casei sau în jurul blocului”, a declarat, ieri, şeful statului, Klaus Iohannis, care însă a atras atenţia că în acest moment nu se înregistrează încă o evoluţie favorabilă a numărului de îmbolnăviri. Tocmai de aceea, despre alte relaxări nu se poate vorbi încă. 

În aşteptarea evoluţiei favorabile

Relaxările trebuie să vină în contextul unei ameliorări a situaţiei epidemiologice, situaţie în care ţara noastră nu se află încă. 

„În acest moment suntem în stare de urgenţă. În funcţie de evoluţie, şi ce se întâmplă după 15 mai, vom putea decide. Una este să avem o curbă descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri, încât să ajungem la foarte puţine cazuri noi astfel încât să avem o transmisie comunitară redusă sau chiar zero, şi alta este să avem o transmitere comunitară accentuată. Ridicarea restricţiilor se va face efectiv de la localitate la localitate; unde sunt focare mari, sau zone caratinate, nici nu ne gândim. Că unele măsuri, precum purtarea măştilor în spaţiile închise, vor avea caracter de recomandare sau vor fi obligatorii, va ţine de fiecare zonă în parte. Este totuşi mult prea devreme să vorbim, însă suntem la izolare şi restricţii. Încă suntem pe un plan ascendent, încă avem o sărbătoare înainte (1 Mai - n.r.). Nimic nu este stabilit deocamdată. Doar facem planuri, dar decizia se va lua în funcţie de dinamica evoluţiei. Mai avem trei săptămâni până expiră starea de urgenţă, iar principalii indicatori pentru o evoluţie favorabilă rămân numărul de cazuri de la o zi la alta, o scădere a numărului deceselor, a pacienţilor în terapie intensivă, adresabilitatea la unităţile de primiri urgenţe, patologii respiratorii în scădere. Încă nu am ajuns acolo, suntem la 11.000 de cazuri, depinde de noi dacă păstrăm la un prag de 12.000 de cazuri sau ne îndreptăm spre 15.000 sau chiar mai mult”, a declarat, pentru „Adevărul”, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii. 

La rândul lui, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat ieri că numărul cazurilor de COVID-19 în ţara noastră ar putea intra pe un trend descendent, precizând că numărul cazurilor de coronavirus este mai mic decât în 12 aprilie şi suma vârfurilor acestei curbe are un trend uşor descendent. „Nu au existat explozii exponenţiale, aşa cum s-a întâmplat în Spania, Italia, Franţa, Germania. Deci ratele de îmbolnăvire sunt acceptabile în România, comparativ cu aceste ţări, şi rata de mortalitate este mică, aproximativ 5%; comparativ, în Spania – 10%, Italia – 13%, Franţa – 14%, iar rata de vindecări este importantă în România, aproape 30%, în timp ce în SUA este doar 12%, iar în Franţa – 27%”, a susţinut acesta.

Singura măsură pentru controlul pandemiei rămâne distanţarea socială

Sorin Paveliu, medic primar de medicină internă şi expert în politici publice de sănătate, este de părere că actuala evoluţie nu ne permite încă o relaxare a restricţiilor, dar că pot exista unele ajustări asupra unor măsuri ce s-au dovedit a fi ineficiente. „În momentul de faţă nu avem niciun motiv de relaxare. În absenţa unor date foarte clare, este greu să ne pronunţăm asupra oportunităţii acestor măsuri, mai degrabă ele par a fi inoportune. Am putea renunţa la declaraţiile pe propria răspundere, pentru că sunt mai mult formale şi au generat tensiuni între poliţişti şi populaţie, aş redeschide parcurile, aş ridica barierele pentru populaţia pentru 65 de ani, nu pare a fi eficientă în vreun fel, şi aş creşte major modalităţile de informare a populaţiei asupra măsurilor ce trebuie urmate în continuare, unul din lucrurile pe care autorităţile nu-l fac într-o măsură suficientă. În contextul în care nu există un vaccin sau un tratament, singura măsură pentru a controla această pandemie rămâne distanţarea socială, şi orice măsură de relaxare a acesteia rămâne problematică”, a declarat acesta. 

Specialiştii epidemiologi susţin că toate aceste măsuri trebuie luate treptat, pe perioade limitate, pentru a testa rezultatele, şi au subliniat dificultăţile ce vor urma în a avea o respectare generală a recomandărilor ce vor veni din partea autorităţilor. „Ar trebui să vedem că, la 15 mai, chiar se întâmplă să avem o curbă descendentă, iar eventualele măsuri de relaxare ar trebui să se întâmple treptat. Ne-ar trebui o perioadă după această dată, de circa două săptămâni, să vedem cum merg lucrurile şi cât de mult respectă populaţia recomandările autorităţilor. De exemplu, s-a vorbit de purtarea măştilor ca de o recomandare fermă. Este de văzut cât de mult vor respecta oamenii această recomandare, fără un element coercitiv, cum sunt amenzile sau alte instrumente juridice. Nu văd cum vom putea funcţiona fără aceste elemente prin care să impunem aceste recomandări”, a declarat Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Secretarul de stat în M.A.I., Raed Arafat, a declarat, duminică seara, că relaxarea măsurilor de pe 15 mai va veni cu un set de reguli care vor trebui să fie respectate de toată lumea. „Se lucrează la recomandări în diferite locaţii. Spre exemplu, birourile open space la companii trebuie să aibă nişte reguli. Vor veni recomandări pe linia INSP. Transportul în comun va trebui să aibă nişte reguli. Decalarea programului de lucru şi păstrarea unui număr de oameni să lucreze de acasă, dacă se poate – acestea sunt reguli care pot continua şi care sunt fezabile. Când încep unele măsuri de relaxare, responsabilitatea se transferă şi către omul de rând, către populaţie. Se lucrează pe reguli care să prevină o creştere bruscă a numărului de cazuri. Ai nevoie de reguli pentru cabinetele de stomatologie, pentru frizerii, pentru cosmetică. Nu poţi să le ţii închise la nesfârşit, trebuie deschise sub o formă nouă”, a spus acesta. 

Spania şi Italia au relaxat restricţiile

Spania a venit cu o primă măsură de relaxare a restricţiilor în acest weekend, copiii de până la 14 ani au primit permisia să iasă din casă, dar doar însoţiţi de un adult, şi nu se pot juca decât în apropierea casei, parcurile rămânând închise. La fel, în Italia, o altă ţară grav afectată de pandemie, premierul Giuseppe Conte a anunţat că începând cu data de 4 mai, oamenii vor avea voie să călătorească doar în interiorul regiunii, înmormântările vor fi permise, dar doar cu 15 persoane prezente, oamenii vor putea face activităţi fizice nu doar în vecinătatea locuinţei, iar de la 1 iunie, saloanele de coafură, barurile şi restaurantele sunt aşteptate să se deschidă pentru clienţi. 

„Măsurile de relaxare ce au fost stabilite în Italia vin după o perioadă în care, timp de 7 zile la rând, a fost înregistrată o scădere a numărului de pacienţi pozitivi, a reducerii numărului de pacienţi în terapie intensivă şi în secţiile care tratau pacienţi COVID. Ele au fost luate după o analiză multidisciplinară a datelor şi nu au fost luate sub o presiune de a reporni economia. E important să luăm astfel aceste decizii, să nu ne trezim peste o săptămână sau două în situaţia de acum două luni”, a declarat Florin Puflea, medic român ce lucrează în regiunea Veneto.

Peste 11.300 de cazuri în România

Bilanţul total al persoanelor infectate în România cu noul coronavirus a ajuns luni la 11.339 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 303 cazuri noi. În acelaşi timp, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa ca urmare a infecţiei cu acest virus a ajuns la 631, în timp ce peste 3.100 de persoane au fost declarate vindecate. La secţiile de terapie intensivă sunt internaţi 227 de pacienţi, în timp ce în carantină instituţionalizată mai sunt sub 12.000 de persoane. În ceea ce-i priveşte pe românii din străinătate, de la începutul pandemiei, peste 1.500 au fost confirmaţi pozitiv, în timp ce 75 şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi dintre aceştia, 24, în Marea Britanie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite