Medicul Camelia Roiu, către ministrul Sănătăţii: „Testaţi toţi pacienţii care intră în spitale. E singura salvare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Roiu cere autorităţilor să testeze toţi pacienţii care intră în spitale FOTO Europa FM
Camelia Roiu cere autorităţilor să testeze toţi pacienţii care intră în spitale FOTO Europa FM

Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arşi din Bucureşti, cunoscută pentru faptul că a fost unul dintre primii medici din România care au spus adevărul despre infecţiile nosocomiale din spitale cere autorităţilor să testeze pentru COVID-19 absolut toţi pacienţii care intră în spitale.

Testarea pacienţilor pentru COVID-19 este singura salvare, spune medicul, adăugând că „Dacă nu veţi face asta va fi catastrofal şi, după ce se va fi sfârşit potopul, vă promit că ăştia care vom/vor mai rămâne vom/vor avea grijă să plătiţi pentru toată iresponsabilitatea”, conform hotnews.ro.

„Domnule Costache, singura salvare este să testaţi toţi pacientii care intră în spitale, indiferent dacă se încadrează sau nu în definiţiile voastre, indiferent dacă au sau nu simptomatologie, pentru că e logică pură, riscaţi să infectaţi tot personalul medical, cum s-a întâmplat deja. Or, la ora asta, resursa umană din spitale este echivalentă cu viaţa. Sunt singurii care vă pot îngriji şi salva. Dacă nu veţi face asta va fi catastrofal şi, după ce se va fi sfârşit potopul, vă promit că ăştia care vom/ vor mai rămâne vom/ vor avea grijă să plătiţi pentru toată iresponsabilitatea", avertizează Camelia Roiu.

Medicul de la Spitalul de Arşi din Bucureşti spune că "Tocmai acum, când vruseră şi liberalii să privatizeze tot, veni ăsta micu încoronat, microscopic şi fără creier să ne înveţe multe lucruri, printre altele, că o societate evoluată, cu respect suprem pentru viaţă şi individ, nu poate exista fără un sistem sanitar de stat puternic subvenţionat, consolidat în permanenţă, riguros şi standardizat."

Camelia Roiu se întreabă şi cum a fost posibil ca în România să existe pe hârtie 2.600 de paturi de terapie intensivă, dar numai jumătate dintre ele să fie dotate cu ventilatoare: "Tot cu ocazia asta, mai aflăm de la dr. Săndesc, presedintele Societatii de Anestezie - Terapie Intensivă, că avem 2.600 de paturi de terapie intensivă în toată ţara, dar că doar jumătate au ventilatoare. Pai, domnu doctor, din pixul cui s-au avizat ca paturi de Terapie Intensivă? Stiţi că, prin definiţie, terapia intensivă se ocupă cu susţinerea funcţiilor vitale, în principiu respiraţia şi circulaţia, aşa că patul fără ventilator e pat de odihnă, domnule doctor, nu pat de Terapie Intensivă. Probabil că aşa, din pix, s-au făcut multe secţii de Terapie Intensivă, că ştiţi cum e la noi, când există o personalitate medicală insuficient valorizată, îi facem din pix o secţie, cu tot ce scrie la lege, ce dacă în realitate n-avem nimic, nici măcar numărul de paturi de pe hârtie? Cam ăştia suntem, un sistem făcut din pix, o ţară făcută din pix."

Ea adaugă că „Aud că deja a început prin spitale exercitarea delirului de putere prin hârtii în care se interzice comunicarea publică a informaţiilor legate de activitatea medicală. Îmi pare rău că, atunci când am vorbit eu, medicii au tăcut. Dragii mei colegi, vorbiţi, pentru că acum e chiar pe viaţă şi pe moarte! Mulţi dintre noi se vor îmbolnăvi, unii poate chiar vor muri, iar cei mai in vârstă (şi nu numai) s-ar putea să ajungem să fim triaţi, ca în Italia sau să nu mai apucăm un ventilator disponibil, din alea numarate de Săndesc. Protejaţi-vă şi respectaţi-vă viaţa, demnitatea şi meseria! Sunteţi suverani în actul medical, pentru că raspundeţi individual, nu poate nimeni să vă impună lucruri."

„E timpul să ne recâştigăm umanitatea şi respectul unii faţă de alţii, pacienţi şi doctori deopotrivă", este îndemnul medicului Camelia Roiu.

Cine poate fi testat pentru noul coronavirus

Până la această dată au fost prelucrate în România 14.466 de teste de diagnostic pentru coronavirus. Cum unele persoane au făcut însă testul de două ori, numărul persoanelor testate ar putea fi mai mic. În alte ţări, numărul persoanelor testate pentru coronavirus este de ordinul zecilor de mii.

Ce înseamnă caz suspect de coronavirus şi poate fi testat, potrivit definiţiei date de autorităţi:

    1) Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creşterea frecvenţei respiratorii) ŞI fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic ŞI cu istoric de călătorie sau şedere într-o ţară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului

    SAU

    2) Pacient cu infecţie respiratorie acută ŞI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care în perioada de 14 zile anterioare datei debutului

    SAU

    3) Pacient cu infecţie respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră) ŞI tuse ŞI scurtarea respiraţiei (creşterea frecvenţei respiratorii) ŞI care necesită spitalizare peste noapte ŞI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanţei este urmatoarea), potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică:

    1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;

    2. Contacţi apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;

    3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;

    4. Cazuri de SARI (infecţii respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele;

    5. Persoane instituţionalizate simptomatice (în carantină/izolare).

Testarea masivă a personalului medical şi a cetăţenilor, inclusiv înfiinţarea de puncte de testare pe stradă, şi instituirea urgentă a izolării generale la domiciliu, de unde oamenii să poată ieşi doar pentru aprovizionare sau alte probleme urgente, este văzută de unii dintre medicii români ca singura soluţie pentru ca România să nu se confrunte cu o explozie a îmbolăvirilor cu noul coronavirus, iar apelurile medicilor ca autorităţile să legifereze urgent aceste măsuri se înmulţesc.

În plus, medicii consultaţi de HotNews.ro cer autorităţilor să cumpere teste suficiente sau să înceapă să le producă în ţară, iar numărul centrelor de testare să crească - doar 11 în acest moment, nici măcar câte unul în fiecare oraş mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite