Macovei si Botos se judeca pe extradarea lui Munaf

Acuzat de rapirea jurnalistilor romani alaturi de Omar Hayssam, Mohammad Munaf nu va fi extradat in Romania. Chiar daca este cetatean american, iar Romania are incheiata o conventie de extradare cu


Acuzat de rapirea jurnalistilor romani alaturi de Omar Hayssam, Mohammad Munaf nu va fi extradat in Romania. Chiar daca este cetatean american, iar Romania are incheiata o conventie de extradare cu SUA, Munaf nu poate fi trimis in tara, el fiind detinut pe teritoriu irakian. Ministerul Justitiei a comunicat Curtii de Apel Bucuresti ca solicitarea de extradare formulata de aceasta, prin care se solicita extradarea din SUA a lui Mohammad Munaf, nu se transmite autoritatilor americane. Decizia a fost luata in urma consultarii cu autoritatile americane, ajungandu-se la concluzia ca nu sunt intrunite conditiile de regularitate internationala pentru a se solicita extradarea, deoarece detinutul, chiar daca este in custodia autoritatilor americane, nu se afla pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora. Nu de aceeasi parere este si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, care contesta ordinul ministrului justitiei prin care a fost respinsa solicitarea adresata autoritatior americane de a fi extradat Munaf. Contestatia lui Botos urmeaza sa fie analizata de instanta suprema. Mohammad Munaf este detinut intr-o inchisoare de langa Bagdad. Romania nu are incheiat acord de extradare cu Irakul. Munaf a fost trimis in judecata de procurorii romani, alaturi de Omar Hayssam, fiind acuzat de fapte de terorism.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: