Iarna a pus stăpânire pe întreaga ţară. Când scăpăm de ger

Iarna a pus stăpânire pe întreaga ţară. Când scăpăm de ger

Vreme rea în toată ţara FOTO Adevarul

În ciuda faptului că autorităţile au spus că sunt pregătite să dea piept cu vremea rea, şoferii spun că traficul pe drumurile naţionale a fost unul de coşmar, călătorii au petrecut zeci de minute în plus în trenuri până să ajungă la destinaţie iar avioanele au decolat cu întârziere de pe aeroporturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe scurt, iarna care a pus stăpânire pe întreaga ţară a luat pe nepregătite autorităţile care au anunţat că pot face faţă vremii neprielnice. O informare meteo emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie care a intrat în vigoare luni la ora 18.00 şi expiră marţi la ora 12.00 arată că vremea se menţine rece în toate regiunile, dar că, pe lângă ninsoare şi ger, se va forma polei din cauza precipitaţiilor mixte care vor cădea. Vremea se va încălzi abia spre sfârşitul săptămânii, când temperaturile se vor apropia de cele normale pentru această perioadă din an.

Trenurile au circulat cu restricţie de viteză

Concret, zăpada abundentă le-a dat călătorilor planurile peste cap, asta pentru că trenurile au circulat cu restricţie de viteză din cauza condiţiilor meteo. Unii dintre ei au petrecut şi două ore în plus în trenuri, care nu au fost încălzite, pentru a ajunge la destinaţie. Pasagerii care voiau să plece din ţară s-au plâns că şi aeronavele de pe aeroportul Otopeni au decolat cu întârziere.

Însă cele mai multe probleme le-au întâmpinat şoferii din trafic. Asta în ciuda faptului că la o şedinţă operativă ce a avut loc duminică, oficialii din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au declarat că drumurile vor fi deszăpezite în timp util. În realitate, şoferii au rămas blocaţi în trafic, unii dintre ei preferând chiar să tragă pe dreapta şi să aştepte câteva ore până să îşi reia drumul spre destinaţie.

Precipitaţii mixte şi polei în întreaga ţară

Iar situaţia nu va fi mai bună nici astăzi având în vedere informarea meteo emisă de ANM, conform căreia ninsorile se vor extinde şi, chiar dacă vor fi în general slab cantitativ, în Oltenia şi Muntenia stratul de zăpadă va depăşi 10 centimetri.

În plus, nu va lipsi poleiul, care se va forma în toate regiunile, în special în Dobrogea şi sud-estul Munteniei, date fiind precipitaţiile mixte care vor apărea. Polei se va forma şi în Capitală, unde traficul s-a desfăşurat ieri în condiţii normale.

Sfaturi pentru şoferi

Poliţiştii rutieri au venit cu o serie de sfaturi pentru şoferi, cărora li s-a transmis că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie în această perioadă şi că riscă amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei.

Totodată, şoferii sunt sfătuiţi să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic şi să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corepunzătoare în mers. În cazul în care rămân blocaţi în afara localităţilor din cauza viscolului, şoferii sunt sfătuiţi să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie şi să anunţe la 112, indicând locul în care au rămas blocaţi. „Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi. Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră. Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea”, arată oficialii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Meteorologii vin şi cu veşti bune. Ei au anunţat ieri că vremea se va încălzi spre sfârşitul acestei săptămâni.
Concret, în Banat în perioada 9 - 11 ianuarie, vremea va fi mai caldă decât de obicei, cu medii regionale maxime de 8 grade Celsius şi minime în jurul pragului de îngheţ. În Crişana, maximele termice trec la valori pozitive pe 6 ianuarie, iar minimele vor coborî sub - 3 grade Celsius.

 În Crişana vor fi mai ales lapoviţe şi ninsori pe 4 şi pe 5 ianuarie. Şi în Transilvania vremea se va menţine rece la începutul intervalului, iar în Moldova valorile termice se vor menţine apropiate de cele normale. În Dobrogea, regimul termic va deveni treptat unul mai cald, în special în perioada 6-13 ianuarie, în timp ce la munte vor fi condiţii de ninsoare îndeosebi în perioada 5-9 ianuarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările