Europa sub caniculă, România tropicală. Care sunt deosebirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portugalia. FOTO EPA-EFE
Portugalia. FOTO EPA-EFE

Ţara noastră este ferită de canicula care s-a abătut asupra Europei, susţin specialiştii, care afirmă totuşi că stresul termic e resimţit de populaţie în aceste zile din cauza oscilaţiilor de temperatură şi a umidităţii ridicate.

GALERIE FOTO

Deşi ţările vest-europene trec prin valuri de căldură nemaîntâlnite în ultimii ani, cu temperaturi ce se apropie de 50 de grade Celsius, ţara noastră este privilegiată în acest an: mercurul din termometre abia dacă se va apropia de 35 de grade Celsius în această săptămână, însă nopţile vor fi tropicale iar ploile nu vor lipsi, atrag atenţia meteorologii. Concret, chiar dacă valul de căldură din România nu este atât de intens pe cât este el resimţit de spanioli sau italieni, căldurile au cuprins întreaga ţară în aceste zile, schimbul brusc de temperatură de la 27 - 28 de grade Celsius, cât era săptămânile trecute, la 33-34 de gradel Celsius afectând în special populaţia vârstnică. Meteorologii vin totuşi cu veşti bune pentru perioada imediat următoare. 

Aerul tropical, prezent şi în România

„Dat fiind faptul că e vară iar circulaţiile se realizează din sector predominant sudic, aerul pe care îl găsim ca dominant la nivelul României este de provenienţă tropicală. Spre deosebire de anii precedenţi, această vară a fost una liniştită: n-am avut caniculă cum s-a întâmplat în 2007 şi în 2012, când zile în şir au fost valori de temperatură de peste 35 de grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării. Anul acesta nu prea avem astfel de excese. Chiar şi umezeala este în scădere în această perioadă, precipitaţiile aproape că lipsesc, dar vor mai cădea câţiva stropi de ploaie”, a declarat, pentru „Adevărul”, Viorica Dima, meteorolog de serviciu la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Precipitaţii excedentare în Balcani

Specialista susţine că dacă temperaturile s-au încadrat în limitele obişnuite pentru această perioadă din an, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre precipitaţiile care au căzut în ultimele săptămâni, excedentare şi „de interes” pe partea de Balcani. 

„Vom avea şi în aceste zile precipitaţii, foarte slabe şi pe arii foarte restrânse. Temperaturile ridicate pe care le-am resimţit în aceste zile se datorează unui aer transportat de pe nordul Africii, care afectează cu precădere ţările din jumătatea vestică a continentului european şi îndeosebi cele aflate la latitudini sudice, cum e cazul Peninsulei Iberice: Spania, Portugalia dar şi Europa Centrală. Spre exemplu, 34 de grade Celsius pentru Germania este o temperatură foarte ridicată”, a completat meteorologul Viorica Dima. 

Încetul cu încetul ne încălzim

Stresul termic nu va lipsi în această săptămână, arată şi Roxana Bojariu, şefa Departamentului de Climatologie de la ANM. „Încetul cu încetul ne încălzim. Vor exista şi perioade cu valuri de căldură. Aşa cum în vestul Europei e un val de căldură deosebit şi noi vom trece prin astfel de valuri de căldură, asta e cert. Problema mare este că vom avea acest tipar schimbat în care fluctuaţiile se vor succeda şi în care vom avea şi perioade de instabilitate, cu furtuni, cu manifestări severe. Clar că vom experimenta şi valuri de căldură care ne vor pune probleme din punct de vedere al stresului termic”, a conchis Bojariu.

Europa se topeşte 

Canicula, care a cauzat deja trei decese în Spania, continuă să se manifeste în Europa Occidentală, unde, din regiunile sale nordice şi până în cele sudice, turiştii şi rezidenţii se declară îngrijoraţi în legătură cu efectele acestui val de căldură, informează AFP.

În Spania, temperaturile au urcat vineri până la 44 de grade Celsius în Badajoz, în comunitatea autonomă Extremadura, aflată în sud-estul ţării. O căldură copleşitoare a fost resimţită, de asemenea, la Madrid (40 de grade Celsius) şi la Sevilia (42 de grade Celsius).

Lisabona a doborât un record de temperatură vechi de 37 de ani. În capitala portugheză s-au înregistrat sâmbătă 44 de grade Celsius, cu un grad peste recordul din 1981, a anunţat serviciul meteorologic portughez. Însă cea mai mare temperatură - de 46,8 grade Celsius - a fost înregistrată sâmbătă la Alvega, în centrul ţării. Italia, după ce a înregistrat 40 de grade Celsius, în Sardinia şi în nordul ţării, a revenit la valori de 35 de grade Celsius în cursul zilei de vineri, considerate obişnuite pentru această ţară mediteraneană. 

În Franţa, 67 dintre cele 95 de departamente ale ţării au fost în stare de alertă - record egalat, o situaţie identică fiind înregistrată în 2017 -, din cauza temperaturilor care au trecut de 30 de grade Celsius aproape în toate regiunile, cu excepţia unor zone din nord-vest, unde au ajuns la valori de până la 38 de grade Celsius.

Câini încălţaţi în Austria

image

În Austria, deşi recordul de 40,5 grade Celsius, înregistrat în 2013, nu a fost încă atins, este totuşi suficient de cald pentru a interzice circulaţia renumitelor trăsuri din Salzburg: O lege interzice într-adevăr oamenilor să oblice caii să lucreze atunci când temperaturile trec de 35 de grade Celsius.

Pe de altă parte, câini de poliţie însărcinaţi să asigure securitatea unui turneu de volei pe plajă, aduşi să patruleze pe suprafeţe fierbinţi, au dotaţi cu încălţări speciale, menite să le apere labele, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Olanda, sare aruncată pe străzi

Autorităţile din Olanda au închis anumite porţiuni ale unor austrăzi, deoarece asfaltul a început să se topească sub soarele arzător. De asemenea, pe străzi este aruncată sare pentru a proteja asfaltul. Din cauza temperaturilor ridicate, renii au invadat tunelurile rutiere din Norvegia.

Cum ne ferim de caniculă: sfaturile medicilor

În zilele toride medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 - 18.00. Totodată, specialiştii susţin că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

De asemenea, este necesar să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. 

„Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, informează urgentiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite