Cum se pregătesc farmaciştii pentru a-i ajuta pe medici. Românii îşi vor putea măsura glicemia şi colesterolul în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anumiţi parametri biologi vor putea fi masurati si in farmacii Foto: Arhivă
Anumiţi parametri biologi vor putea fi masurati si in farmacii Foto: Arhivă

Farmaciile vor putea oferi servicii noi, precum buletine de analiză care vor avea valoare oficială şi se vor putea transmite apoi medicului de familie sau medicului prescriptor.

Românii se vor putea vaccina antigripal în farmacii, şi tot acolo li se vor putea măsura parametrii biologici sau vor putea primi consiliere contraceptivă, potrivit unui Ordin de ministru. Practic, acum serviciile farmaceutice sunt cuprinse într-un nomenclator, împărţite în servicii esenţiale – mai simple adică – şi servicii avansate, 11 la număr, a explicat farmacista Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor din România. „Putem spune că este mai complex. Ordinul spune foarte clar că pentru fiecare serviciu în parte va exista un ghid de bună practică farmaceutică. El va fi respectat apoi de toate farmaciile care se vor integra în acest sistem”, a mai spus Anca Crupariu. Ghidurile vor cuprinde şi elementele de bază pentru calcularea serviciului respectiv pentru ca în toate farmaciile să existe acelaşi tip de tarif.

Monitorizare pentru pacienţii cronici 

Nomenclatorul cuprinde, printre altele, pe lângă eliberarea şi prepararea de medicamente, şi măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hipertensiunii arteriale şi ai altor parametri biologici, precum şi consilierea pacienţilor în funcţie de rezultate, testări rapide pentru diagnostic, vaccinare antigripală, consiliere în vederea contracepţiei şi de renunţare la fumat. 

Alte servicii farmaceutice din categoria celor avansate se referă la  monitorizarea pacienţilor cu poli-medicaţie, care presupun şi o legătură cu medicul specialist sau de familie şi cele de gestionarea pacientului cronic, hipertensiv, diabetic, cu afecţiuni pulmonare şi dislipidemii. Acest din urmă serviciu implică evaluarea medicaţiei şi a funcţiilor vitale, acolo unde este necesar, verificarea aderenţei la tratament, precum şi evaluarea pacienţilor fără tratament medicamentos prin consiliere (îndrumarea pacientului către un consult medical, regim igieno-dietetic) şi monitorizare, se arată în actul normativ. Toate aceste servicii vor fi prestate contra cost. 

Cursuri de instruire pentru farmacişti 

Pentru ca farmaciile să poată efectua respectivele servicii trebuie ca personalul să urmeze nişte cursuri de instruire. Durata acestor cursuri va fi variabilă, de la o săptămână, până la câteva săptămâni, dar toate aceste elemente vor fi stabilite în ghid, a adăugat purtătoarea de cuvânt. 

„Poate că unele servicii se prestau deja în farmacie, dar nu exista cadrul legal. Scopul este ca fiecare farmacie care va presta aceste servicii să o facă într-un cadru legal, standardizat, armonizat”, a mai spus Anca Crupariu. 

Toate acestea nu se vor întâmpla însă peste noapte. „Fiecare ghid va fi aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. Probabil că, într-o primă etapă, vor fi două sau trei ghiduri elaborate”, subliniază purtătoarea de cuvânt. 

 

Buletine de analiză cu valoare oficială

Potrivit lui Crupariu, actul normativ care permite farmaciilor acordarea acestor servicii este o aliniere la ceea ce se întâmplă la nivelul UE în acest domeniu, aceste tipuri de servicii farmaceutice sunt livrate de câţiva ani în unele ţări. 

„Farmacistul are în cadrul facultăţii o pregătire care îi permite ca printr-un curs de instruire să se poată adapta şi să poată efectua aceste servicii. Dar aceste servicii servesc în primul rând pacientului şi desigur şi medicilor. În toate farmaciile care decid să facă serviciul respectiv, lucrurile se vor desfăşura în acelaşi mod. Se vor elibera buletine de analiză care vor avea o valoare oficială, se vor putea transmite apoi medicului de familie, medicului prescriptor, aşa cum şi pentru testările rapide de antigen pentru infecţia cu SARS-CoV-2 s-a găsit această formă de legalizare cu emiterea unui buletin de analiză care e transmis la DSP. Deci, lucrurile vor merge pe aceeaşi linie. De standardizare şi de legalizare”, a conchis reprezentanta farmaciştilor.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite