Clinici medicale particulare controlate. O unitate sanitară privată, închisă. Alte trei au activitatea suspendată

Clinici medicale particulare controlate. O unitate sanitară privată, închisă. Alte trei au activitatea suspendată

FOTO Adevarul

Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a verificat 10 unităţi sanitare private din municipiul Bucureşti, ca urmare a scandalului iscat în sistem de falsul medic Matteo Politi/Matthew Mode, care a ajuns să profeseze în clinici private deşi avea doar opt clase, punând astfel viaţa pacienţilor în pericol. Totodată, a fost depusă plângere penală împotriva angajaţilor care au întocmit şi au verificat codurile de parafă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari au luat decizia de a închide o clinică privată din Capitală şi au emis decizii de suspendare a activităţii pentru alte trei clinici medicale. De asemenea, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 72.200 de lei. 
 
Totodată, s-a constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfăşura activitate medicală, una dintre unităţi fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfăşurându-se activităţi de import-export (comerţ cu ridicata de produse farmaceutice).
 
Inspectorii sanitari menţionează şi o parte din neregulile pentru care au luat decizia de a suspenda activitatea clinicilor private. 
 
- nerespectarea structurii  spaţial funcţionale;
- prezentarea documentelor medicale pentru  consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;
- nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru  Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;
- nerespectarea ritmului de evacuare  a deşeurilor medicale periculoase;
- identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depăşit.
- lipsa din dotarea unităţiilor a produselor biocide specifice dezinfecţiei mîinilor personalului şi instrumentarului;
- lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;
- lipsa evidenţei activităţii de sterilizare şi a personalului calificat pentru această activitate;
- neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;
- existenţa materialelor sanitare şi a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
- lipsă grafice zilnice orare cu operaţiunile de curăţenie/dezinfecţie efectuate pentru fiecare încăpere şi între intervenţii.
- nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienţi);
- nerespectarea de către personal a precauţiunilor universale, protocoalele şi procedurile de lucru;
- identificarea în sala de operaţii de instrumentar şi material moale nesterile (cu termen de valabilitate depăşit).
 
La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizaţiei sanitare de funcţionare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal şi nici iluminatul natural. În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultaţii medicale deşi avea emisă Decizia de Suspendare a Activităţii nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la  una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfăşurare, ele nefiind finalizate. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: