Cele mai bune mastere din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programele de masterat din domeniul IT, telecomunicaţii şi economie rămân în continuare cele mai vânate
Programele de masterat din domeniul IT, telecomunicaţii şi economie rămân în continuare cele mai vânate

Programele de masterat din domeniul IT, telecomunicaţii şi economie rămân în continuare cele mai vânate de către absolvenţii de facultăţi, datorită ofertei mari de joburi (de pe piaţa forţei de muncă).

Specialiştii IT rămân cei mai valoroşi candidaţi de piaţa forţei de muncă, afirmă consultanţii în resurse umane. Absolvenţii de facultăţi ştiu acest lucru, întrucât programele de masterate din sfera calculatoarelor sunt cele mai căutate. Drept urmare, ofertele educaţionale din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti sunt cele mai atractive pentru cei care îşi doresc o carieră în inginerie.

„Masterele de la Facultatea Automatică şi Calculatoare, dar şi cele de la Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei sunt cele mai râvnite", susţine prorectorul universităţii Nicolae Ţăpuş.

Ingineria, o meserie care durează mult în timp

Concurenţa este, în general, de doi candidaţi pe loc. Nu pare foarte mare datorită faptului că tinerii au de unde alege, explică profesorul. O facultate poate pune la bătaie şi peste 10 oferte de master, în condiţiile în care vorbim despre un total de 18 facultăţi din cadrul Politehnicii, iar fiecare master beneficiază de 30-40 de locuri. Prorectorul Nicolae Ţăpuş a lămurit că absolvenţii de facultăţi de profil se orientează către mastere de la Automatică sau Elecronică datorită ofertei mari de pe piaţa forţei de muncă şi a joburilor bine plătite. „Ingineria se caută şi în România şi în străinătate. Este o meserie care durează mult în timp, nu este o modă trecătoare", a explicat Ţăpuş.

Profesorul este de părere că ingineria trebuie să constituie o bază pentru economie. „Întotdeauna va fi nevoie de ingineri. Ca o ţară să funcţioneze trebuie să producă ceva. Inginerii fac acest lucru să se întâmple, alături de economişti şi anteprenori", a adăugat prorectorul Politehnicii.

Economiştii, căutaţi în multe domenii

Situaţia nu este foarte diferită nici la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Şi aici, toate programele de masterat sunt foarte căutate, atât cele profesionale, cât şi cele de cercetare, afirmă rectorul Pavel Năstase. Diferenţa dintre cele două este că primul este orientat spre specialiazarea pe un anumit domeniu şi pe o anumită profesie, în timp ce al doilea este orientat spre continuarea studiilor, respectiv urmarea unui doctorat.

Potrivit situaţiei înscrierilor de anul trecut în cazul masterelor profesionale, cea mai căutată specializare a fost Marketing şi Comunicare în Afaceri. Examenul a fost susţinut de 303 concurenţi care s-au bătut pe 85 de locuri. Pe locul doi în preferinţele tinerilor a fost programul de masterat Managementul Afacerilor, unde au candidat 260 de persoane pe 110 locuri.

Un alt master căutat din cadrul ASE-ului a fost cel de Audit Financiar şi Consiliere. În cazul masterelor de cercetare, specializarea cu cei mai mulţi candidaţi a fost Managementul Marketingului, unde au fost disponibile 60 de locuri pentru care au concurat 181 de absolvenţi de facultăţi. Acest program de studii a fost urmat de masteratul de Contabilitate, Audit şi Informatică de gestiune, pentru care au candidat 178 de persoane pe 110 locuri.

Rectorul Pavel Năstase susţine că programele de masterat din cadrul ASE-ului sunt căutate pentru că „oferta de joburi în domeniul economic este mare pe piaţa forţei de muncă, atât în ţara noastră, cât şi în străinătate". Mai mult, economiştii sunt căutaţi în mai multe câmpuri profesionale, astfel încât este improbabil ca un absolvent de master să nu-şi găsească un loc de muncă.

Cei care optează pentru un masterat din oferta educaţională a Universităţii din Bucureşti trebuie să ştie că printre cele mai căutate specializări se numără programul de master Administrarea şi Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, potrivit situaţiei înscrierilor din 2011.

Mastere căutate la Jurnalism

Cele mai căutate programe de masterat ale Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei au fost, în 2011, masterul în Formarea Formatorilor şi cel în Psihologie Organizaţională şi Resurse Umane. În cazul Facultăţii de Drept, cei mai mulţi dintre absolvenţii de facultăţi au optat pentru programele de masterat Dreptul Afacerilor, Drept Privat şi Ştiinţe Penale.

Referitor la masterele din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, decanul Viorica Păuş a afirmat că toate programele de masterat au fost căutate, dovadă că au fost disponibile 140 de locuri la admitere pentru care au concurat 600 de candidaţi.

„Domeniile sunt atractive, candidaţii noştri sunt şi din domenii conexe, dar şi din altă specialitate pentru a obţine cunoştinţe de comunicare, ca segment complementar", a declarat Viorica Păuş.

"Masterele de la Automatică şi Calculatoare, dar şi cele de la Electronică sunt cele mai râvnite."
Nicolae Ţăpuş prorector la Universitatea Politehnică

Nicolae Ţăpuş prorector la Universitatea Politehnică

"Oferta de joburi în domeniul economic este mare pe piaţa forţei de muncă."
Pavel Năstase rector la Academia de Studii Economice

image

"Domeniile sunt atractive, candidaţii noştri sunt şi din domenii conexe."
Viorica Păuş decan la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării

Viorica Păuş

Recruterii: Masterul îţi poate deschide porţi

Specialiştii în resurse umane susţin că masterele cele mai râvnite de către absolvenţii de facultăţi sunt şi cele mai căutate şi cele mai bine plătite domenii, în acest moment. „Să ai un master contează destul de mult. Iginerii IT şi specialiştii în telecomunicaţii sunt foarte căutaţi la această oră şi, totodată, foarte bine plătiţi. Un master în acest domeniu îi oferă multă valoare candidatului în faţa angajatorului. Bineînţeles, el trebuie să poată şi demonstra că stăpâneşte câmpul în care s-a specializat în timpul masterului", a lămurit Dragoş Gheban, specialist în resurse umane. De asemenea, absolvenţii de mastere economice îşi pot mări şansele de a lucra în domeniu. „Contabilitatea şi domeniul financiar încă au nevoie de profesionişti", a adăugat Gheban.

Limbile străine, un mare avantaj

În plus, recruiterul a menţionat că un avantaj important îl constituie cunoaşterea mai multor limbi străine sau urmarea unui master într-o limbă diferită de română. „Cu cât este mai rară limba străină pe care o stăpâneşte un aplicant, cu atât concurenţa este mai mică, drept urmare candidatul îşi găseşte mai uşor de muncă", a explicat Gheban.

Astfel, candidaţii pasionaţi de domeniul IT&C pot aplica pentru a fi testeri, programatori seniori pe diferite limbaje de programare, ingineri software sau manageri de proiect, cei din domeniul financiar-bancar pot aplica pentru manager pe zonă, manager relaţii clienţi corporate, business analyst - investiţii,  administrator clienţi, iar cei specializaţi pe inginerie au la dispoziţie joburi de inginer auto, inginer - specializarea energetică sau inginer proiectant.

Un avantaj important îl constituie urmarea unui master într-o limbă diferită de română.

"Să ai un master contează destul de mult. Inginerii IT şi specialiştii în telecomunicaţii sunt foarte căutaţi la această oră şi, totodată, foarte bine plătiţi."
Dragoş Gheban specialist în resurse umane

Dragoş Gheban specialist în resurse umane
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite