Ce spune ministrul Vlad Voiculescu, despre propunerea privind schimbarea alocaţiei de hrană în spitale

Ce spune ministrul Vlad Voiculescu, despre propunerea privind schimbarea alocaţiei de hrană în spitale

Foto: Arhivă

Propunerea Ministerului Sănătăţii pusă în dezbatere publică privind alocaţia de hrană în unităţile sanitare va face câteva schimbări „de bun simţ'', a afirmat, miercuri, ministrul Vlad Voiculescu, care a precizat că se stabileşte un nivel minim de 16 lei/zi/pacient.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Eliminăm plafonul maximal al alocaţiilor de hrană din spitale; o reglementare de mai bine de 10 ani, ajustată în 2016, uitată apoi de guvernările ulterioare”, a scris ministrul Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, potrivit ministrului nivelul alocaţiilor de hrană se va stabili de către conductătorii unităţilor sanitare, cu avizul consiliului de administraţie, dar respectând un nivel minim al alocaţiei de hrană de 16 lei pe zi pentru fiecare pacient şi recomandările ghidului pentru nutriţia adecvată.

  • „Nivelul alocaţiilor de hrană se stabileşte de către conducătorul unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie; responsabilitatea trebuie să fie comună şi datele trebuie transmise la MS pentru transparenţă;
  • Stabilim nivel minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/ zi /pacient - tocmai pentru a proteja pacienţii de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie;
  • Ghid pentru alimentaţie sănătoasă în unităţile sanitare; de urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul cât şi Consiliul de Administraţie - în evaluarea lor se va ţine cont de acest aspect”, a mai scris Voiculescu. 

Ce prevede integral proiectul

Proiectul are în vedere modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului  nr.429 / 2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2008, cu modificările ulterioare, după cum urmează:

  • „Nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabileşte de către conducătorul unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie. (2) Nivelul minim al alocaţiilor de hrană este de 16 lei/ zi /pacient.
  • În termen de 30 zile de la aprobarea prezentei hotărâri, şi ori de câte ori apare o modificare, unităţile sanitare au obligaţia de a afişa pe site-ul propriu nivelul alocaţiei de hrană stabilit la nivelul instituţiei, precum şi de a transmite aceste informaţii Ministerului Sănătăţii”
  • Persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, beneficiază de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei /zi  pentru adulţi şi în cuantum de 15 lei/zi pentru copii
  • Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se acordă indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei /zi  pentru adulţi şi în cuantum de 15 lei/zi pentru copii”, conform Hotării publicate de Ministerul Sănătăţii.

Schimări preconizate

„Prin prezentul proiect de act normativ se doreşte reglementarea modalităţii de stabilire a unui nivel minim pe care unităţile sanitare trebuie să îl acorde la stabilirea alocaţiilor de hrană/pacient - respectiv de 16 lei/pacienţi/zi. Începând cu data aprobării prezentei hotărâri de guvern, nivelurile alocaţiilor de hrană vor putea fi stabilite de către conducătorul unităţii sanitare cu aprobarea Consiliului de administraţie, urmând ca după stabilirea acestora să afişeze pe site-ul propriu aceste informaţii şi să le transmită totodată spre informare Ministerului Sănătăţii. Având în vedere că pentru pacienţii cu tuberculoză şi infecţie HIV/SIDA este necesară stabilirea unei indemnizaţii lunare de hrană pe toată perioada de boală, atât pentru pacienţii internaţi, cât şi pentru pacienţii trataţi în ambulatoriu conform prevederilor legilor specifice a fost stabilită o alocaţie de hrană în cuantum de 16 lei/zi/pacient adult respectiv 15 lei/zi/ pacient copil, la acelaşi nivel care este prevăzut în acest moment în HG 429/2008, cu modificările ulterioare”, se arată în noata de fundamentare a proiectulului. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările