Ce s-a întâmplat în prima zi fără fumat în spaţiile publice închise. De la amenzi la alarme false şi la îngăduinţa poliţiştilor: „Cred că sâmbătă demarăm controalele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea antifumat a intrat în vigoare joi, 17 martie. În timp ce în unele judeţe poliţiştii locali au fost îngăduitori şi au preferat „să facă prevenţie“, să împartă pliante şi să atenţioneze oamenii, în alte judeţe s-au dat şi primele amenzi.

Oamenii surprinşi fumând în spaţii publice închise, delimitate de minimum doi pereţi şi un acoperiş, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei. Pentru persoanele juridice, prevedrile legii sunt mult mai drastice. Acestea riscă o sancţiune 5.000 de lei, la prima abatere, apoi amendă contravenţională de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei, la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se va sancţiona cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

SLOBOZIA

În 24 de ore trecute de la intrarea în vigoare a Legii anti-fumat, nicio persoană nu a primit amendă. Poliţiştii locali din oraş s-au decis să facă mai întâi activităţi preventive şi apoi să-i vâneze pe cei care fumează în spaţiile publice. Astfel, aceştia au mers prin parcuri, instituţii, baruri şi restaurante pentru a le explica oamenilor cum se aplică legea care interzice fumatul.

„Noi nu am aplicat amenzi. Zilele acestea vom duce o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la ce presupune această lege şi cum trebuie respectată, iar, apoi, dacă vom avea sesizări şi vom descoperi că se confirmă vom aplica şi sancţiunile”, precizează Laurenţiu Abaza, şeful Poliţiei Locale din Slobozia.

BRĂILA

Noua Lege Antifumat nu a provocat, la Brăila, prea mare deranj în rândul autorităţilor, în prima zi în care a intrat în vigoare. Deşi se aşteptau ca pe 17 martie să fie asaltaţi de reclamaţii formulate împotriva fumătorilor, Poliţia Locală a avut o zi calmă din acest punct de vedere. Nu s-a primit nicio sesizare şi, pe cale de consecinţă, nu s-a aplicat nicio amendă.

„Nu intenţionam oricum să aplicăm sancţiuni încă din prima zi. Vom lăsa o perioadă de tranziţie, pentru a se familiariza toată lumea cu noile prevederi ale legii. Deocamdată, mergem doar pe varianta avertismentelor”, ne-a declarat Georgică Tănase, seful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila.

TIMIŞOARA

Prima zi antifumat a adus la Timişoara şi primele amenzi aplicate de Poliţia Locală. Agenţii au încheiat cinci procese verbale de contravenţie. Doi dintre cei amendaţi au fost sancţionaţi pentru că au fumat la locul de joacă pentru copii din Parcul Carmen Sylva, în apropierea echipamentelor instalate pentru micuţi. „O persoană a fost sancţionată după ce a fost depistată fumând în incinta Pieţei agro-alimentare Iosefin. Un alt bărbat a fost sancţionat după ce a fost depistat fumând în Parcul Zurich, în locul destinat copiilor, iar un altul a fost depistat şi sancţionat după ce a fost surprins fumând în sala de aşteptare a Gării de Nord Timişoara”, a arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Daniela Seracin, într-un comunicat de presă.

HUNEDOARA

Peste 40 de societăţi comerciale din municipiul Deva au fost verificate de angajaţii Poliţiei Locale. ”Controalele, care continuă şi în prezent, au avut ca scop verificarea modului în care societăţile comerciale respectă legislaţia privind interzicerea fumatului în localuri publice. Nu au fost date sancţiuni, pentru că nu s-au constatat nereguli”, a precizat Teodor Bălan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Deva. Şi în Hunedoara au avut loc verificări, spune Cornel Guţu, directorul Poliţiei Locale, însă nu au fost constatate abateri.

GALAŢI

La 24 de ore de  la intrarea în vigoare a legii antifumat, poliţiştii locali gălăţeni nu au fost nevoiţi să dea sancţiuni. „Luăm foarte în serios această lege şi poliţiştii locali au mers la unităţile de învăţământ pentru a sta de vorbă cu directorii instituţiilor şcolare, cărora li s-a adus la cunoştinţă că trebuie să pună însemne antifumat în şcoli. Vom continua să mergem la agenţii economici care au afaceri în domeniul alimentaţiei publice şi acolo unde vor exista abateri vom da sancţiuni”, a declarat Aurelia Bogatu Matei, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi.

SLATINA

N-am avut nicio sesizare, n-am dat niciun avertisment şi nici amenzi, însă de luni vom demara, împreună cu Poliţia Municipiului Slatina, o acţiune la instituţiile publice, în special în instituţiile sanitare şi în unităţile de învăţământ, unde vom atinge două componente: în primul rând vom mediatiza prevederile legii anti-fumat, însă vom şi verifica dacă au fost nominalizate persoanele care să răspundă de respectarea prevederilor, dacă există indicatoare «Fumatul interzis», dacă, în unităţile sanitare se respectă interdicţia de a comercializa ţigarete la magazinele din incintă etc.“, a declarat şeful Poliţiei Locale Slatina, Adrian Pop.

BACĂU

„Nu avem niciun caz de încălcare a acestei legi împotriva fumatului în spaţii închise, nicio sesizare. A intrat de ieri în vigoare, iar noi nu am început o controalele în acest sens. Îi lăsăm să se adapteze noilor norme. Vom desfăşura o campanie de informare, ca cetăţenii să ştie să sune la numărul nostru, al Poliţiei Locale, şi nu la 112, destinat urgenţelor grave“, a precizat Relu Mardare, şeful Poliţiei Locale Bacău.

FOCŞANI

La Focşani, instituţiile care controlează acest lucru nu şi-au intrat încă în pâine. "Poliţia Locală din Focşani va demara la sfârşit de săptămână acţiunile de control. Trebuie să luăm împuternicire de la primar. Avem atribuţii de control şi sancţionare, dar aşa spune procedura, că se face cu împuternicirea primarului. Cred că sâmbătă şi duminică o să demarăm controalele, dar dacă între timp ne sesizează cineva nereguli, vom merge să facem constatări. Până acum nu avem astfel de sesizări", ne-a declarat Ion Gheorghe, comandantul Poliţiei Locale Focşani.

NEAMŢ

Legea antifumat nu le-a creat prea multe bătăi de cap poliţiştilor locali din subordinea Primăriei Piatra Neamţ. Joi, 17 martie, agenţii comunitari nu au avut decât o solicitare de a interveni pentru a constata că se fumează într-un spaţiu public închis, dar reclamaţia nu a putut fi confirmată la sosirea poliţiştilor locali la locul indicat. 

A fost o sesizare telefonică de la o persoană care locuieşte în zona Colegiului de Informatică, care ne-a reclamat că în scara blocului său sunt câţiva tineri care fumează. Colegii care au ajuns acolo nu au confirmat informaţia, aşa că nu am avut pe cine sancţiona“, a declarat Eugen Pancu, directorul Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

BRAŞOV

Mai multe echipaje de la Poliţia Locală Braşov au făcut controale în barurile şi restaurantele din municipiul Braşov, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legii care interzice fumarul în spaţiile publice. Patronii braşoveni de baruri s-au conformat noii legislaţii cu privire la interzicerea fumatului în spaţii publice. Astfel, în toate localurile verificate de echipele de intervenţie din cadrul Poliţiei Locale toate scrumierele de pe mese au dispărut. La rândul lor, şi clienţii fumători s-au supus aceloraşi norme şi au folosit pentru fumat spaţiile special amenajate în exteriorul cafenelelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite