Campania de vaccinare intră în următoarea fază: Ne vom vaccina la muzeu, pe stadion, în gări şi aeroporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania de vaccinare anti-COVID va continua în spaţii atipice
Campania de vaccinare anti-COVID va continua în spaţii atipice

Cine a dorit să se vaccineze a făcut-o, astfel că, de aici înainte, e nevoie de noi strategii de a-i atrage pe nehotărâţi să spună „da” serului care poate pune capăt pandemiei. Col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a explicat că în curând românii se vor putea vaccina aproape oriunde

Procesul de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2 va intra în faza de fragmentare. Aceasta va însemna noi centre de vaccinare organizate între blocuri, în gări şi aeroporturi, pe stadioane, în muzee, pe litoral şi la munte, a afirmat col.dr. Valeriu Gheorghiţă. „Acolo unde există o interacţiune crescută între persoane. În momentul în care ridicăm o serie de restricţii, oamenii vor interacţiona mai mult şi putem să identificăm care sunt acele zone în care există o interacţiune crescută de persoane şi ne dorim să ajungem cu vaccinul în zona respectivă”, a explicat col.dr. Gheorghiţă. 

Medicul a adăugat că tot concept de mobilitate îl reprezintă şi organizarea de puncte de vaccinare în urban, între blocuri, practic, grupat, anumite blocuri să fie arondate unor puncte de vaccinare fixe care să poată să fie ulterior mutate de la o anumită regiune la alta, încât să avem o acoperire mai mare. Evident că de aici înainte nu ne mai aşteptăm să avem centre de vaccinare în care zilnic vor fi mii de persoane vaccinate, cum sunt centrele mari, funcţionale, la nivel naţional, în momentul de faţă este nevoie de o fragmentare cât mai mare a întregului proces de vaccinare, în puncte mici, dar cu acoperire geografică cât mai ridicată la nivel populaţional”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare nu a avansat o dată certă de înfiinţare a acestor centre, dar a dat asigurări că ele vor respecta toate condiţiile de igienă pe care acest proces le impune. 

Programare pe platformă cu vaccin de la Johnson & Johnson

Medicul a mai spus că, de miercuri, 26 mai, pe platforma informatică se vor putea face programări şi pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză. „Platforma de programare va fi optimizată începând de mâine şi va permite programarea persoanelor în centrele de vaccinare cu vaccin de la Johnson & Johnson, particularitatea fiind aceea că nu se va mai aloca rapelul, ţinând cont de faptul că vorbim de administrarea unei singure doze. La acest moment, sunt 31 de centre de vaccinare, totalizând circa 36 de fluxuri pentru acest tip de vaccin, în 21 de judeţe. Vor fi şi celelalte judeţe implicate progresiv în deschiderea acestor tipuri de centre de vaccinare, având în vedere că populaţia, parte din populaţie, îşi doreşte să se vaccineze cu acest tip de vaccin şi nu toţi au medicul de familie care este implicat în acest demers de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Maraton de vaccinare pentru adolescenţi

De asemenea, medicul a reamintit că, în perioada 31 mai-1 iunie, va avea loc un maraton de vaccinare pentru copii: „Va fi un maraton de vaccinare dedicat adolescenţilor între 16 şi 18 ani în toate centrele de vaccinare organizate la nivel naţional, în centrele fixe, dar şi în alte evenimente de tip maraton de vaccinare, care se organizează în complementaritatea centrelor deja funcţionale”.

Aceştia vor trebui să fie însoţiţi de părinţi şi tutorele legal şi se pot prezenta pe tot parcursul programului de lucru în centrele de vaccinare, şi nu doar după ora 14.00. Totodată, la nivelul fiecărui judeţ, vor fi unul sau mai multe centre, în funcţie de resursa umană, care vor avea activitate timp de 24 de ore şi care vor permite vaccinarea şi după ora 20.00. Din acest punct de vedere, centrele vor fi aprovizionate cu un număr suficient de doze încât să asigurăm vaccinarea tuturor celor care se adresează, şi în felul acesta vrem să marcăm această Zi internaţională a copiilor cu un gest, dacă vreţi, care arată interesul pentru tineri, interesul pentru siguranţa noastră a tuturor şi pentru semnalul de încredere pe care noi ne dorim ca tinerii să îl dea în întreaga societate”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

VACCIN Johnson & Johnson JANSSEN FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Circa 6 milioane de persoane au trecut prin boală

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a declarat că există posibilitatea ca 6 milioane de români să fi trecut prin infecţia cu noul coronavirus, iar trecerea prin boală este unul dintre motivele pentru care unele persoane aleg să amâne vaccinarea. „Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa 8-9 milioane de persoane care în momentul de faţă, în România, au un anumit grad de imunitate, dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecţie este crescut pentru acele tulpini virale mutante”, a explicat el.

Câţi români s-au vaccinat până acum 

Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, marţi, că 20,69% din populaţia eligibilă, respectiv 3,3 milioane de persoane cu vârste de peste 16 ani sunt vaccinate cu schemă completă, iar 5,23% au primit o doză de vaccin. Populaţia eligibilă este de 16.091.562 persoane. Potrivit datelor transmise de autorităţi, cele mai multe persoane care au primit schema completă de vaccinare fac parte din grupa de vârstă 60-69 de ani.

CNCAV a prezentat, marţi, situaţia vaccinării în România, pe grupe de vârstă, datele fiind valabile pentru ora 12.00.

„25,93% din populaţia eligibilă (16+) este vaccinată cu cel puţin o doză (4.173.138 de persoane). 20,69% din populaţia eligibilă (16+) este vaccinată cu schemă completă (3.330.428 persoane). 5,23% din populaţia eligibilă (16+) este vaccinată cu o singură doză (842.710 persoane). 74,07% din populaţia eligibilă (16+) este nevaccinată (11.918.424 persoane)”, a transmis, marţi, CNCAV.

Situaţia vaccinării pe grupe de vârstă este următoarea:

16-19 ani: schemă completă de vaccinare - 54.323 de persoane; cu o singură doză  - 44.435 de persoane; persoane nevaccinate - 720.919

20-29 de ani: schemă completă de vaccinare - 273.216 persoane; cu o singură doză - 124.397 de persoane; persoane nevaccinate - 1.659.028

30-39 de ani: schemă completă de vaccinare - 468.449 persoane; cu o singură doză - 150.858 persoane; persoane nevaccinate - 2.075.521

40-49 de ani: schemă completă de vaccinare - 625.748 de persoane; cu o singură doză - 166.926 de persoane; persoane nevaccinate - 2.227.118

50-59 de ani: schemă completă de vaccinare - 619.639 de persoane; cu o singură doză - 155.994 de persoane; persoane nevaccinate - 1.765.917

60-69 de ani: schemă completă de vaccinare - 719.193 persoane; cu o singură doză - 124.977 de persoane; persoane nevaccinate - 1.655.035

70-79 de ani: schemă completă de vaccinare - 431.721 persoane; cu o singură doză - 56.178 de persoane; persoane nevaccinate - 1.043.134

80+: schemă completă de vaccinare - 138.139 de persoane; cu o singură doză - 18.945 persoane; persoane nevaccinate - 771.752.

CNCAV a precizat că datele se referă la persoanele rezidente în România, în anul 2020, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică.

COVID-19 va căpăta în viitor un caracter sezonier, ca orice altă viroză respiratorie

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că infecţia cauzată de noul coronavirus va căpăta un caracter sezonier, la fel la infecţiile cauzate de alte coronavirusuri, el subliniind încă o dată importanţa vaccinării. „Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa”, susţine medicul.

„Odată cu apariţia unor tulpini virale mutante, trecerea prin boală nu ne mai oferă protecţie semnificativă. Tocmai de aceea avem nevoie de vaccinare, pe de o parte pentru a creşte numărul de persoane care nu mai sunt receptive la boală şi pe de altă parte pentru a creşte protecţia faţă de aceste noi tulpini virale mutante. Este important să înţelegem că pandemia nu s-a terminat şi avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic. Altfel, în perioada lunilor următoare este foarte probabil - pentru că şi această boală, COVID-19 va căpăta în viitor un caracter sezonier ca orice altă viroză respiratorie dată de infecţia cu coronavirusurile comunitare -, deci se aşteaptă ca în perioada sezonului rece să avem o creştere a numărului de cazuri, cu atât mai mult cu cât numărul celor receptivi încă la această infecţie va fi mare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. 

În acest context, medicul a subliniat importanţa imunizării şi protejării celor vulnerabili care vor fi, pe viitor, persoanele cele mai afectate de infecţia cu acest virus. „Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa. Sunt peste 1,5 miliarde de doze administrate la nivel global, datele sunt cât se pate de solide şi nu mai avem motive să propagăm tot felul de idei legate de siguranţa şi de eficienţa acestor vaccinuri”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite