Bebeluşii şi copiii mai mari care au boli grave au un risc mare de îmbolnăvire cu COVID-19. Ce spune un medic pediatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenţia că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea iniţială. Este de aşteptat să apară un număr mai mare de cazuri de infectare în rândul copiilor, bebeluşii şi copiii mai mari care au boli grave având un risc foarte mare de infectare, iar  adolescenţii  pot face sindron inflamator multisistemic care poate să lase sechele.

„Vor fi mai mulţi copii infectaţi, dar cu boli severe şi care să necesite spitalizare nu ne aşteptăm la aceeaşi proporţie ca şi la adulţi. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte uşoare sau nu au simptome deloc.

Pacienţii care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecţiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viaţă sau cei mai mari care au boli grave", a spus medicul la Digi24. 

Părinţii trebuie să observe fiecare schimbare din starea de sănătate a copiilor lor.

„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat şi înainte grădiniţa, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile şi să nu se sperie de orice fel de muc în nas şi simptome minore respiratorii. Părinţii să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil.

Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respiraţie, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital.

Părinţii trebuie să facă şi ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obişnuită, vorbesc cu medicul de familie şi iau măsurile obişnuite", a precizat Mihai Craiu.

Mihai Craiu a recomandat vaccinarea antigripală mai ales pentru copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pentru că ei sunt la risc maxim de complicaţii ale gripei, iar în anii anteriori au fost copii din această categorie de vârstă care au ajuns la terapie intensivă sau au decedat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite