Avertisment serios împotriva ţânţarilor! Ministerului Sănătăţii i-a ajuns înţepătura la os

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care Capitala se confruntă cu o adevărată invazie de ţânţari din cauză că autorităţile locale au întârziat campania de dezinsecţie, Ministerul Sănătăţii recomandă pe de o parte municipalităţii să intensifice dezinsecţia, iar pe de altă parte populaţia este sfătuită să ia măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu virusul West Nile.

Ministerul Sănătăţii cere autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice dezinsecţia în localităţi şi recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari.

Nu mai puţin de 43 de specii de ţânţari au fost semnalate în România, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. „Virusul este adus în Delta Dunării, dar şi în alte zone umede, de păsările migratoare sosite din Africa”, spun specialiştii. Din cauza faptului că Primăria Capitalei a început tratamentele de dezinsecţie specifice abia la jumătatea lunii iunie, Capitala se confruntă cu o adevărată invazie de ţânţari.

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţânţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Cât de periculos este virusul West Nille

Potrivit reprezentanţilor ministerului Sănătăţii, semnele infectării cu virusul West Nile sunt febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate, iar persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la cel mai apropiat cabinet medical. Totuşi, potrivit sursei citate, aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu West Nile nu prezintă simptome.

„În majoritatea cazurilor, pentru a contacta boala, prima condiţie este ca ţânţarul să fie infectat cu virusul, a doua condiţie este să te înţepe şi a treia condiţie ca organismul să aibă o imunitate mai scăzută din varii motive, inclusiv vârsta, ca să faci boala. Majoritatea nu fac boala, adică fac o infecţie subclinică şi organismul se debarasează de virus. Persoanele peste 65 de ani sunt mult mai expuse din cauza vârstei. Mai sunt vulnerabile la acest virus şi persoanele care au imunitate scăzută din cauza unor boli cronice, cum este cancerul, ciroza hepatică sau diabetul”, a explicat Emanuel Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale la „Dr. Victor Babeş”.

Potrivit medicilor anul acesta nu au fost semnalate cazuri de infecţie cu virusul West Nile, însă anul trecut au fost înregistrate 21 de decese cauzate de acest virus. „În sezonul acesta, până acum, n-am avut infecţii cu virusul West Nille,  însă foarte multe persoane sunt îngrijorate că s-ar putea îmbolnăvi. Tot ce putem face este să ne luăm măsuri de protecţie să ne muşte cât mai puţin. Să folosim substanţe care împiedică muşcăturile de ţânţari şi substanţe care împedică pătrunderea în încăpere.  Bineînţeles, lucru cel mai important este aplanarea tuturor zonele în care ar putea să existe sau să se multiplice ţânţarii, în locul în care există depozitate gunoaie, reziduri menajere, anvelope uzate, în care se poate acumula apă şi se pot înmulţi ţânţarii. În ceea ce priveşte dezinsecţia, în general este bine să o faci cât mai devreme, la începutul primăverii. În acest fel poţi controla cât mai bine fenomenul”, a explicat şi doctorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Bucureştiul, sub apocalipsa ţânţarilor

Primăria Capitalei, instituţia care se ocupă cu dezinsecţia, trebuia să înceapă încă din luna aprilie tratamentele de combatere a insectelor, însă a început abia în iunie, deoarece contractul cu operatorul privat a expirat la începutul anului, iar serviciul a fost delegat Companiei Municipale, contractul fiind semnat abia în iunie. „Bucureştiul se confruntă cu problema ţânţarilor deoarece acest aspect nu a fost bine gestionat de Primaria Capitalei. Anul acesta Primaria a înfiinţat o societate comercială care ar trebui să se ocupe de aceste servicii pe domeniu public (spaţii verzi, parcuri etc), dar primul tratament a fost efectuat în 15 iunie şi doar în câteva parcuri mari din Bucureşti. Rezultatele sunt acum resimţite de populaţia Bucureştiului. Campaniile de dezinsecţie pentru ţânţari ar trebui să înceapă în lunile aprilie/mai, în funcţie de temperaturile exerioare. Ploile favorizează înmulţirea ţânţarilor, iar în cazul în care nu se pot face tratamente împotriva ţânţarilor adulţi, ar fi trebuit să se pună accent pe tratamentele împotriva larvelor. Pentru o campanie eficientă trebuiesc efectuate dezinsecţii împotriva ţânţarilor pe perioada caldă, de cel puţin o dată pe lună. Dacă precipitaţiile sunt dese, se recomandă tratamente suplimentare”, a declarat pentru „Adevărul”, Andrei Curic, expert la societatea de dezinsenţie DDD Nord.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite