Anticorpii monoclonali, tratamentul  AZD7442 de la AstraZeneca, are succes în tratarea bolnavilor de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Cocktailul experimental de medicamente AZD7442 al AstraZeneca a reuşit să reducă formele severe de COVID-19 şi să salveze de la moarte pacienţi care nu au fost spitalizaţi.

Potrivit EMA, medicamentul se administrează sub formă de picături şi este recomandat în tratarea pacienţilor care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă risc ridicat de a evolua spre o formă gravă de COVID.

Condiţii de administrare

Tratamentul AZD7442 poate fi administrat doar pacienţilor aflaţi la benutul bolii, în primele 7 zile de la începutul simptomelor. Acesta nu mai ajută persoanele care au fost afectate pulmonar.

„Anticorpii monoclonali antispike, fac această precizare pentru că şi alte medicamente intră în categoria anticorpilor monoclonali (tocilizumab, de exemplu, şi nu număi), reprezintă tratamentul cel mai eficient în infecţia cu Sars Cov 2, cu condiţia să fie administrat la debutul bolii. Acest lucru înseamnă în primele şapte zile de la debutul simptomatologiei, atunci când vorbim de o formă uşoară sau medie, la pacienţii vulnerabili, cei cu boli cronice sau sunt în vârstă, la care ne aşteptăm să existe cu o mare probabilitate o evoluţie nefavorabilă. Este un tratament care previne formele complicate”, a spus Adrian Marinescu, directorul medical al Spitalului „Matei Balş”, citat de ZF.ro.

Acesta a mai spuc că: „Trebuie să fie un pacient care nu a primit alte tratamente de tip cortizon, alţi anticorpi monoclonali şi diverse alte terapii. Este un pacient nou, căruia trebuie să îi punem un tratament exact de la debutul bolii. O singură administrare este suficientă, care poate să însemne amestecarea a două flacoane în funcţie de tipul de anticorpi. Poate fi administrată doar la spital, trebuie monitorizat, dar este genul de tratament pe care îl pot folosi în camera de gardă, aşa cum fac şi americanii. Vorbim de forme uşoare şi medii, nu de pacienţi care au nevoie de oxigen”

Ce sunt anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Aceştia sunt proiectaţi să identifice o componentă specifică a virusului, proteina spike. Prin vizarea proteinei spike, aceşti anticorpi specifici interferează cu capacitatea virusului de a se ataşa şi de a intra în celulele umane.

Acestea ajută sistemul imunitar până când acesta oferă propriul răspuns. Această terapie poate fi extrem de eficientă, dar nu este un înlocuitor pentru vaccin.

România are nevoie de 40.000 de doze

Ministerul Sănătăţii, prin vocea ministrului interimar Cseke Attila, a solicitat la jumătatea lui octombrie, activarea mecanismului de protecţie la nivelul Uniunii Europene pentru 40.000 de doze de anticorpi monoclonali AZD7442.

Până acum, Italia a donat româniei 5.000 de doze care au fost repartizate în 134 de spitale, Serbia a donat 6.000 de doze şi Germania a anunţat că doreşte să trimită 12.700 de doze.

Anticorpii monoclonali în lista celor zece mijloace terapeutice potenţial eficace

Comisia Europeană stabileşte luni o listă cu zece mijloace terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, portofoliu alcătuit pe baza unor avize ştiinţifice independente. Acesta cuprinde în principal mijloacele terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţa europeană, scrie HotNews.

Lista este împărţită pe 3 categorii:

Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei – Ronapreve, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab şi imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals şi Roche; Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline şi respectiv Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab şi cilgavimab, de la AstraZeneca.

– Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare – Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics şi MSD; PF-07321332, de la Pfizer şi respectiv AT-527, de la Atea Pharmaceuticals şi Roche.

– Imunomodulatori pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi – Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding; Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia; Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly şi respectiv Lenzilumab, de la Humanigen, scrie Digi24. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite