Tim Sebastian: Partidul dumneavoastră a pierdut lupta pentru putere. Dar aţi meritat să pierdeţi, până la urmă, nu-i aşa? Pentru că democraţia a fost în continuu subminată sub controlul dvs. şi a existat o corupţie masivă în legătură cu care aţi făcut mai nimic. Deci aţi meritat să plecaţi, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari, vicepreşedintele PDM: Depinde mult felul în care privim lucrurile. La capitolul corupţie, eu nu aş fi de acord cu dumneavoastră. Dar da, avem desigur foarte multe critici aduse la capitolul tendinţe democratice aici, în Republica Moldova. Asta se întâmpla indiferent de faptul că Partidul Democrat preluând mandatul şi guvernarea în 2016 a obţinut performanţe semnificative în domeniul social şi economic. Spre exemplu, salariul mediu în sectorul public a crescut cu 70%.

Tim Sebastian: Anul trecut aţi asigurat întreaga lume că Partidul Democrat a implementat standardele europene acasă. Asta aţi spus în septembrie anul trecut. Europa spune o istorie complet diferită despre dvs. Parlamentul European a condamnat ceea ce a numit un regres continuu privind valorile fundamentale legate de standardele democratice… De asemenea, PE a adăugat că Moldova a fost prinsă în capcana unor interese oligarhice, cu puterea economică şi politică aflate în mâinile unui mic grup de oameni, care îşi exercită influenţa asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administraţiei de stat, poliţiei şi sistemului judiciar. Cu alte cuvinte: asigurările dvs. cu privire la standardele europene sunt lipsite de valoare, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari: Nu, nu aş fi de acord cu asta, deoarece, în opinia mea, aceasta a fost o declaraţie politică şi putem avea opinii diferite în acest sens.

Tim Sebastian: Vreţi să spuneţi că e vorba despre o declaraţie politică?

Vladimir Cebotari: Da, deoarece a fost făcută de un grup politic. Aţi văzut vreo evaluare sau un raport despre toate aceste lucururi? Eu n-am văzut. În schimb, ar fi putut măsura progresele semnificative…

Tim Sebastian: E vorba despre mesajele primite de la UE, de la Consiliul Europei, Freedom House, Naţiunile Unite, Departamentul de Stat al SUA, Amnesty International, OSCE, Fundaţia Bertelsmann. A existat o unanimitate remarcabilă în legătură cu starea democraţiei şi a corupţiei în această ţară, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari: Permiteţi-mi să vă explic… dacă vreţi să mă ascultaţi... eu aş diviza aceste două probleme, aş despărţi corupţia şi aş despărţi democraţia. De ce? Deoarece vorbind despre corupţia din 2016, pot să spun că au existat cele mai multe progrese care s-au făcut vreodată în Republica Moldova în combaterea corupţiei. Au fost primele cazuri în care miniştrii, primi-miniştrii şi alţi înalţi oficiali au fost urmăriţi şi condamnaţi.

Tim Sebastian: Statele Unite au numit aceasta justiţie selectivă.

Vladimir Cebotari: Nu. Deci, atunci când vorbim despre miniştrii care erau în guvernele noastre, nu aş spune că a fost selectivă, pentru că selectivă înseamnă atunci când acuzi pe toată lumea, cu excepţia ta. Dar nu a fost cazul.

Tim Sebastian: De asemenea, Statele Unite au spus că aţi subminat procesele. Procesele judiciare.

Vladimir Cebotari: Ei bine, au fost câteva probleme, dar fără legătură…

Tim Sebastian: Sunt mai multe decât nişte probleme, nu-i aşa, d-le Cebotari?

Vladimir Cebotari: Nu. Există dificultăţi în sistemul judiciar. Bineînţeles că există. Dar, atunci când vorbim de corupţie, aceasta a fost cea mai grea perioadă din istoria Republicii Moldova. De aceea, potrivit opiniei publice, corupţia a fost prima problemă, care era pe primul loc în 2016 şi care a coborât pe locul cinci în 2019, datorită eforturilor depuse în lupta cu aceasta.

Tim Sebastian: Din ce cauză comunitatea internaţională a fost atât de dornică ca dumneavoastră să plecaţi pe 14 iunie? Statele Unite practic au zis că se bucură să vadă că plecaţi de la putere. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că SUA salută anunţul Partidului Democrat de a se retrage din guvern în favoarea premierului Maia Sandu şi a coaliţiei formate de parlamentul ales în mod democratic. Adevărul este că Washingtonul abia aştepta să scape de dumneavoastră, nu-i aşa? Mai mult, SUA nici nu doreau să ridice un deget ca să vă salveze, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari: Păi, nimeni nici nu ar trebui să ridice vreun deget ca să salveze pe vreun politician sau pe altul. A fost creată o coaliţie, pe care la final am acceptat-o, iar noi am făcut transferul de putere a guvernului. Este un câştig pentru oameni să poată compara modul în care un stat poate fi condus de unii şi de alţii. Acest lucru este benefic pentru noi.

Tim Sebastian: Dumneavoastră nu aţi refuzat benevol. Dumneavoastră aţi refuzat din cauza presiunii internaţionale. Dumneavoastră chiar aţi făcut în aşa fel încât Curtea Constituţională să revoce puterile preşedintelui astfel încât alegerile noi să fie anunţate pentru septembrie, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari: Ei bine, dacă vorbim despre asta, ar fi bine să vedem cum au evoluat evenimentele din 7 iunie şi veţi vedea că am cedat puterea într-o manieră paşnică şi am cedat-o benevol şi am făcut aceste anunţuri cu patru zile înainte ca să transferăm puterea, dar...

Tim Sebastian: După ce aţi încercat să introduceţi Curtea Constituţională în joc şi să declare alegeri anticipate. Asta e ceea ce aţi încercat să faceţi, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari: Noi nu am încercat să introducem Curtea Constituţională în nici un fel pentru că deja luni, a treia zi după acel anunţ făcut de Curtea Constituţională, noi deja am luat decizia să facem transferul de putere. Iar marţi, a patra zi, noi deja am anunţat că suntem dispuşi să stăm şi să discutăm despre modul în care putem să avem un transfer de putere paşnic.

Tim Sebastian: Cine mai are încredere în deciziile luate de către Curtea Constituţională după ce aţi pus acolo oamenii dvs.? Cine mai are aici încredere în Curtea Constituţională?

Vladimir Cebotari: Majoritatea oamenilor au încredere în Curtea Constituţională. Doar cei cărora nu le sunt pe plac deciziile luate de aceasta, nu au încredere în ea.

...

Tim Sebastian: Într-un raport din anul trecut, fundaţia Bertelsmann a declarat că actualul sistem de justiţie, inclusiv Procuratura Generală, Curtea Supremă, Consiliul Suprem de Justiţie şi Centrul Naţional Anticorupţie au fost subordonate în mare măsură oligarhului Vladimir Plahotniuc, care este şi şeful Partidului Democrat, din care dumneavoastră faceţi parte. Deşi mi-aţi comunicat că acesta a demisionat, că tocmai a anunţat că pleacă.

Vladimir Cebotari: El tocmai a anunţat asta, dar…

Tim Sebastian: Dar nu vă face o reputaţie bună acest lucru. Aţi fost ministru de justiţie şi aţi permis să aibă loc o astfel de capturare a statului, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari: Am preluat conducerea Ministerului Justiţiei în 2015, la sfârşitul anului. Şi la acel moment deja au existat declaraţii precum că statul este capturat. În al doilea rând, la acel moment, întregul sprijin al Uniunii Europene în acest domeniu a fost deja stopat sau suspendat. Am fost pus în condiţia de a aproba o mulţime de reforme într-o perioadă de timp foarte scurtă şi am reuşit să o fac în doi ani sau chiar mai puţin. Aceste reforme au fost acceptate şi recunoscute. Acum avem o legislaţie în sistemul judiciar care este asemenea unei piese de artă. În sfârşit, avem multe lucruri de pus în aplicare care vor ajuta la instruirea noilor judecători, care au fost reînnoiţi. Avem aproape 45% din judecători noi care au intrat în sistem. Dar totuşi aceştia trebuie instruiţi, trebuie să creăm practici uniforme în acest sens şi acest lucru nu poate fi făcut peste noapte. Va dura ceva timp.

...

Tim Sebastian: Ce ţine de domnul Plahotniuc, colegul dvs. Andrian Candu a declarat în 2016 că el a fost declarat cel mai detestat om în stat pentru că oamenii ar avea nevoie să blameze pe cineva. Aşa a fost. Este el oare nevinovat?

Vladimir Cebotari: Nu. Nimeni nu este un înger în Moldova. Nici chiar cei din noul Guvern. Nici chiar cei din vechiul Guvern. Şi nici partidele democratice, membrii acestora, noi nu suntem îngeri. Nimeni nu este un înger.

Tim Sebastian: Deci ce a fost el? Un escroc?

Vladimir Cebotari: Noi facem o greşeală.

Tim Sebastian: A fost el un escroc? Este el un escroc?

Vladimir Cebotari: Nu, bineînţeles că el nu e un escroc. El e o persoană care a asigurat o guvernare bună şi eficientă din punct de vedere al problemelor infrastructurii sociale. Da, poate partidul nu s-a focusat prea mult pe democraţie şi poate partidul nu s-a focusat prea mult pe implementarea unor reforme precum reforma sistemului judiciar, spre exemplu. Dar ce ţine de îmbunătăţirea vieţilor oamenilor - multe au fost făcute. Şi chiar mai multe de cât tot ce au făcut guvernele precedente în ultimii 20 de ani, luate la un loc.

...

Tim Sebastian: Când noul Guvern a venit la putere, şeful partidului dumneavoastră de atunci, domnul Plahotniuc, a plecat din ţară împreună cu partenerul său de afaceri, Ilan Şor. El probabil căuta prieteni în afara ţării, dar nu a găsit pe nimeni, nu-i aşa? Nu a găsit nici un prieten.

Vladimir Cebotari: Din nou, eu aş fi în dezacord cu această afirmaţie. Dar numai pentru că el a plecat din ţară după ce a transferat puterea opoziţiei în mod paşnic.

Tim Sebastian: Cum a plecat?

Vladimir Cebotari: Eu nu cunosc. Ar trebui să îl întrebăm pe el.

Tim Sebastian: Potrivit Guvernului, nici ministerul de interne, nici poliţia de frontieră nu au nici o dovadă precum că el a plecat. Deci?

Vladimir Cebotari: Ministrul, noul ministru al Afacerilor Interne, a făcut trei declaraţii în numai o săptămână şi toate se contrazic între ele. Deci, eu nu aş acorda prea mare valoare declaraţiilor pe care acesta le-a făcut. Eu înţeleg că el este noul ministru, însă el comite prea multe erori şi duce opinia publică în eroare în acest sens.

...

Tim Sebastian: Domnul Plahotniuc nu se mai întoarce, nu-i aşa? S-a terminat. Toţi sunt sătui de partidul dumneavoastră.

Vladimir Cebotari: Haideţi să-l întrebăm. Haideţi să-l întrebăm pe el pentru că…

Tim Sebastian: Aşa aţi înţeles dumneavoastră, el se va întoarce?

Vladimir Cebotari: Din câte am înţeles eu, el se va întoarce în momentul în care se vor face aranjamentele ce ţin de securitate, inclusiv aici în Moldova.

Tim Sebastian: Dumneavoastră timp de o săptămână aţi refuzat să plecaţi din birourile dumneavoastră, nu-i aşa?

Vladimir Cebotari: Nu.

...

Tim Sebastian: Provocarea pentru acest guvern este să dezmembreze sistemul vostru de control asupra instanţelor şi organelor de urmărire penală. Nu sunt astea instituţiile pe care le controlaţi în mod fundamental şi care au fost loiale preşedintelui dvs. de partid? Începând cu anul 2016, Transparency International a raportat că obiectivul dvs. principal a fost acela de a concentra puterea partidului în organele executive, organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti, acestea fiind utilizate de partid în calitate de instrumente de intimidare şi de rivalitate politică loială atât la nivel central, cât şi la nivel local. Deci, această practică este evidentă mai ales în ceea ce priveşte consilierii şi primarii locali care sunt şantajaţi şi obligaţi să se alăture partidului de guvernământ, deci de dvs., conform raportului.

Vladimir Cebotari: Eu sunt foarte bucuros că dvs. faceţi referinţă anume la acest raport pentru că în mod normal ia timp pentru a pregăti un raport şi de a-l face public. Deci, dat fiind faptul că el datează din 2016, înseamnă că datele au fost colectate anterior. Deci, în acest caz, eu aş vrea să reiterez faptul că noi am preluat guvernarea în 2016 numai, şi bineînţeles că recunoaştem că acest lucru a fost o problemă în 2017…

Tim Sebastian: Chiar credeţi că tot restul lumii este într-adevăr atât de proastă?

Vladimir Cebotari: Nu, ba deloc.

Tim Sebastian: Că ei nu pot înţelege ce se petrece, într-adevăr, aici, ce s-a petrecut aici atâta timp cât voi aţi fost la putere?

Vladimir Cebotari: Doar o singură chestie: pentru a înţelege o situaţie, este mai bine de avut o privire mai aprofundată asupra întregului, şi de luat în considerare cel puţin două opinii la scrierea acestui raport, cel puţin…

Tim Sebastian: Veţi colabora cu noua guvernare, deşi aţi declarat din start că ar fi o coaliţie ilegală?

Vladimir Cebotari: Da, la început am declarat că a fost ilegală, dar după ce Curtea Constituţională a schimbat decizia, am spus că ne putem întoarce în parlament. Acum putem fi în opoziţie, o opoziţie reală şi constructivă…

Emisiunea DW-TV în limba engleză ”Conflict Zone” cu Vladimir Cebotari a fost difuzată, pentru prima dată, marţi, 26 iunie 2019 şi poate fi vizionat AICI.