Viitorul guvernării, dictat de mofturile unui PNL indecis şi divizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL încă nu ştie cu cine vrea să guverneze FOTO Inquam Photos / George Calin
PNL încă nu ştie cu cine vrea să guverneze FOTO Inquam Photos / George Calin

Conducerea PNL oscilează între un Cabinet cu PSD şi unul cu USR, însă liberalii, divizaţi în interior, amână în mod repetat luarea unei decizii privind noul partener, deşi criza politică durează de două luni.

Criza politică este departe de a se încheia, în condiţiile în care principalul partid care asigură guvernarea, adică PNL, arată că este indecis în ceea ce priveşte calea de urmat pentru refacerea majorităţii parlamentare şi stabilirea unui nume de premier care să treacă de testul Legislativului, pentru a avea un Guvern cu puteri depline.

Deşi liberalii au intrat în ultima şedinţă a Biroului Politic Naţional (conducerea extinsă a partidului) hotărâţi să decidă care va fi principalul partener de guvernare, adică USR sau PSD, formaţiunea tot nelămurită a rămas. Cei mai vocali liberali au fost cei care preferă varianta cu USR la guvernare, printre aceştia fiind Dan Motreanu (Giurgiu), Ciprian Ciucu (Bucureşti), Virgil Guran (Dâmboviţa), Dan Vîlceanu (Gorj), Eugen Pîrvulescu (Teleorman) şi Adrian Cozma (Satu Mare).

De asemenea, organizaţii cu influenţă, cum sunt Alba, Clujul şi Sibiul, au spus că nu vor colaborare cu USR, dar nici nu au pledat direct pentru alianţa cu PSD. Potrivit unor surse participante, în favoarea unei înţelegeri cu PSD au pledat Emil Boc şi Gheorghe Flutur, care au insistat că le trebuie un partener responsabil şi care să aducă stabilitate, chiar dacă nu e pe placul PNL. De altfel, estimarea liderilor din partid este că tendinţa majoritară este înţelegerea cu PSD, dar depinde şi de condiţiile social-democraţilor. Rezultatul a fost continuarea discuţiilor cu PSD şi USR.

Discuţia cu USR de miercuri a fost doar de tatonare, iar pentru Florin Cîţu a fost chiar prilej să testeze terenul privind şansele sale de a ajunge din nou şef al Guvernului cu puteri depline. Florin Cîţu s-a autopropus premier la întâlnirea cu USR. Replica USR-iştilor a fost că partidul are deja o decizie şi ar trebui să treacă la discuţii serioase, care să aibă o finalitate pozitivă, nu să fie închise din start. „Sunt şanse mari să refacem coaliţia”, a declarat premierul demis, după întâlnirea cu USR-iştii.

Mai rezervat a fost liderul USR, Dacian Cioloş. „Important a fost să vedem dacă există dorinţa de refacere a coaliţiei şi am stabilit şi pilonii de bază ai negocierilor. Am simţit că există această disponibilitate, dar nu mă mai iau după simţăminte, până nu văd, nu cred”, a declarat Dacian Cioloş. Pe de altă parte, Cioloş a anunţat că USR ar fi de acord cu intrarea la guvernare, dacă premierul ar fi, de exemplu, Nicolae Ciucă.

Calcule şi navetă între USR şi PSD

Premierul demis a şi făcut propriile calcule, care sunt în favoarea refacerii Coaliţiei. „Am calculat şi avem majoritate chiar şi fără voturile minorităţilor naţionale”, a subliniat Florin Cîţu, deşi PNL, UDMR şi USR au, fără sprijinul grupării Orban, doar 228 de aleşi, adică cu şase mai puţin faţă de numărul necesar pentru a trece Guvernul. Surse din anturajul lui Florin Cîţu susţin că premierul demis s-ar baza şi pe voturile deputaţilor din Grupul minorităţilor, 18 la număr. Însă, potrivit informaţiilor „Adevărul”, maximum cinci deputaţi ai minorităţilor ar fi de acord să susţină un nou Guvern PNL-USR-UDMR.

Cu toate acestea, PNL şi Florin Cîţu vor să negocieze şi cu PSD, deşi social-democraţii le-au pus numeroase condiţii, în contextul în care formaţiunea condusă de Marcel Ciolacu ar veni cu un număr de parlamentari cât al PNL şi UDMR la un loc. Mihai Tudose a cerut în mod public o invitare a PSD la discuţii, dacă se vrea o colaborare, nu discuţii pe la colţuri: „Dacă vrea să vorbească domnul Cîţu cu noi, să mai sune”, a precizat Mihai Tudose, vicepreşedinte PSD, într-o intervenţie la Antena 3. În caz contrar, vicepreşedintele PSD a punctat că social-democraţii îi vor contacta pe liberali, dar după consultările de la Cotroceni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite