Vasile Dîncu: Guvernul Cîţu începe guvernarea anti-socială, iar USR - PLUS renunţă la prima promisiune majoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu consideră că Guvernul Cîţu începe guvernarea anti-socială, iar USR-PLUS renunţă la prima promisiune majoră, respectiv cea referitoare la venitul minim de incluziune (VMI), prevăzut a fi acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul combaterii sărăciei şi excluziunii sociale, care a fost amânată pentru 2022.

”Azi, 30 decembrie 2020, noul guvern de centru-dreapta îşi începe guvernarea împotriva românilor prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Toate asigurările pe care partidele aflate acum la guvernare le-au dat românilor, în campania electorală, potrivit cărora populaţia nu va suferi suplimentar din această criză au fost doar vorbe goale. Am mai auzit în campanie că măsurile economice au dus la recuperarea rapidă a pierderilor şi că economia este pornită pe drumul cel bun, însă această ordonanţă de urgenţă este încă o dovadă că guvernul PNL reloaded este incapabil să gestioneze măsurile necesare pentru a limita măcar pierderile economice”, afirmă Vasile Dîncu.

El acuză că pentru actuala coaliţie de guvernare aplicarea unor legi a devenit facultativă, dând ca exemplu faptul că aplicarea Legii 153/2017, a salarizării,  este din nou amânată, astfel prorogarea indexării conservă actualele dezechilibre din sistem până la un termen nedefinit (pentru unii salariile au crescut la nivelul anului 2022, iar alţii ar fi trebuit să beneficieze acum de creşteri anuale conform legii salarizării, existând discrepanţe majore pe acelaşi post, între diferite ministere).

„De asemenea, creşterea salariului minim trebuia să producă o creştere procentuală a salarizării celorlalte categorii,  dar plafonarea impusă prin OUG va produce o distorsiune în ierarhia stabilită şi intens dezbătută pe parcursul adoptării legii salarizării. Era normal să existe o creştere sustenabilă  a salariilor, cel puţin cu rata inflaţiei, şi nu să fie blocată această indexare, efectul fiind cert acela de reducere a puterii de cumpărare a populaţiei. Este inexplicabilă - ori explicabilă doar prin tendinţa de a lăsa uşi deschise pentru corupţia de partid - prorogarea termenului pentru integrarea la ANAF a caselor de marcat până în 2022, vinovat principal fiind în acest caz Guvernul Orban care nu şi-a creat infrastructura de preluare a datelor. După ce tot sectorul economic este pregătit şi dotat cu aceste case de marcat capabile să transmită registrul fiscal, dreapta a avut mai mult de 1 an la dispoziţie şi nu a făcut nimic pentru a digitaliza ANAF. Chiar dacă în programul de guvernare acest aspect a fost clar prevăzut, acum coaliţia s-a răzgândit.  Cine mai poate să creadă că guvernul doreşte cu tot dinadinsul să îmbunătăţească gradul de colectare dacă acesta acţionează exact în sens invers?”, afirmă liderul PSD.

El califică Guvernarea Cîţu drept o guvernare a excepţiilor de la regulă, lucru care  se vede încă o dată prin faptul că se îngheaţă, la nivelul anului 2020, salariile, soldele pentru militari, indemnizaţiile, sporurile, compensaţiile, cu unele excepţii: compensaţiile acordate pentru dreptul de hrană la unele categorii de angajaţi din MAPN , MAI , SRI , STS, categorii  pentru care aceste drepturi vor fi indexate (aceştia reprezentând peste 80 % din personalul plătit din fonduri publice). Pentru o serie de categorii de beneficiari ai pensiei de serviciu actualizarea acesteia cu rata medie anuală a inflaţiei a fost blocată, dar şi de data aceasta au ”scăpat” de această măsură magistraţii ale căror pensii speciale vor fi actualizate conform legii, remarcă Vasile Dîncu.

La fel, indemnizaţia de vacanţă, care trebuia să intre în vigoare conform legii salarizării începând cu 01.01.2021, a fost amânată cu un an, până la 01.01.2022, rămânând în vigoare voucherele de vacanţă.

Măsurile anti-sociale nu se opresc aici, deoarece, pe lângă faptul că prin OUG se  blochează creşterea salariilor personalului din învăţământ, s-a intervenit şi pe legea învăţământului, amânând unele avantaje create de PSD cum ar fi cupoanele sociale care veneau să sprijine educaţia timpurie şi erau acordate în scop educaţional, în funcţie de veniturile familiei, pentru cei cu copii la creşe şi grădiniţe; şi acordarea acestora a fost amânată până în 2022, acum, când românii au mai mult ca niciodată nevoie de ele, subliniază Vasile Dîncu

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite