USR şi campania „Fără penali în funcţii publice“. În ce judeţe nu s-au strâns încă 20.000 de semnături şi ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţi ai USR, protestând în Parlament. FOTO Mediafax
Deputaţi ai USR, protestând în Parlament. FOTO Mediafax

USR se apropie de finalul campaniei de strângeri de semnături pentru iniţiativa cetăţenească prin care cere Parlamentului să discute şi să adopte modificarea Constituţiei, în sensul în care în Legea fundamentală să fie prevăzut faptul că persoanele condamnate penal să nu poată deţine funcţii publice.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu  mai mulţi reprezentanţi ai USR care s-au declarat încrezători că până pe 20 august vor termina cu strângerea de semnături pentru iniţiativa lor cetăţenească derevizuire a Constituţiei, astfel încât persoanele condamnate penal să nu poată deţine funcţii publice. Primul criteriu al iniţiativei, adică depăşirea pragului de 500.000 de semnături la nivel naţional a fost depăşit, USR reuşind să strângă aproape 630.00 de semnături. 

În acest moment, membrii USR încearcă să îndeplinească un al doilea criteriu, adică să aibă cel puţin 20.000 de semnături în jumătate din judeţele ţării, adică 21 de judeţe.  Potrivit datelor existente miercuri seară pe site-ul farapenali.ro, USR mai avea de strâns cel puţin 20.000 de semnături în Alba, Argeş, Bacău, Hunedoara, Neamţ, Maramureş, Mureş, Suceava, Tulcea şi Vaslui, adică în 10 judeţene din cele minim 21 de judeţe în care ar trbeui să strângă 20.000. Aproape de acest prag se afla în Argeş, Hunedoara, Maramureş şi Neamţ, dar deputatul Cristian Seideler şi senatorul Mihai Goţiu susţin că în următoarele zile USR va reuşi să strângă semnăturile necesare, cu toate că situaţia diferă de la zi la zi, în ceea ce priveşte ritmul în care cerăţenii din România vin să semneze listelelor. 

„20 august este termenul nostru, dar apoi trebuie să mergem cu datele la primării şi nu ştim cât mai durează acolo. Ne încadrăm în termenul de şase luni“, a declarat pentru „Adevărul“ deputatul Cristian Seidler. De altfel, potrivit legii, competenţa privind controlul listelor revine primarilor sau funcţionarilor împuterniciţi în acest sens. Aceştia vor trebui să semneze la finalul fiecărui dosar că e în regulă. 

Apoi, dosarele cu semnături vor merge să fie înregistrate la Parlament, iar preşedintele primei Camere sesizate  le va înainta Curţii Consitituţionale care are competenţa să verifice mai multe aspecte ale iniţiativei cetăţeneşti. După ce CCR spune că iniţiativa respectă cerinţele legale, iniţiativa cetăţenească va fi pusă în circuitul parlamentar, ca orice alt proiect legislativ. Însă, spre deosebire de un proiect legislativ comun, această iniţiativă trebuie să treacă de fiecare Cameră printr-un vot favorabil a cel puţin 2/3 dintre aleşi. 

Ulterior, dacă trece de Parlament, are loc şi organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, unde pentru validare e necesară o prezenţă de minim 30% plus unul din oamenii aflaţi pe liste. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite