UDMR se aliază cu PCM, militant pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Iordache (PSD): „Nu am ştiut nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biro Zsolt, preşedinte PCM FOTO Arhiva Adevărul
Biro Zsolt, preşedinte PCM FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, au semnat vineriun protocol de colaborare politică care prevede colaborarea la nivelul administraţiilor locale între cele două formaţiuni şi susţinerea listei de candidaţi pentru PE a UDMR. Cel mai important punct al programului PCM este obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

„Am avut câteva luni negocieri cu PCM, am ajuns la o înţelegere şi am semnat, vineri, un protocol de colaborare politică pe termen mediu şi lung, o înţelegere strategică, nu doar pentru alegerile europarlamentare. Documentul conţine dezideratele strategice comune şi cred că prin această înţelegere vom avea posiblitatea de a colabora la nivelul administraţiilor locale, unde PCM are consilieri şi primari, iar UDMR are conducerea consiliilor judeţene. Vom sprijini localităţile care au primari PCM şi de la nivel parlamentar sau guvernamental. PCM va susţine lista noastră de candidaţi pentru PE, care este lista UDMR“, a spus preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.

„Ţelurile noastre sunt identice“

La rândul său, preşedintele PCM, Biro Zsolt, a catalogat acest moment ca fiind unul istoric. „PCM a dus o luptă foarte mare pentru a fi recunoscut, iar acest fapt, că semnăm un protocol cu UDMR, este un exemplu că PCM reprezintă o forţă politică în Transilvania. Ţelurile noastre sunt identice, la fel şi electoratul pe care ne bazăm, şi când suntem în faţa unor alegeri trebuie să avem nişte priorităţi. O comunitate care trebuie să atingă pragul electoral, cum e cea maghiară, dacă vrem să ducem o politică responsabilă, trebuie să colaborăm", a spus Biro.

La Consiliul Naţional al PCM, cu ocazia primului său discurs în calitate de lider al formaţiunii, fostul jurnalist Biro Zsvolt a promis maghiarilor că va continua proiectul fostului lpreşedinte de a milita pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

„PCM s-a înfiinţat pentru nişte ţeluri, care nu se schimba de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. La sfârşitul lunii septembrie, în Senat a fost respins proiectul de autonomie, însă noi speram că, după 9 decembrie, comunitatea maghiară va avea deputaţi în Parlament prin care vom înainta acest proiect de lege. Dacă nu se poate înainta prin deputaţi, va trebui să apelăm la inţtiativa cetăţenească“, a declarat Biro Zsolt.

„Nu am ştiut nimic“

Despre evenimentul de astăzi de la Cluj-Napoca PSD nu a ştiut nimic. „Programul de guvernare este clar şi stabilit de premier. Nu se va schimba nimic. Cred că este un program care a fost făcut să ajute UDMR în această campanie pentru europarlamenatre. Nu ne vom modifica programul. Nu schimbă cu nimic semnarea acestui protocol“, a declarat Florin Iordache, pentru „Adevarul“.

Întrebat dacă PSD a fost înştiinţat în prealabil de această iniţiativă a UDMR, Iordache a răspuns: „Nu, eu nu am ştiut nimic. Poate ştie premierul“.

Nici senatorul PSD Petru Filip nu a avut habar că la Cluj-Napoca se semna un protocol „istoric“. „Nu ştiu dacă PSD a ştiut de această iniţiatică. este posibil să da, este posibil să nu. Mi se par logic să fi fost anunţat având în vedere că este vorba de o alinaţă pe termen lung. Este o noutate că pe fond PCM ia o parte din electoratul USMR şi slăbeşte UDMR. Este clar că alianţa UDMR-PCM are nevoie să coaguleze voturile“, a spus senatorul Petru Filip, pentru „Adevărul“.

Alt program de guvernare

Deşi cei doi parlamentari PSD spun că programul de guvernare a rămas acelaşi ca pe vremea USL, liderii maghiari au lăsat o breşă care permite arborarea steagului secuiesc ca drapel oficial al mai multor judeţe.

Noul program de guvernare al Cabinetului Ponta III reia o parte din măsurile propuse în vechiul program, dar aduce şi câteva noi nuanţe în ceea ce priveşte fiscalitatea, sistemul de pensii sau administrare a proprietăţii private a statului. Sigur că există o înţelegere, s-a discutat acest subiect, altfel nu mai era trecut în programul de guvernare“, a spus Laszlo Borbely.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite