Traian Băsescu, înainte de plecarea la Vilnius: Este un summit esenţial. România susţine ridicarea oricărei restricţii faţă de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a pornit, joi, spre capitala lituaniana Vilnius, pentru a participa la summitului Parteneriatului Estic desfăşurat în zilele de 28 şi 29 noiembrie FOTO Tudor Iovu
Traian Băsescu a pornit, joi, spre capitala lituaniana Vilnius, pentru a participa la summitului Parteneriatului Estic desfăşurat în zilele de 28 şi 29 noiembrie FOTO Tudor Iovu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, înainte de a pleca la Vilnius, că România va susţine Ucraina pentru parafarea acordului cu UE şi a subliniat că, în funcţie de decizia liderilor de la Kiev, summitul Parteneriatului Estic poate fi considerat un succes sau un eşec.

„Astăzi şi mâine se desfăşloară summitul Parteneriatului Estic. Acest summit este esenţial, extrem de important. Este pentru prima dată când politica de vecinătate a UE capătă o dimensiune concretă, prin acte politice extrem de importante care se vor parafa la Vilnius. Marea problemă a summitului este Ucraina, care va şi face diferenţa. Dacă Ucraina va semna, va fi un succes al UE, dacă nu, va fi un important pas înainte în relaţiile de parteneriart al UE cu cele 6 state din vecinătatea estică", a declarat Băsescu, care a prezentat succint situaţia politică de la Kiev.

"În ce ne priveşte, România susţine ridicarea oricărei rezerve care este în afara condiţiilro tehnice care ar împiedica Ucraina să semneze acordul cu UE, dacă preşedintele Ianukovic va dori acest lucru. Mai ales că doamna Timoscenko a renunţat la condiţia de a fi eliberată din închisoare şi de a se trata în străinătate", a anunţat preşedintele.

"Summitul are o importanţă deosebită din abordarea a două unghiuri. Pe de o parte prefigurează în spaţiul de la este de UE, iar pe de altă parte, cei care vor semna, vor manifesta opţiunea lor definitivă de a se integra în UE", a completat Băsescu.

Şeful statului a vorbit şi despre poziţia României în negocierile statelor din estul Europei cu UE.

Republica Moldova şi Georgia vor parafa acordul de asociere şi acordul de liber schimb cu UE. Azerbaidjan va semna un acord de facilitare a vizelor. Meritul principal de a face paşi către un proces de apropiere de UE este al acestor state, dar nu pot să nu observ că statele în care România a fost implicată în susţinere vor face pasul înainte: fie că vorbim de Republica Moldova, Georgia sau Azerdbaidjan“, a amintit Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a avertizat Republica Moldova cătrebuie să grăbească semnarea acordurilor negociate cu UE, termenul limită fiind primăvara anului viitor.

"Susuţinerea fără rezerve pe care am acordat-o Moldovei, dar nu mai puţin Georgiei se materializează. Republica Moldova trebuei să şi semneze cele două raporturi, înainte de alegerile europarlamentare, în aşa fel încât să se reglementeze problema vizelor, iar Moldova să poată matrerializa rapid condiţiile pentru care cetăţenii săi să poată circula liberi", a conchis Băsescu.

Citeşte şi:

Preşedintele Republicii Moldova către cetăţeni, în ajunul summitului de la Vilnius: „A venit timpul să ne desprindem de fantomele trecutului“

În cadrul unui discurs, la postul public de televiziune Moldova 1, în ajunul summitului de la Vilnius, preşedintele Nicolae Timofti a adresat un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova. Şeful statului a declarat că acest eveniment „marchează o cotitură în destinul ţării noastre“ şi că speră ca în 2014 să fie luată decizia care ne va permite să călătorim fără vize în Uniunea Europeană.

VIDEO Mizele României în Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană şi profesorul universitar Dan Dungaciu au intrat în dialog cu jurnaliştii „Adevărul” şi cu cititorii adevarul.ro pentru a explica mizele Summitului Parteneriatul Estic, care va avea loc între 28 şi 29 noiembrie la Vilnius.

Ce prevede proiectul declaraţiei finale ce urmează să fie făcută la Summitul de la Vilnius

Proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care circulă în aceste zile printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţările Parteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a obţinut un exemplar al proiectului de declaraţie.

José Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy, mesaj comun: „Summitul de la Vilnius îşi propune să realizeze progrese însemnate pentru Moldova şi Georgia“

În preajma summitului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, semnează un articol comun în care vorbesc despre importanţa Parteneriatul Estic, ca instrument prin care UE îşi apropie ţările din vecinătatea estică.

Acordul de Asociere cu UE, o şansă istorică pentru Moldova

La 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Fără îndoială, va fi un moment istoric ce va marca destinul nostru pentru mulţi ani de acum încolo. Ţara noastră va face un pas ferm pe calea afirmării sale ca stat democratic, prosper, modern şi suveran în parteneriat cu UE.

Privind spre Est cu mânie: după ce a lăsat Noua Europă la mâna Chinei, UE o conjură să nu-i cadă în braţe

În aceste zile, Bruxelles-ul se uită cu furie şi neputinţă spre graniţa sa răsăriteană, acolo unde noii membri ai UE şi principalii competitori ai acesteia practică un joc scăpat de sub controlul birocraţiei europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite