Surse: Votul pentru starea de urgenţă va avea loc online, într-un sistem inedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind starea de urgenţă trebuie aprobat sau respins de Parlament în 5 zile, însă legislativul şi-a suspendat activitatea din cauza epidemiei de coronavirus. Teoretic, senatorii şi deputaţii ar putea vota de acasă, online, dar STS are nevoie de 3- 4 zile pentru a instala sistemul de vot electonic.

UPDATE Votul pentru aprobarea/respingerea stării de urgenţă va avea loc prin site-ul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, susţin surse politice pentru Adevărul. Fiecare parlamentar va primi un user şi o parolă şi îşi va exprima votul în scris. Sistemul de vot prin tabletă nu e încă funcţional. STS are nevoie de patru zile pentru a-l implementa. 

***

Liderii PSD susţin că procedura votului online e neclară, sistemul nefiind funcţional în acest moment. Social-democraţii ar vrea ca votul pentru aprobarea stării de urgenţă să fie acordat în procedura normală, în Parlament, cu măsuri igienice suplimentare, exact ca în cazul învestirii Guvernului Orban 3, susţin surse politice pentru Adevărul. 

Conducerea Parlamentului va decide calea de urmat după ce preşdintele Klaus Iohannis va publica decretul privind starea de urgenţă. Şeful statului va prezenta măsurile concrete la ora 15.00

Preşedintele Klaus Iohannis va decreta stare de urgenţă ca măsură suplimentară pentru a combate răspândirea coronavirusului. Starea de urgenţă e reglementată de o ordonanţă de urgenţă din 1999, adoptată pentru a bloca asaltul minerilor din Valea Jiului, conduşi de Miron Cozma, spre Capitală. Ulterior, ordonanţa a mai suferit câteva modificări în Parlament în timpul guvernării Năstase. Iată ce prespune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite