Surse: PSD e de acord cu alegerile anticipate. Guvernul Cîţu va fi respins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Partidul Social-Democrat îşi va trimite o parte dintre parlamentari să asigure cvorumul de şedinţă la votul pentru învestirea Guvernului Cîţu, potrivit unor surse politice. Liberalii sunt departe de a strânge o majoritate pentru a trece acest Cabinet, ceea ce ar însemna că ar putea fi făcut încă un pas spre anticipate.

PSD a decis, marţi, la şedinţa informală a preşedintelui interimar Marcel Ciolacu cu preşedinţii de organizaţii judeţene, ca aleşii social-democraţi să meargă la şedinţa de plen pentru învestirea Guvernului Cîţu, însă parlamentarii nu vor vota, liberalii fiind lăsaţi să-şi asigure singuri numărul de voturi suficiente pentru a trece noul Executiv, potrivit unor surse politice. Liberalii au nevoie de 233 de voturi, dar până acum pot conta doar pe voturile lor şi cele ale PMP. Mai exact, cele două formaţiuni au împreună în jur de 140 de voturi.

Fără atragerea USR, UDMR, a deputaţilor minorităţilor şi a unei părţi din aleşii Pro România, Guvernul Cîţu nu are şanse să treacă. Iar consensul cu toate aceste formaţiuni e greu de găsit, dat fiind faptul că USR-iştii au condiţionat voturile lor de cooptarea la guvernare, în timp o parte a UDMR încă e supărată de faptul că Guvernul Orban a încercat forţarea schimbării legislaţiei electorale, prin introducerea alegerii primarilor în două tururi, ceea ce i-a dezavantajat. Potrivit unor surse politice, liberalii nici nu forţează în acest moment convingerea tuturor partidelor anti-PSD să vină alături de ei. Mai mult, efortul principal al PNL a fost acela de a purta discuţii cu PSD pentru a veni în sală la şedinţa de învestire, ceea ce până la urmă a reuşit.

În condiţiile în care situaţia de acum se păstrează până în ziua şedinţei de învestitură, atât PSD, cât şi PNL, ar avea de câştigat. În primul rând, social-democraţii vor da vina pe Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru că nu au fost în stare să strângă majoritatea în Parlament. Pe de altă parte, liberalii ar urma să arunce vina pe inamicul tradiţional, adică PSD, dar şi pe USR-işti şi cei câţiva aleşi care mai sunt alături de Tăriceanu, pentru că din cauza acestora nu s-a putut contura o majoritate parlamentară.

Dacă Guvernul Cîţu nu trece la votul de învestire, şansele de anticipate cresc. Până pe 28 aprilie ar mai trebui să cadă în Parlament doar un singur guvern pentru ca preşedintele să poate chema preşedinţii Camerelor şi liderii de grup din Parlament pentru a-i anunţa că va dizolva Legislativul. Potrivit legilor în vigoare, dacă se ajunge la anticipate, alegerile ar putea avea cel mai devreme pe 21 iunie, în condiţiile în Ordonanţa de Urgenţă dată de Cabinetul Orban, cu o zi înainte de a fi demis, nu va fi respinsă de Parlament. Dacă OUG va fi respinsă, alegerile anticipate ar putea să fie exact în prima duminică din august, adică pe 2 august.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite