Surse: Primele tensiuni Iohannis-PNL. Liberalii îl vor tot pe Orban premier, nu un tehnocrat. Cine se mai pregăteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, premier demis şi lider al PNL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Preşedintele Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, premier demis şi lider al PNL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii PNL insistă ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze tot pe Ludovic Orban premier. Liberalii resping categoric varianta unui prim-ministru tehnocrat, purtându-i încă ranchiună lui Dacian Cioloş, care i-a dus în Opoziţie. Liderii PNL îl critică pe Iohannis că nu trage destul pentru partid, însă n-au curaj să-i spună-n faţă.

PNL stă pe un butoi cu pulbere după decizia CCR care-l obligă pe Klaus Iohannis să vină cu o nouă propunere de premier. Liberalii resping din start varianta unui prim-ministru tehnocrat, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Nu sunt acceptaţi nici măcar Bogdan Aurescu (ministrul de Externe) sau Nicolae Ciucă (ministrul Apărării), doi dintre oamenii de încredere ai preşedintelui Iohannis. Liderii PNL se tem de un nou episod Cioloş, când şeful statului a mizat pe un premier tehnocrat, care nu şi-a asumat apoi relaţia cu partidul, prin urmare PNL a pierdut drastic alegerile parlamentare din 2016 în faţa PSD. „Cioloş pur şi simplu e detestat în PNL“, susţin sursele citate. 

Pe la colţuri, liberalii au început să-i conteste lui Klaus Iohannis toate mutările politice din ultimii ani: mai întâi impunerea Alinei Gorghiu în fruntea PNL, care a dus partidul în prăpastie; numirea lui Cioloş în fruntea Guvernului, care a trimis PNL în Opoziţie; presiunea pusă pe Orban pentru alegeri anticipate, care a dus la criza politică actuală; refuzul de a se implica în alegerea candidaţilor pentru locale, decizie care va provoa noi dispute în PNL.

 „Noi am tras pentru Iohannis şi-n 2014, şi-n 2019 la prezidenţiale. Şi ce a făcut Iohannis pentru noi să ne ducă la guvernare? L-a pus pe Cioloş, care ne-a întors spatele, iar acum, după trei luni cu Orban, ne putem trezi cu alt tehnocrat fricos“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul“. Însă liderii PNL n-au curaj să-i spună preşedintelui nemulţumirile verde-n faţă. Spre exemplu, la întâlnirea de săptămâna trecută de la Vila Lac, liderii PNL se aşteptau ca Iohannis să vină cu un plan pentru alegeri, dar au plecat apatici, fără nimic concret. Iohannis le-a promis atunci că vor fi anticipate. Luni, după decizia CCR, şeful statului s-a răzgândit: a anunţat că şansele au scăzut sub 50%, mesaj care a bulversat partidul.

Ce soluţii are Iohannis

Liberalii au început să scadă în sondaje cu doar trei luni înainte de alegeri locale şi se tem că până în decembrie, când sunt progrmate alegerile parlamentare la termen, PSD va renaşte. „Nu mai vrem să retrăim episodul 2016, când lumea ne dădea câştigători şi am luat 20%. Iohannis fie îl pune tot pe Orban premier, ca să strângă o nouă majoritate şi să continuăm guvernarea, fie forţează anticipatele“, spun sursele citate.

În urma deciziei CCR, juriştii PNL dau asigurări că preşedintele poate să-l propună din nou pe Ludovic Orban premier, cu o condiţie: Orban să spună că obiectivul său e să treacă de votul Palamentului, nu să fie respins, astfel încât să nu mai fie blocat de CCR. Apoi, în Parlament, fie e trântit de PSD şi se mai face un pas spre anticipate, fie e votat şi PNL rămâne la guvernare.

Dacă, totuşi, Iohannis nu va risca să-l propună din nou pe Orban, liberalii cer ca premier un om de partid: Raluca Turcan şi Cătălin Predoiu sunt momentan cele două variante vehiculate în PNL. „Decizia va fi una extrem de dificilă, pentru că unii deja vorbesc de schimbarea lui Orban din fruntea PNL, deci ar fi cum mai rău pentru partid: să ne scindăm în an electoral“, conchid sursele citate. Un alt plan ar fi ca Iohannis să o propună pe Turcan în primă fază, care să pice în Parlament, apoi să vină din nou cu Orban, astfel să se ajungă la anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite