Sondaj: Puterea, în cădere liberă. Cum ar vota românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Partidele aflate la Putere au scăzut în ochii alegătorilor în ultimele luni, în timp ce Opoziţia a câştigat teren fără prea mult efort, arată un sondaj realizat de Politico Europe. Încă de la începutul anului, PNL a scăzut în intenţia de vot cu 8 procente, în timp ce PSD a mers pe un trend ascendent, având cu două puncte procentuale mai mult decât în ianuarie 2021.

Contactat de „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că guvernarea şi campania internă sunt cei doi factori care au afectat Partidul Naţional Liberal. „Scăderea se accentuează din mai, adică momentul începerii campaniei interne. Şi guvernarea, mediul ostil, protestele anti-restricţii şi teoriile conspiraţiei au avut efecte. Toate acestea fac un amalgam care devine foarte periculos pentru oricine se află la guvernare”, a explicat Pîrvulescu. Şi sociologul Alfred Bulai susţine că imaginea PNL a fost afectată de Congresul care bate la uşă, dar şi de contrele între colegii de guvernare: „Asistăm la ce poate fi mai rău pentru o guvernare: critică internă şi acuzele pe care şi le aduc între ei politicienii din aceeaşi tabără. Era de aşteptat să avem tensiuni între PNL şi USR, pentru că a fost o căsătorie aranjată. Dar mai grav pentru PNL este războiul intern”.

USR PLUS, trend descendent

O tendinţă interesantă observăm în cazul USR PLUS (12%), care în prezent a fost depăşit de AUR (14%) în preferinţele alegătorilor. Din ianuarie 2021, formaţiunea a pierdut trei procente, în timp ce AUR a crescut. Specialiştii consideră că erodarea puterii era previzibilă.

„Ştim totuşi că PSD a rămas primul partid, chiar dacă nu a putut să facă majoritatea. Practic, nu vorbim de o schimbare radicală”, spune Bulai.

PSD profită de Opoziţie

Cristian Pîrvulescu este de părere că social-democraţii au crescut în preferinţele publicului pe fondul pandemiei, prin susţinerea unor politici legate de restricţii „şi asocierea unor personalităţi, în special a lui Rafila”, a explicat acesta.

Sociologul Alfred Bulai susţine că PSD nu trebuie să facă nimic pentru a creşte în preferinţele de vot. „Dacă merge în formula aceasta, guvernarea creează dezamăgire în tabăra susţinătorilor dreptei. Automat, procentul PSD va fi relativ mare”.

Ultima cercetare a INSCOP Research arată că PSD depăşeşte 30% în sondaje ca intenţie de vot, fiind în faţa PNL cu aproape patru procente, în timp ce USR-PLUS este în continuare sub AUR.

Cum a fost realizat sondajul

Sondajul realizat de Politico se bazează pe date furnizate de mai multe institute de sondare naţionale, care trebuie să ţină cont de anumite criterii, însă nu sunt menţionate firmele care colectează informaţiile. Cei doi specialişti consultaţi de Adevărul atrag atenţia asupra lipsei datelor metodologice.

„Despre ce este, ce institut a făcut sondajul, cât reprezintă din populaţie cei care au răspuns la întrebarea legată de vot. Sunt o serie de necunoscute. Asta nu înseamnă că nu pot să îl iau în serios, atât cât se poate să iei în serios un sondaj de opinie”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite