Reformarea TVR şi SRR se împotmoleşte în birocraţie parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Anca Dragu, liderii Camerei Deputaţilor şi Senatului. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ludovic Orban şi Anca Dragu, liderii Camerei Deputaţilor şi Senatului. FOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul de lege prin care Puterea vrea să reformeze Televiziunea Română şi Radio România (SRR) e plimbat de la o Cameră la alta a Parlamentului de mai bine de o lună, până în prezent nefiind ţinută nicio şedinţă de comisie pe fondul temei. Mai mult, de două ori a fost refuzată şi cererea de discutare a iniţiativei în procedură de urgenţă.

Aleşii Puterii şi-au dat seama după o lună că proiectul de lege prin care sunt aduse numeroase schimbări modului de organizare a TVR şi Radio România, printre care şi separarea funcţiilor de director general şi a celei de preşedinte de Consiliu de Administraţie (CA), ar trebui discutat mai întâi la Senat, fiind cerut punct de vedere inclusiv de la Comisia de constituţionalitate. Însă această comisie a stabilit că nu Senatul trebuie să fie primul for sesizat, ci Camera Deputaţilor, proiectul de lege fiind retrimis miercuri la structura condusă de Ludovic Orban, acolo unde fusese depus la începutul lunii mai. Până la mutarea proiectului dintr-un for în altul, şefia Camerei deja respinsese de două ori solicitarea de discutare a iniţiativei în procedură de urgenţă, pe 5 şi 17 mai, dar doar la debutul lunii iunie s-a gândit să sesizeze Senatul privind competenţa pe proiectul de lege.

Salarii mai mici prin noua lege

În noua lege nu doar se separă funcţiile de top din Televiziunea Română şi Radio România, ci se umblă şi la lefurile luate de directorul general, preşedintele CA şi membrii CA din cele două instituţii. Directorii generali şi preşedinţii vor avea o salarizare similară cu cea a unui ministru, adică un salariu brut de 21.840 de lei (ceea ce înseamnă un net de 13.000 de lei), în timp ce membrii CA vor câştiga 40% din brutul preşedintelui Consiliului de Administraţie, adică un net de aproximativ 5.000 de lei.

În prezent, deţinerea unei funcţii de conducere în TVR şi Radio România înseamnă şi încasarea unor venituri consistente, mai ales de către şefii celor două instituţii. Doina Gradea, fosta şefă a TVR, a câştigat, potrivit declaraţiei de avere din 2020, suma de 245.000 de lei, ceea ce înseamnă că lunar i-au intrat în conturi circa 20.000 de lei. Un membru al CA a încasat în 2019 un total de 50.000 de lei, adică aproape 4.200 de lei în fiecare lună.

Pe de altă parte, fostul şef al Radio România, Georgică Severin, a avut o indemnizaţie lunară de 20.800 de lei. În acelaşi timp, fiecare membru al CA al Radio România a primit în anul fiscal 2019 aproximativ 55.000 de lei, ceea ce înseamnă lunar 4.500 de lei. Până la începutul lunii noiembrie, conducerea interimară a celor două instituţii e asigurată de Ramona Săseanu şi de Liviu Popescu, fără a exista în prezent şi noi consilii de administraţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite