Punctele-cheie din intervenţia lui Zelenski în Parlamentul României: comunitatea de români din Ucraina şi întărirea relaţiilor dintre state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

În intervenţia din Parlamentul României, Volodimir Zelenski a urmărit să creeze punţi de legătură cu ţara noastră şi să schimbe concepţia potrivit căreia relaţiile dintre cele două state nu sunt chiar cele mai bune, au explicat specialiştii consultaţi de „Adevărul”.

După ce le-a mulţumit românilor pentru solidaritate şi a vorbit despre o „mai mare apropiere” între cele două ţări, Volodimir Zelenski a atins un subiect fierbinte pentru poporul român – asigurarea drepturilor pentru minorităţile naţionale.

 „De îndată ce situaţia va permite, vreau să lansez un dialog asupra unui nou acord care să garanteze protecţia absolută şi dezvoltarea minorităţilor naţionale – comunităţii ucrainene din România şi comunităţii române din Ucraina. Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem”, a transmis preşedintele ucrainean, care a făcut apel şi la adoptarea unor noi sancţiuni la adresa Rusiei.

Liderul de la Kiev s-a arătat încrezător că România şi companiile româneşti vor participa la reconstrucţia Ucrainei după încheierea războiului, precizând că „leadershipul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptăţii şi protejarea vieţii normale atât în regiunea noastră, cât şi în Europa în ansamblu”.

Preşedintele ucrainean a amintit în discursul său şi de Nicolae Ceauşescu. „Era clar că el, soţia lui, cei apropiaţi de el, Securitatea lui trag ţara voastră şi oamenii în jos – spre suferinţă, spre sărăcie, spre izolare. (…) Poporul român s-a revoltat şi s-a apărat, s-a salvat după ce a răsturnat puterea inadecvată”, a transmis Zelenski, făcând referire la situaţia actuală din Rusia. 

„O nouă relaţie România-Ucraina”

Analistul politic George Jiglău este de părere că discursul preşedintelui Volodimir Zelenski a ţintit crearea unor punţi de legătură cu ţara noastră, prin care să se renunţe la „narativul care este destul de des invocat, anume că de-a lungul timpului România şi Ucraina nu au fost tocmai prietene”. „Cred că mesajul pe care ni-l transmite Zelenski este să trecem peste orice tensiuni ar fi existat în trecut şi să ne gândim cum putem colabora”, a explicat analistul politic pentru „Adevărul”. 

Specialistul în comunicare Dumitru Borţun a explicat, pentru „Adevărul”, că Zelenski a pregătit „o nouă relaţie România-Ucraina”. „A încercat să vorbească fiecăruia pe limba lui. În primul rând, ne-a adus aminte de Ceauşescu ca să înţelegem mai bine prin ce trec ei şi ce se întâmplă la Moscova. (…) Este lăudabil faptul că s-a referit la soarta românilor de acolo, ceea ce preocupă o mare parte a poporului român. Iată deci că a făcut un pas înainte în direcţia aşteptărilor românilor. Pe de altă parte, sunt şi nişte interese aici, ale oamenilor de afaceri, cu privire la ce ar putea să îi aştepte după terminarea războiului. Iată: «Vă invit să participaţi la reconstrucţia Ucrainei». (…) De aceea mi se pare un discurs politic bun”, a explicat Dumitru Borţun.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite