PSD a revenit la 30%. Pe seama greşelilor impardonabile ale premierului Orban. Ratăm şansa de a schimba ţara la alegerile parlamentare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multă agitaţie zilele acestea pe rezultatele punctuale ale alegerilor locale. Mie mi se par la fel de importante rezultatele privind votul politic, la nivelul ţării. PSD, care căzuse la alegerile europarlamentare la 22%, iar în sondaje la 19%, a urcat la recentele alegeri la 30%. Cum se explică şi de ce se ignoră această realitate politică importantă? Am scris adesea despre erorile premierului Orban, şi acum se vede că am avut drepate.

Cum a urcat PSD la 30%, la votul politic din recentele alegeri? Prin voturile unei părţi importante a celor 5,2 milioane de pensionari, care nu înţeleg teorii savante despre echilibre bugetare, şi pentru care mai aproape este cămaşa decât haina. Probabil cu voturile celor 2 milioane de pensionari care au pensii sub un milion pe luna, şi nu le ajung banii pentru mâncare, întreţinerea la bloc şi medicamente.

Prima greşeală: dispreţuirea parlamentului

Premierul Orban, dar şi preşedintele Iohannis, au ignorat, dispreţuit, discreditat parlamentul României şi au demonizat PSD. Că este un parlament rău, care nu acţionează spre binele românilor. În democraţie nu sunt prevăzute parlamente „bune” şi parlamente „rele”. Doar parlamente. Care au rolul lor extrem de important, bine stabilit de Constituţie. Parlamentele, formate din reprezentanţii poporului, fac legi pe care toţi ceilalati sunt obligaţi să le respecte. Mai ales dacă au şi girul CCR. Asta e democraţia. Dacă nu-ţi place, te ocupi de altceva, nu de politică. Iar conform art 109 din Constituţie, „Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate”.

S-a întâmplat recent, CCR a dat dreptate parlamentului când a decis prin lege că are dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare. Şi când a stabilit că guvernul trebuie să dubleze alocaţiile copiilor. Urmează discuţia la CCR pe OUG privind rectificarea bugetară. Probabil CCR va da dreptate parlamentului şi guvernul va fi obligat să mărească pensiile cu 40%.

Aşa se întâmplă când nu înţelegi democraţia. La ce foloseşte să ne lamentăm la nesfârşit pe tema „răutăţii” parlamentului şi a CCR, dacă până la urmă tot trebuie să executăm legile date de parlament şi aprobate de CCR? Chiar nu înţeleg!

Soluţia normală şi corectă era următoarea. Preşedintele şi premierul trebuiau să cheme la consultări preşedinţii celor două camere, şefii partidelor parlamentare, să le asculte argumentele şi să găsească împreună o soluţie pentru rezolvarea problemelor României, mai ales acum, în contextul adus de pandemie. Nu s-a procedat aşa, am avut două perioade de vid legislativ în gestionarea pandemiei, iar acum parlamentul obligă guvernul să plătească alocaţii dublate şi pensii mărite cu 40%.

Guvernul ţipă că nu are bani. Dar are pentru 1,4 milioane de bugetari, din care 30% sunt inutili

Aici văd o altă mare eroare a guvernului Orban. Cheltuielile aduse de pandemie s-au făcut din creşterea deficitului bugetar, de la 3% din PIB, la 8,6% din PIB. Posibil va fi mai mare. Iar creşterea pensiilor cu 40% a fost prinsă în bugetul pe 2020. Nu poţi spune că nu ai bani pentru pensionari, dar ai pentru 1,4 milioane de bugetari, din care 30% taie frunze la câini. Nu fac mai nimic. O spune ministrul Agriculturii, în declaraţia că i se par cam mulţi 14.500 de salariaţi ai ministerului pentru a gestiona o agricultură eminamente privată. SGG (Secretariatul General al Guvernului) are 1500 de salariaţi în 40 de departamente. Ministerul Educaţiei are 850 salariaţi şi alte câteva mii în instituţii subordonate. Ministerul Tineretului şi Sportului, cu câteva mii de salariaţi, nu-şi are rostul, nu statul controlează tinerii şi sportul românesc. Şi aşa mai departe, exemplele pot continua.

Orlando Teodorovici, fost ministru de finanţe, a declarat şi dânsul, înainte de a fi admonestat la partid, că 20% dintre bugetari nu fac nimic, ard gazul. În înţelegerea care se pare că a existat între guvernul PSD cu FMI, pe tema unui împrumut de la FMI, guvernul acceptase reducerea cu 30% a aparatului bugetar. Tot domnia sa spune că 200.000 de elevi se găsesc doar în scriptele şcolilor, ei sunt plecaţi cu părinţii în străinătate sau sunt în abandon şcolar. Nimeni din guvernul Orban nu cercetează aceste fapte.

Mai mult, ministrul Florin Cîţu spune că „Marcel Ciolacu minte şi nu spune că TOATE împrumuturile de la FMI sunt legate de o reducere a cheltuiuelilor bugetare, în special cele cu salarii şi pensii. Ca să vedeţi cât de cinici sunt aceşti socialişti. Nu voi permite aşa ceva”.

Nu va permite o reducere a cheltuielilor bugetare, când de aici se trag toate dezechilibrele bugetare din prezent!

Este drept că Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului, crede altceva:

„Acest obiectiv al restructurării aparatului bugetar şi al reducerii nu numai că este absolut necesar, el va fi făcut”. La anul, mai precizează Ionel Dancă. Să nu fie prea târziu!

Scenariul negru, intuit şi de premierul Orban. Dar nu-i înţelege cauzele şi calea de rezolvare

Agenţiile de rating ar putea retrograda România la categoria „junk”, în cazul în care legea de modificare a OUG privind rectificarea bugetară trece de CCR, iar preşedintele va fi obligat să o promulge, chiar dacă după o reîntoarcere la parlament. Toţi specialiştii, interni şi externi, spun că bugetul nu are bani pentru aşa ceva, în lipsa restructurării aparatului bugetar. Despre care ministrul de Finanţe spune că „nu voi permite aşa ceva”.

Problema este că în acel moment, care poate surveni până la alegerile parlamentare, va înceta capacitatea României de a se împrumuta. Exact ca în 2010. Iar România nu va avea alternativă, alta decât aceea de a merge cu mâna întinsă la FMI pentru un împrumut masiv cu dobândă mică. Exact ca în 2010! Doar că acum FMI are următoarele condiţii:

- reducerea cu 30% a personalului bugetar

 - reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor şi cheltuielilor judeţene

 - privatizarea CEC şi EXIM BANK, cele două bănci de stat

 - privatizarea companiilor din sectorul energetic

 - privatizarea parţială a sistemului sanitar

 - reducerea arieratelor companiilor de stat

 - aplicarea OUG 109 pentru toate copaniile de stat şi regiile autonome

 - îngheţarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.

Adică, de ce ţi-a fost frică n-ai scăpat. Tot trebuie să reduci cheltuielile bugetare cu 30%!

N-am fi ajuns aici dacă preşedintele şi premierul ar fi stat la aceeaşi masă cu opoziţia, cu parlamentul, cu şefii partidelor parlamentare, şi ar fi căzut la un compromis privind soluţiile de rezolvare a problemelor ţării.

Cum vor vota pensionarii şi părinţii copiilor la alegerile parlamentare?

 PSD a revenit la 30% din votul politic, tocmai datorită erorilor făcute de premierul Orban şi de preşedintele României. Ce se va întâmpla până la parlamentare, când vor fi ele, dacă România va intra în incapacitate de plată a pensiilor, alocaţiilor, salariilor profesorilor şi a celorlalte cheltuieli bugetare imense? Cum vor vota pensionarii şi părinţii copiilor beneficiari de alocaţii? Argumentul cu „nu avem bani”, nu este valabil şi când e vorba de cei 1,4 milioane de bugetari? Dintre care 30% freacă menta, nu fac nimic util societăţii!

Speranţa că va vota şi diaspora la alegerile parlamentare nu este certă, din cauza pandemiei. Dacă am fi avut votul electronic era altceva. 

Aşa cum stau lucrurile acum, există riscul ca viitorul parlament să fie dominat tot de PSD. Şi de toate schimbările pe care ni le tot promit preşedintele Iohannis şi premierul Orban să se aleagă praful!

LE  Comentariul unui cititor

„Acuzatia, repetata ca un leit motiv obositor, ca Orban/PNL a ignorat, dispretuit si discreditat parlamentul, demonizand, totodata, psd-ul, pare sa fi devenit o obsesie ciudata pentru autor, ca si cum tabara parlamentara antinationala, antidemocratica si antieuropeana reprezentata de alianta psd-alde-udmr-proponta ar fi compusa din ingeri, iar noi, cititorii, avem un val pe ochi, care ne impiedica sa distingem cat de "malefic" a devenit pnl in mai putin de un an de guvernare (impiedicata si subminata sistematic de un parlament ostil si o legislatie de esenta pesedista inca imposibil de modificat!)”.

Raspuns

Parlamentul, ales de cetateni, are puterea data de Constitutie. Degeaba ii spuneti tabara antinationala, antidemocratica, antieuropeana,  ca tot trebuie sa ne supunem legilor date de aceasta tabara. Ca asa e in democratie. Stiti vreo alternativa constitutionala?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite