Vot final. PSD a îngropat şi criteriile de integritate: Incompatibilităţile şi conflictele de interese se prescriu după 3 ani. Presadă (USR): Este inadmisibl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Rădulescu
Cătălin Rădulescu

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi dimineaţă un raport de admitere pentru iniţiativa care modifică Legea 176/2010 privind integritatea în funcţiile publice. Astfel, faptele de incompatibilitate şi conflict de interese pentru demnitari şi funcţionarii publici se vor prescrie în termen de 3 ani de la comiterea lor. Legea a fost iniţiată de parlamentarul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la închisoare cu suspendare.

UPDATE Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi pentru şi 13 împotrivă. Proiectul merge spre promulgare la Cotroceni. 

UPDATE Adrian Ţuţuianu, senator PSD: Singura materie în care nu avem prescripţie este cea a conflictului de interese. Avem un termen general de prescripţie de 3 ani şi este treaba ANI să verifice în timpul necesar. Trei ani sunt suficienţi. Teza susţinută confrom cărei nu s-ar mai putea trage la răspundere persoanele care săvârşesc asemenea fapte este falsă. Instuituţiile statului trebuie să-şi facă treaba în termenul prevăzut de lege, nu să vină cineva acum să spună unui ales local că are un conflict de intertese din 2003. Proiectul este bun. 

UPDATE Florina Presadă, USR: Trebuie să înţelegem foarte bine ce vom vota: un proiect care spune că faptele se prescriu de la data săvârşirii lor. Deci nu vom mai avea conflict de interese conform legii. Nu cred că cetăţenii vor asta. Acest proiect va fi declarat neconstituţional, pentru că avem deja o decizie a CCR în acest sens. Este inadmisibil ca faptele să se prescrie în teremn de 3 ani. Suntem aici ca să legiferăm în interesul cetăţenilor. 

UPDATE Guvernul nu susţine proiectul lui Cătălin Rădulescu. 

***

”Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”, stipulează proiectul de lege iniţiat de Cătălin Rădulescu, cunoscut ca deputatul AKM, condamnat în 2016 la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. 

Raportul comisiei juridice urmează să intre azi la vot în plenul Senatului, în calitate de for decizional, după ce iniţiativa a fost respinsă anul trecut de Camera Deputaţilor.

Săptămâna trecută, aleşii PSD şi ALDE nu s-au mulţumit să treacă de Parlament noua formă a Codului penal, care conţine prevederi controversate, ci au mai adoptat şi două legi, la fel de scandaloase: una prin care au dezincriminat traficul de influenţă pentru parlamentari, iar alta prin care şpaga prin intermediari ar urma să nu mai fie pedepsită. Iniţatorul proiectelor este tot Cătălin Rădulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite