Povestea Afacerii Costanda, dosarul care poate băga Bucureştiul în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Generală trebuie să-i achite 115 milioane de euro omului de afaceri Costică Costanda, după ce aleşii locali nu şi-au respectat partea de promisiune în momentul în care au făcut un schimb de terenuri cu omul de afaceri. Primăria Generală e acum la un pas de a avea conturile blocate.

Povestea „Afacerii Costanda” începe în 2003. Costică Constanda a cumpărat peste 3 hectare de teren la marginea parcului Herăstrău, de la cineva care le obţinuse după ce cumpărase, la rândul lui, drepturi litigioase.

Primăria Capitalei construise însă deja acolo vile de lux şi denumise cartierul „Satul Francez”. Aşa că Primăria Generală de atunci i-au oferit lui Costanda parcul Bordei, aflat în apropiere, într-o zonă la fel de scumpă. Omul de afaceri intenţiona să construiască blocuri în perimetrul parcului.

Însă Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru a permite ridicarea unor imobile. Pentru că autorităţile nu au mai mişcat lucrurile, Constanda s-a adresat instanţei care i-a dat dreptate.

Tribunalul Bucureşti a decis în iulie 2011 ca omul de afaceri Costică Costanda să fie despăgubit cu circa 165 de milioane de euro în urma procesului pe care l-a intentat Primăriei Capitalei.

Decizia a fost atacată, iar peste trei ani Curtea de Apel Bucureşti a decis că Primăria Capitalei va trebui să plătească peste 115 milioane euro soţiilor Costică Costanda şi Maria Costanda în cazul afacerii Satul Francez vs Parcul Bordei.

Probleme cu omul de afaceri nu are doar Primăria Generală, ci şi Ministerul Mediului, care trebuie să-i achite acestuia şi soţiei sale aproximativ 72 de milioane de lei. Familia Constanda a obţinut dispoziţia de executare silită a ministerului în urmă cu un an, în aprilie 2019. 

Consiliul General a respins marţi pentru a patra oară planul Gabrielei Firea

Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-a reunit, marţi, pentru a patra oară în şedinţă pentru a rezolva situaţia generată de datoria către Costică Costanda. Primarul Capitalei Gabriela Firea a spus că situaţia este gravă, întrucât trebuie reparate „oalele sparte” de acum 16 – 17 ani, iar în lipsa unei decizii vor fi puse în pericol serviciile de utilitate publică ale Bucureştiului. Consilierii au respins proiectul propus de Firea, respectiv darea în plată a 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez.

Gabriela Firea a transmis, luni, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, dar şi ministrului Finanţelor şi şefilor Parlamentului, despre situaţia financiară a Primăriei Capitalei, generată de datoria de 115 milioane de euro către familia Costanda.

Ea a afirmat că este o situaţie care nu-i poate fi imputată şi care ar putea bloca funcţionarea serviciilor publice şi a spitalelor din Bucureşti. Primarul general a cerut, fie alocarea de bani de la buget, fie majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite