Orban spune că preşedintele Iohannis i-a cerut revocarea şefului DSU: Nu am luat în calcul. Sistemul este construit să depindă de Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban la Congresul PNL FOTO Captură video
Ludovic Orban la Congresul PNL FOTO Captură video

Fostul premier PNL Ludovic Orban a declarat, la Prima TV, că i s-a cerut schimbarea din funcţie a lui Raed Arafat, însă s-a opus demiterii şefului DSU. Potrivit fostului lider de partid, şeful statului ar fi fost şi împotriva unui alt lider cu greutate în partid, pe care nu îl accepta la întrunirile organizate cu membri din conducerea PNL.

„Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mi-au cerut mai mulţi liberali”, a declarat Ludovic Orban, fiind întrebat la Prima Tv dacă i s-a cerut vreodată ca, în calitate de premier, să-l schimbe pe Raed Arafat din funcţie. 

Potrivit fostului premier PNL, chiar preşedintele Iohannis a cerut schimbarea şefului DSU. „Da. Numai că demiterea era atributul premierului”, a răspuns completat Orban.

„Ştiam că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală”, a mai declarat Ludovic Orban. 

Potrivit fostului premier, o astfel de decizie nu poate fi luată de un Guvern interimar.Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el”, susţine fostul premier. 

„M-am trezit cu o listă de mii de semnături de susţinere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară. Din toate categoriile, în special din zona pompieri. Dacă nu erau Unităţile de Primiri Urgenţe în stadiu de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau şi cum au fost puse al punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate. Deşi noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să putem creşte capacitatea de tratare în secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid, fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-Covid în Terapiile Intensive, UPU au constituit locul unde pacienţii, până să li se disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen, de tratament profesionist. Noi chiar dacă aveam permanent paturi disponibile, nu erau în aceeaşi zonă, noi a trebuit să ducem pacienţi din Bucureşti, să îi ducem la Timişoara, a trebuit să ducem pacienţi din Cluj, la Târgu Mureş. Toate aceste mişcări ale unor pacienţi aflaţi în situaţii critice, au fost coordonate operativ", a mai declarat liberalul.  

Potrivit unor surse „Adevărul”, în ianuarie, anul trecut, înainte de declanşarea epidemiei de COVID-19, Guvernul de atunci, condus de Ludovic Orban ar fi găsit înlocuitor pentru Raed Arafat, însă nu a avut curajul să îl schimbe. Radu Zamfir, medicul care a supravieţuit accidentului aviatic din Apuseni, ar fi fost favorit pentru a-l înlocui pe Raed Arafat în fruntea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), însă liberalii au ezitat să facă mutarea de teama reacţiilor negative din societate, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.

În ceea ce priveşte ce i-ar fi reproşat preşedintele Iohannis lui Raed Arafat, fostul premier a declarat că nu a existat o discuţie aprofundată asupra acestui subiect. 

Potrivit fostului lider al PNL, preşedintele Iohannis ar fi fost şi împotriva unui lider cu greutate în partid. Ludovic Orban susţine că preşedintele făcea întruniri cu membrii din conducerea PNL, însă la propunerile făcute de el, Klaus Iohannis ar fi refuzat participarea lui Ilie Bolojan. 

„Probabil o fi fost gelos pe realizările domnului Bolojan la primărie care au pus în umbră realizările domnului Iohannis ca primar al Sibiului. Sau poate domnul Bolojan este ca mine, nu este un yes-man.(...) Când l-am propus pe Bolojan, Iohannis nu a fost de acord ca Bolojan să participe la aceste întâlniri, deşi era prim-vicepreşedinte al partidului. Nu a fost de acord. Nu mi-a dat nicio explicaţie. De altfel domnul Bolojan şi-a dat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL după decizia Consiliului Naţional care l-a desemnat pe Klaus Iohannis din 2018 sau 2019 candidat al partidului pentru al doilea mandat”, a mai declarat Orban la Prima Tv. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite